159037
16:59 15.022024

Науковці УжНУ взяли участь у фестивалі досліджень та обміну знаннями від університету Центрального Ланкаширу (Великобританія)

Життя 913

Нещодавно університет Центрального Ланкаширу (Великобританія) організував Фестиваль досліджень та обміну знаннями, який включав цілу низку активностей у кампусах універиситету в Англії та Кіпру. В дистанційному форматі до освітніх та наукових заходів долучилися й викладачі та аспіранти Ужгородського національного університету. Серед них проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел, викладачі, науковці та аспіранти Тетяна Карабін, Вадим Рошканюк, Надія Кічера, Ігор Вегеш, Ганна Мелеганич, Наталія Король, Світлана Делеган, Олександра Рего, Антоніна Булина, Леонід Ілько, Наталія Попович, Ігор Вегеш, Марина Кривцова, Наталія Король та Діана Кайнц.

Під час проведення фестивалю досліджень та обміну знаннями науковці УжНУ відвідали воркшопи, тренінги та дискусії, присвячені інноваціям та зростанню, які були проведені значною кількістю підрозділів університету Центрального Ланкаширу, зокрема інститутом кримінально-правової та соціальної юстиції, інститутом регіональних та міграційних досліджень, інститутом мистецтва, спільнот і культури, інститутом біомедичної доказової міждисциплінарної охорони здоров’я, інститутом цифрових технологій майбутнього, інститутом спорту та реабілітації, інститутом інженерії, технологій та інновацій.

Упродовж фестивалю науковці Ужгородського національного університету мали змогу поспілкуватися, обмінятися досвідом та налагодити зв’язки, що в перспективі можуть вести до результативної співпраці та партнерства.

Аспірант кафедри політології і державного управління УжНУ Леонід Ілько зазначив: «Фестиваль науки, який проводився Університетом Центрального Ланкаширу є цікавим форматом наукової міжнародної взаємодії. Відвідування таких заходів дає можливість почути доповіді на теми досліджень, які не є широко відомими, проте які мають дослідницький та творчий потенціал. Це дозволяє науковцям, які зазвичай сконцентровані на своїх дослідницьких інтересах розширити свої фонові знання, та оцінити власні напрацювання під іншим кутом. Окремо, є важливим момент соціальної взаємодії між представниками різних університетів. Наукові фестивалі створюють нові соціальні зв’язки та пришвидшують динаміку взаємодії всередині наукової спільноти. Як наслідок створюється потенціал для майбутніх спільних наукових проєктів».

Ділиться враженнями також аспірантка кафедри соціальної медицини та гігієни Олександра Рего: «Участь у Фестивалі науки, організованому Університетом Центрального Ланкаширу, була надзвичайно корисною та натхненною для мене. Мені вдалося відвідати п’ять різноманітних заходів протягом тижня, кожен з яких був глибоко інформативним та надзвичайно захоплюючим. Особливо мені запам’яталась доповідь професора Річарда Преціозі, який у інтерактивному форматі розмови поділився своїми знаннями про експериментальний дизайн досліджень та статистичні методи в аналізі. Ця сесія дозволила мені значно поглибити розуміння статистики та дизайну досліджень, що є важливим для моєї роботи як науковця та аспіранта, а також для мого викладацького досвіду аналогічних дисциплін на медичному факультеті.

Не менш захоплюючим досвідом стали «швидкі побачення для науковців» (Researcher Speed Dating), де я мала чудову можливість зустрітись та обмінятися думками з колегами-викладачами, дослідниками та професіоналами з університетів Великобританії та Кіпру. Ці короткі, але інтенсивні обговорення заклали основу для майбутніх спільних досліджень та обіцяють активну та плідну співпрацю. Вдячна за таку унікальну можливість обміну досвідом та ідеями, яка відкриває нові горизонти для моєї наукової кар’єри.»

Доцентка кафедри полікультурної освіти та перекладу УжНУ Наталія Попович розповідає: «В рамках фестивалю «Research and Knowledge Exchange Festival» від університету UCLan я взяла участь у двох онлайн заходах. Перший відбувся під назвою «Institute for Creativity, Communities and Culture» і був представлений доповідями за різною тематикою, охоплюючи доповіді з галузі культури, релігієзнавства, культури на сталого розвитку. Більше привернув увагу другий – Leaving No One Behind in Research: Equitable Research Partnerships (The TRUST Code). Йшлося про кодекс довіри та партнерську співпрацю у сфері наукових досліджень нового рівня. Доповіді учасників цього заходу всесторонньо охарактеризували поняття «Equitable Research Partnerships» (справедливого партнерства в галузі наукових досліджень) та на прикладах результатів власних прикладних досліджень довели доцільність запровадження понять «Trust Code» та «Equitable Research Partnerships» на міжнародному рівні. Завершився захід жвавим та активним обговоренням та відповідями на запитання доповідачів».

Доцентка кафедри політології і державного управління УжНУ Надія Кічера зазначила: «Зусиллями британських колег з University of Central Lancashire (Університет Центрального Ланкаширу) нам з колегами вдалося побувати на зустрічі з дослідниками Institute for Area and Migration Studies (Інституту територіальних та міграційних досліджень) в рамках наукового фестивалю. Це перший, але надзвичайно корисний досвід подібного формату. Заплановані зустрічі протягом п’яти днів фестивалю відбувалися офлайн, але нашими партнерами було забезпечено можливість онлайн-участі. В результаті нам вдалося детально ознайомитися з особливостями наукової та дослідницької роботи Інституту територіальних та міграційних досліджень, який об’єднує дослідження регіону та міграції для розвитку науково-інтенсивного середовища та культури, прагне таким чином, створювати дієві результати та рекомендації, які можуть конструктивно впливати на суспільства, економіку, культуру та уряди».

Вразив підхід колег до дослідження міграції, кути оцінки даного процесу, самобутності та культурних особливостей мігрантів у різні часові періоди. Подібний підхід, який виражає не лише науковий інтерес, але і повагу до культу та народів, дозволяє виробляти дієві рекомендації для збереження самобутності етносів, водночас інтеграції та забезпечення міжкультурного діалогу».

Проректорка з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел додає: «Надзвичайно цікавим є формат заходу. Свої наукові напрацювання презентували школи, наукові центри партнерського нам Університету Центрального Ланкаширу. Наголос робився саме на тих наукових напрямах, проєктах, які є пріоритетними для цього університету, а, отже, отримують фінансування з публічних чи приватних фондів. Науковці УжНУ, які долучилися до заходу отримали можливість порівняти свої наукові фокуси з орієнтирами досліджень, які втілюють британські колеги».

Варто зауважити, що УжНУ декілька років поспіль активно співпрацює із університетом Центрального Ланкаширу. в рамках проєкту Twinning «UK-Ukraine university twinning scheme». Вже реалізовано дві ініціативи щодо курсів англійської мови для студентів та працівників УжНУ, проведено низку наукових та освітніх заходів.

Про це повідомляє Інформаційно-видавничий центр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах