159266
09:34 22.022024

Понад 3700 закарпатських медпрацівників пройшли навчання з надання психологічної підтримки

Життя 924

На Закарпатті понад 3 700 медичних працівників пройшли навчання за програмою mhGAP. Серед них – лікарі сімейної медицини, медсестри, фельдшери, фахівці екстреної допомоги тощо.

Мешканці області та вимушені переселенці можуть безоплатно отримати ментальну допомогу в одному з 30 закладів охорони здоров’я первинної ланки, які мають контракт з НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих і дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Загалом таку підтримку надають у 137 осередках по всій області.

За словами Петро Добромільський – заступник голови Закарпатської ОДА, фахівці, котрі працюють на першій лінії контакту з пацієнтами, повинні вміти надавати підтримку з ментального здоров’я. Для цього вони проходять спеціальні навчання, що впроваджуються в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я @Ти як? за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Петро Добромільський і регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» у Закарпатській області Таїсія Симочко відвідали амбулаторію в с. Сторожниця та інтернаціональну клініку сімейної медицини InterFamily в Ужгороді, які надають таку психологічну допомогу.

«Люди можуть звернутися за безоплатною психологічною підтримкою саме до працівників «первинки». Звісно, вони не замінюють психологів чи психотерапевтів, але можуть надати першу необхідну допомогу – розрадити, підказати, як впоратися з психологічним навантаженням, порушеннями сну тощо. Лікар також може навчити технік самозаспокоєння й порадити, як правильно підтримати своїх рідних», – підкреслила Таїсія Симочко.

Якщо на початку повномасштабного вторгнення люди приховували свої емоції, їм було важко ділитися переживаннями, то зараз вони свідомо хочуть покращити внутрішній стан. Пацієнти готові отримувати кваліфіковану психологічну підтримку, розповіла сімейна лікарка амбулаторії с. Сторожниця Марта Русин-Устінова. Вона також додала, що частіше з такими зверненнями приходять жінки, чоловікам поки важче відверто говорити про власні тригери.

Отримати необхідну психологічну допомогу в Ужгороді місцеві мешканці та вимушені переселенці можуть і в приватних медичних закладах. Зокрема, таку послугу надають в інтернаціональній клініці сімейної медицини InterFamily. Як розповів керівник закладу, сімейний лікар-гастроентеролог Павло Колесник, майже вся команда осередку пройшла навчання за програмою mhGAP. Зокрема, ще 3 сертифікованих тренерів можуть готувати спеціалістів первинної допомоги.

Кількість ментальних порушень від початку війни постійно й досить суттєво зростає. Тривогу, гнів, страх, депресії відчуває чи не кожен другий, хто звертається до лікаря з будь-якими іншими скаргами щодо фізичного стану.

Найближчий заклад, де доступна безоплатна психологічна допомога, шукайте тут https://is.gd/fCP4ak.

Про це повідомляє Закарпатська обласна військова адміністрація.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах