159692
17:58 5.032024

На Закарпатті рекордно подорожчала картопля. У чому причина

Життя 14335

Якщо з осені ціна на «другий хліб» була настільки низькою, що аграрії задумувалися над тим, чи варто взагалі вирощувати картоплю, то зараз вартість цього продукту побила усі рекорди. Картопля при цьому продовжує дорожчати і вражати покупців своєю все більшою й більшою недоступністю. Люди скаржаться, що такими темпами вартість картоплі скоро зрівняється з м’ясом…

У чому ж причина такого значного стрибка цін? Скільки коштує кілограм картоплі на ринках та в магазинах? Чи буде надалі дорожчати цей продукт? Чи можна без нього обійтися господиням без шкоди для здоров’я? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Чому так дорого?

Восени кілограм «другого хліба» можна було купити за 5-12 гривень. У середньому картоплю продавали на ринках області по 10. Урожай, як розповідали продавці, торік був непоганим. Тож чому зараз картопля так стрімко подорожчала?

«Запаси закінчуються. Умови зберігання не завжди хороші, не у всіх взагалі відповідають нормам. Наближається весна і бульба починає проростати, пускає кільця. Ще частина картоплі почала гнити. Тож продукт дорожчає з кожним місяцем усе більше. Думаю, вартість зростатиме й надалі, оскільки до нового врожаю ще далеко, – розповідає «Карпатському об’єктиву» фермер із Хустщини Василь Буртин.

Загалом, на думку аналітиків, причина подорожчання ще і в тому, що пропозиції на поставку в загальному в державі скоротилися, а попит на продукцію зріс. При цьому деякі господарства навіть стримують у себе великі партії продукції, сподіваючись на те, що ціна на неї стане ще вищою і вдасться більше заробити. Наголошується, що імпорт картоплі наразі сильно скоротився через неврожай у Європі.

Покупці, у свою чергу, не стримують емоцій і нарікають на захмарну вартість

«Зараз картопля дорожча, ніж у минулому році у декілька разів. При цьому продукція не надто якісна. Четвертину, а часом і половину кожної картоплини доводиться відрізати і викидати. На жаль, відмовитися від цього продукту складно, бо картопельку і в супчик потрібно, і як гарнір ми її вживаємо у будь-якому вигляді. Проте з такими цінами вже краще переходити на каші, або ж на макарони», – зізнається Ольга Молнар із Виноградова.

«Різні експерти говорять про складнощі вирощування картоплі, непередбачувані погодні умови. Але чому їх восени не було, а посеред зими з’явилися? Просто підняли вартість, бо хочуть заробити, – вважає Наталія Ковач із Тячева. – Розумію, що війна і не всі поля в Україні засадили, деякі заміновані, але чомусь, на подив, на цьому ніхто увагу не акцентує. Ціни в нас пустили у вільне плавання, тож кожний встановлює такі, які сам бажає… Якось до квітня-травня дотягнемо, а надалі картоплю вирощуватиму сама, город хоч і невеликий, але маю кілька соток. Просто без цього продукту щось приготувати складно!».

Які ціни

У середньому кілограм картоплі на Закарпатті коштує 18-22 гривні. Це – у 4 рази більше, ніж у 2023 році. Вартість «другого хліба» практично однакова як на ринках, так і в невеликих магазинах та супермаркетах.

Найдорожчу картоплю вдалося знайти у одному з мережевих супермаркетів Ужгорода. Там кілограм цієї затребуваної продукції коштує більше ніж 25 гривень. Найдешевше, а саме по 16 гривень продавали картоплю на ринку у Хусті.

«Картопля у мене досить дрібна, дорого не прошу. До того ж почала проростати. Сама я з Виноградівщини. У нас дехто вже садить картопельку, щоправда, під плівку, або в теплиці, аби була смачненька рання. Продаю минулорічні запаси, бо я пенсіонерка, потрібні гроші», – наголосила пані Ірина.

Цікаво, що продавці, які переважно є не виробниками, а перекупниками, прогнозують ще більше подорожчання картоплі. Наголошують, що невдовзі її вартість може становити більше 30 гривень за кілограм.

Чи можна обійтися без картоплі

Закарпатські господині переконані, що обійтися без картоплі теоретично можна, але важко, бо цей продукт є майже незамінним і входить до меню у більшості родин.

«М’ясо й так дороге, а без картоплі взагалі не уявляю, що можна щодня готувати. Варена, смажена, печена в духовці, у вигляді дерунів, «рокот-крумплі», з салом, грибами, зі сметаною, навіть у борщі та різних супах… Картопля в нас на столі практично щоденно! Так, продукт дорогий, але живемо у квартирі, землі не маємо, тому доводиться купувати. Відмовитися від картопельки я не готова», – зізнається «Карпатському об’єктиву» Емілія Рогач із Ужгорода.

«Картоплю називають другим хлібом. Не даремно. День-два без неї витримати можна, але не тиждень і не тим більше місяць. Хто готує сам, мене зрозуміє. І так часом голова терпне від думок, що ж приготувати родині. Я живу у приватному будинку, але городину не вирощувала в попередні роки. Зараз, відчуваю, доведеться. Ніхто ж не думав, що звичайна картопля стане недоступною для багатьох у ціні», – запевняє Вікторія Калинич із Мукачева.

А якою є думка медиків? Лікарка з Ужгорода Валерія Собко переконана, що картоплю вживати потрібно, але зловживати нею не варто.

«Наші жінки готують те, що простіше, що більш економно. У нинішніх умовах ґаздинь можна зрозуміти, бо й сама я роблю так. Тож яка користь від картоплі? По-перше, вона містить у собі важливі живильні речовини, такі як вітаміни С і В6, калій, фолієва кислота і деякі антиоксиданти. Ці компоненти корисні для здоров’я серця, нервової системи і імунітету. По-друге, цей продукт є хорошим джерелом енергії і може бути корисним для тих, витрачає багато сил на фізичну роботу або іншу активність. По-третє, деякі дослідження показують, що картопля наділена протизапальними якостями і може стати безцінною для людей з артритом. По-четверте, у картоплі є багато клітковини, яка допомагає зберігати нормальну функцію кишково-шлункового тракту та попереджати запори. По-п’яте, цей продукт має низький глікемічний індекс, тобто не підвищує рівень цукру в крові. Це робить його придатною їжею для людей з діабетом або для тих, хто стежить за рівнем цукру. Звичайно, важливо розуміти, що картопля може бути корисною тільки в межах збалансованого харчування. Як і з будь-яким продуктом, важливо споживати її з розумінням і у відповідних кількостях», – каже «Карпатському об’єктиву» спеціалістка.

У той же час, за її словами, без картоплі обійтися теоретично можна без шкоди для організму.

«Є люди, які взагалі не вживають картоплю і при цьому залишаються здоровими. Картопля – лише один з численних продуктів, які можуть бути частиною здорового харчування, але вона не є обов’язковою складовою. Існує багато інших овочів, які можна включити у раціон, таких як броколі, морква, шпинат, кабачки тощо, які також містять важливі поживні речовини, – запевняє пані Валерія. – Для збалансованого харчування важливо включати різноманітні продукти з різних груп харчування, таких як овочі, фрукти, бобові, злаки, білкові продукти та здорові жири. Якщо ви вирішили виключити картоплю з вашого раціону, ви можете замінити її на інші овочі або гарніри, які відповідають вашим потребам у харчуванні».

Звісно, відмовитися від картоплі готові далеко не всі наші краяни. Та й чи потрібно? Проте висока вартість цього продукту змушує все більше господинь задуматися над тим, чим же замінити на столі «другий хліб» хоча б тимчасово і чи не почати вирощувати картоплю у новому сезоні самотужки.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах