158705
18:32 8.022024

На Закарпатті тривають спеціалізовані сесії вивчення традиційних ремесл 

Життя 1353

Третій рік поспіль на Закарпатті діє програма «Спеціалізація» «Szakkör», започаткована Національним інститутом культури (НМІ) та Асоціацією організацій народної творчості. Щороку все більше людей приєднуються до ініціативи, яка створює знання, досвід і можливості для спільноти.

Мета курсу – допомогти та підтримати вивчення традиційних ремесл. Для всього цього він надає навчальні матеріали, доступні в Інтернеті, а також матеріали та інструменти, необхідні для діяльності. За допомогою Інтернету він знайомить учасників з певними етапами традиційної професійної діяльності, тим самим збираючи, організовуючи та популяризуючи різні форми соціальної діяльності.

На Закарпатті ГО «Cultura Subcarpathica» наразі організовує 24 спеціалізовані сесії. Заняття проходять у дев’яти населених пунктах, залучають близько 120 осіб.

Спеціалізовані групи займаються валянням, розписом меблів, плетінням макраме, плетінням гачком, папероплетінням, бісероплетінням та пряничним виробництвом. Крім того, учасники вивчають ази натуральної косметики та плетіння на каркасі.

У Шаланках опановують ази натуральної косметики та виготовлення макраме, а в Малій Бігані – випікання пряників та плетіння з паперу. У Великій Доброні є майстерня бісероплетіння та розпису меблів. У Запсоні команда з десяти людей навчається робити макраме. У Батьові займаються паперотканням і бісероплетінням, а в Попові ллють свічки. У селі Великі Береги група опановує техніку фарбування яєць. А в Косоньі група з десяти осіб виготовляє все більше і більше красивих виробів з фетру.

Будучи культурною організацією, Pro Cultura Subcarpathica вважала важливим, щоб невеликі громади могли брати участь у сесіях з передачі цінностей. Національний інститут культури надав для цього можливість і базу, надавши приладдя та всі необхідні інструменти для сеансу. Організація була присутня в професійній програмі з самого початку, намагається просувати проєкт, звертаючись до все ширшого кола, і хоче дати можливість приєднатися якомога більшій кількості громадських груп.

Для ефективної роботи співробітники ГО «Pro Cultura Subcarpathica» підтримують постійний зв’язок із співробітниками НМІ, а також з представниками організацій за кордоном. Дуже важливим є обмін досвідом, що допомагає професійній діяльності кожного регіону.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах