159377
10:55 26.022024

У Мукачеві вшанували пам'ять видатного художника Мігая Мункачі

Життя 2426

180 років тому, 20 лютого 1844 року, в місті Мукачево народився Лео Ліб Мігай, який став всесвітньо відомим художником під псевдонімом Мігай Мункачі. Славетний ювілей у рідному місті всесвітньо визнаного майстра угорського живопису ХІХ ст., майстра пензля Мігая Мункачі теж відзначили пам’ятною церемонією, в рамках якої виступив з доповіддю вчитель і краєзнавець Бейло Попович.

22 лютого в Угорському домі ім.Мігая Мункачі (Munkácsy Mihály Magyar Ház) міста над Латорицею зібралися містяни, щоб вшанувати пам’ять великого митця. Урочистості розпочалися біля погруддя Мігая Мункачі. Гостей привітала менеджерка Угорського дому Аніта Пфайфер. Директор дому Йосип Торпоі у вітальному слові зазначив: «Мігай Мункачі – один із найвидатніших та знаних уродженців нашого краю ким можемо пишатися. Маємо велику мрію, щоб у нашому закладі теж була наявна бодай одна робота великого митця».

Провідний консул Генерального консульства Угорщини в місті Ужгород Арон Чех наголосив, що й надалі підтримуватимуть діяльність Угорського дому, який важливу роль відіграє у розвитку угорської культури.

Учасники заходу поклали вінки та квіти до пам’ятника художнику. Після цього краєзнавець Бейло Попович ознайомив присутніх з цікавими моментами життєвого та творчого шляху Мігая Мункачі, чиє ім’я носить імпозантна будівля в центрі міста над Латорицею. На події також були присутні консул Іштван Дебнар, консулка Андрея Фюлоп з консульства Угорщини в місті Берегово та заступник голови КМКС Гейза Гулачі.

Штрихи біографії Мігая Мункачі

Один із найвідоміших діячів національної художньої школи Угорщини, зачинатель і творець угорського реалістичного живопису. Життєвий і творчий шлях художника був пов’язаний із Закарпаттям, Угорщиною, Німеччиною, Францією, а його внесок у розвиток світового живопису є вагомим і незаперечним.

Народився у закарпатському місті Мукачево 20 лютого 1844 р. у німецькій сім’ї Ліб (Lieb). З 1863 р. починає підписуватися псевдонімом, утвореним від угорської назви рідного міста, а в 1868 р. офіційно змінює прізвище на Мункачі. Дитинство й молоді роки були періодом бідності, поневірянь, принижень і виснажливої праці заради виживання. У шестирічному віці став круглим сиротою і був усиновлений дядьком. З 14-річного віку працював підмайстром у столярній майстерні. З дитинства проявив хист до малювання. Його старання і талант помітив мандрівний художник Елек Самоші, який протягом 1862-1863 рр. давав йому перші уроки живопису і згодом запропонував йому копіювати картини в Національному музеї у Будапешті. Вже у столиці Угорщини заручається підтримкою знаного угорського художника Антала Лігеті й вирушає на навчання до Віденської академії мистецтв (1865), а потім – до Мюнхенської мистецької академії (1866-1868).

У 1880 р. обирають почесним членом Королівської академії образотворчого мистецтва у Мюнхені. Угорський уряд нагороджує його орденом Залізної корони ІІІ ступеня, а Мукачівська мерія на своїх зборах обирає його Почесним громадянином міста. Сам художник зміг побувати у Мукачеві в 1882 р. У міській ратуші вручили грамоту Почесного громадянина і срібний лавровий вінок із написами угорською і французькою мовами «Мукачево – Мункачі», а також відкрили меморіальну дошку на будинку, де він народився. У 1890-х рр. Мігай Мункачі тяжко хворів, але продовжував малювати. Помер художник 1 травня 1900 р. у Німеччині, похований у Будапешті. Його пам’ять вшановують у світі та на історичній батьківщині.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах