159819
16:42 8.032024

В Ужгороді відбулася «Хода жінок у різному взутті»

Життя 2628

«Скажи насильству – ні!» – під таким гаслом в обласному центрі Закарпаття відбулася низка заходів жінок за гендерну рівність. Організатором виступила NGO Nehemiah Ukraine за підтримки департаментів соціального захисту населення Закарпатської ОВА та соціальної політики Ужгородської міської ради.

Кілька десятків жінок у різному взутті зібралися на площі Поштовій, як символ об’єднання проти глобальної нерівності, з якою жінки стикаються у повсякденному житті.

– Сьогодні у нас заплановано два заходи. Перший – «Хода жінок у різному взутті». Хода є символом гендерної рівності жінок і чоловіків. Тобто показує, що взуття наче одне, але колір вказує на різницю. Хочемо це підкреслити у мирній, позитивній атмосфері. Наша хода буде проходити через центр міста, оскільки маємо кілька гасел, які мають бути озвучені. Люди, які будуть проходити біля нас почують і замисляться, що можливо варто відходити від шаблонів, що 8 березня – це не тільки про квіти. Сьогодні потрібно загадувати про права жінок. І варто налаштовуватися на те, що жінки можуть отримувати квіти й без приводу, – розповіла Людмила Кохана, представниця ГО «Неємія».

Завершилася хода у сквері ім. Героїв Майдану, де відбулося відкриття «Червоної лавки» – це ініціатива, яку розпочали 2014 року в Італії. Червоний колір символізує, як пристрасть може непомітно перейти в насильство. На лавці розміщена табличка з контактами, за якими надають допомогу і куди може звернутись постраждала особа у випадку насильства. Подібні лавки встановлені по всьому світу, в Україні це Вінниця, Чернівці, Одеса, Луцьк.

Мета заходу – привернути увагу до теми насильства над жінками, щоб жінки, які страждають від насильства, могли дізнатися, куди їм звернутися по допомогу в разі необхідності, а також привернути увагу суспільства до цієї проблеми. Тож присутність «Червоної лавки» у громадському місці має на меті підвищити обізнаність про домашнє насильство та надати можливість залишатися помітною для цієї важливої проблеми.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах