159219
08:30 21.022024

У Перечині відбувся мітинг-реквієм, присвячений Дню пам’яті Героїв Небесної Сотні

Життя 2952

20 лютого у всіх закладах освіти та культури Перечинської територіальної громади провели заходи з нагоди Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні.

О 15 годині на військовому кладовищі у мікрорайоні Посьолок розпочався мітинг-реквієм, присвячений Дню пам’яті Героїв Небесної сотні та Дню пам’яті загиблих під час пекельних боїв за Дебальцівський плацдарм. У заході взяли участь: керівництво та жителі громади, працівники державних установ, молодь.

– Шановні присутні, цими лютневими днями ми згадуємо сумні й трагічні події новітньої історії України. 20 лютого наша держава та суспільство вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні, а 18 лютого – загиблих під час запеклих боїв за Дебальцівський плацдарм, – повідомляє ведуча, працівниця Центру культури і дозвілля Леся Магада. Мітинг-реквієм оголошує відкритим.

Звучить Державний Гімн України. Присутні, тримаючи в руках запалені лампадки, промовляють слова «Ще не вмерла України ні слава, ні воля…»

Ведуча розповіла про події, які відбулися 10 років тому:

– 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану, який розпочався ще в листопаді 2013 року. Окрім українців, жертвами тодішнього режиму стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до Меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

На честь Героїв Небесної Сотні у 2016 році тут, на військовому кладовищі, було висаджено 100 дерев гінкго білоби для увіковічнення пам’яті про подвиг героїв сучасності.

Ще однією трагічною сторінкою лютого стали бої під Дебальцевим. У січні 2015 року розпочалась найгостріша їхня фаза, яка тривала майже місяць – з 25 січня по 18 лютого. Це були і перестрілки зі стрілецької зброї, і масовані артилерійські обстріли, і танкові бої. Паралельно цьому в столиці Білорусі – Мінську велися переговори, які завершилися 12 лютого 2015 року підписанням так званого «Мінська-2». Одним з пунктів цих домовленостей передбачалося повне припинення вогню з 15 лютого 2015 року.

Активний наступ збройних формувань сепаратистів на околиці Дебальцевого почався 25 січня. 27-го – бойовики атакували позиції сил АТО. Відновити контроль не вдалося – не вистачило сил.

У бойових умовах повний вихід з Дебальцевого відбувався у кілька етапів і тривав кілька діб. Під час цих бойових дій понад 200 військовослужбовців Збройних сил України, бійців Національної гвардії, правоохоронців та добровольців віддали своє життя, захищаючи Батьківщину.

Тож хвилиною мовчання вшануймо пам’ять Героїв, які полягли в боях, захищаючи Україну в лютому 2014-го та 2015 році.

Під звуки метронома учасники заходу низько схилять голови.

Ведуча запрошує до слова міського голову Івана Погоріляка.

– Слава Ісусу Христу, – вітається з присутніми очільник громади. – Сьогодні ми відзначаємо десяту річницю пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні. Тоді ми ще не всі усвідомлювали, що відтоді розпочинається час, коли пішов на відлік: чи бути Україні чи не бути. За чотири дні будемо відзначати другу річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну і, порівнюючи ці дати, бачимо, що Україна бореться десять років за збереження суверенітету та незалежності. Ми бачили тоді, як росія намагалася поставити своє керівництво у нашій країні і таким чином перетворити нас у таку державу, якою сьогодні є Білорусь. Але молодь, яка розпочала майдан, стала проти політики тодішнього керівництва України. На жаль, відтоді загинула не одна сотня вірних синів і доньок. А тисячі наших захисників віддали своє життя, виборюючи нашу свободу і незалежність. Я пропоную хвилиною мовчання вшанувати пам’ять всіх наших героїв, хто за ці роки десятилітньої війни віддав своє життя, захищаючи нас з вами.

Під звуки метронома присутні низько схилять голови.

Запалені лампадки учасники заходу понесли до дерев гінкго білоба. Молода жінка ставить і червону гвоздику із траурною стрічкою. Стає на коліна.

Біля великого дерев’яного Хреста відбулася панахиду за Героями Небесної Сотні, за всіма полеглими захисниками, дітьми, жінками і чоловіками, які загинули від ракет, зброї російської армії за останні десять років. Вічна їм пам’ять і блаженний покій. Молебень провели настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці Української православної церкви отець Андрій та настоятель Свято-Миколаївського храму Мукачівської греко-католицької єпархії отець Мирослав разом з півчими.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На ужгородських «тротуарах» діти ламають ноги. Фото
21:40
Cімейне свято велоспорту та здорового відпочинку для дітей та молоді „ВЕЛО-ЛІДЕР” вже традиційно відбудеться 11 травня 2024 року в Боздошському парку Ужгорода
19:28
«Запобігти. Врятувати. Допомогти» відбулась на території трьох районів краю. Фото
15:47
60 тисяч працюючих закарпатців мають оцифровані трудові книжки
14:33
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
Всі новини