158888
13:07 13.022024

У краєзнавчому музеї Перечина експонується виставка художніх робіт майстра народної творчості Василя Козака

Життя 2547

У краєзнавчому музеї Перечина експонується виставка художніх робіт місцевого майстра народної творчості Василя Козака.

– Перед Новим роком працівники нашого музею у соціальних мережах кинули клич «Миколай шукає таланти» з метою, що відгукнуться народні майстри різних ремесел. Тоді знайшлося декілька. Організували першу виставку (про неї «Карпатський об’єктив» писав. – примітка автора), – розповіла кореспондентці «КО» директор музею Оксана Вайда. – У цьому напрямку продовжили працювати, щоб жителів та гостей громади, молоде покоління, школярів знайомити із творчістю народних майстрів, популяризувати таланти громади. І наразі організували виставку художніх робіт Василя Козака, яка триватиме до 22 лютого.

Виставку вже відвідали учні філії Початкова школа Перечинського ліцею імені Героїв 68-го батальйону, жителі та гості Перечинської територіальної громади. Роботи автора сподобалися. Одна відвідувачка не могла намилуватися натюрмортами, виконаними на чорному тлі. «Вони виконані в голландському, аристократичному стилі», – поділилася враженнями жінка. На одному полотні – натюрморт з раком, на другому – з фазаном.

– Я не експерт, не мистецтвознавець, але скажу свою думку. Як на мене, то з полотен Василя віє історією, – каже пані Оксана.

Що цікаво, Василь Козак – самоучка, аматор. Але у його творчому доробку є і портрети. Дивлячись на портрет Івана Козака, батька Василя (Іван Козак – відомий письменник Закарпаття), думаєш, що це робота професійного майстра. Про це говорили і відвідувачі музею з Мукачева та Києва.

Василь Козак полотна не продає. Творить для душі. Це його хобі.

Штрихи біографії майстра народної творчості Василя Козака

Козак Василь Іванович народився 29 березня 1973 року в Перечині. Після закінчення в 1990 році Перечинської середньої школи трудився різноробочим на Перечинському лісохімкомбінаті, а згодом на підсобних промислах у колгоспі «Верховина», в селі Турички.

Навчаючись на заочному відділені УжДУ (нині УжНУ), водночас працював з 1993 по 1995 роки інструктором відділу молоді та спорту Перечинської районної державної адміністрації.

З листопада 1995 року до червня 2021 року працював вихователем Перечинської школи-інтернату. Ще з раннього дитинства у Василя проявився потяг до художнього малярства.

З його слів: «Народившись посеред отакої нев’янучої краси та неповторної карпатської мелодії вольності, неможливо не мати хисту чи то до малярства, чи до поетичного слова». Так сталося і з ним. Адже він і досі не уявляє свої руки без олівця і пензля.

За останні роки зробив художнє оформлення багатьох книг, поетичних збірок, пісенників: «Прозріння» І. Козака (1994); «Колишу тя, не лишу тя…» С. Пойди (1998 р.); «Перечин» Й. Ганича, Ю. Кула, Ю. Шейка (1999 рік); «Милішим стане світ» Ю. Мегели (2001 р.); «Усміхнена педагогіка» Ю. Шипа (2002 рік); «Віків передзвони» І. Козака (2001 рік); «Просвітніми стежками» М. Дідика, І. Козака (2002 рік); «Моя дорога завжди була українською» С. Пойди (2002 рік); «З-під Бескидів – у світ» І. Козака, Ю. Мегели (2007 рік); «Слово як дар» Ю. Мегели (2009 рік); «Папороть таки цвіте…» І. Козака (2016); «На росяних отавах» І. Козака (2018 рік).

Свої руки Василь також приклав до оформлення різних місцевих та обласних періодичних видань.

На дитячому майданчику навпроти римо-католицького костела та перед центральним входом Перечинського ліцею (багато років тут діяла Перечинська школа-інтернат) В. Козак вимурував мініатюри середньовічних замків, якими любуються жителі та гості містечка.

Першу свою виставку як художник він презентував в Ужгороді, в будинку «Просвіта» (1996 р.). В 2003 та 2005 роках спільно з вихованцями Перечинської школи-інтернату виставляв свої художні полотна в Українському Домі у Києві.

Свої роботи виконує в найрізноманітніших стилях та техніках. Пише їх олією, аквареллю, темперою, гуашшю, олівцем та графіті. Так само можна сказати і про тематику його робіт та її різножанровість: з-під його пензля виходять складні сюжетні композиції, пейзажі, натюрморти, портрети.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах