158370
16:56 30.012024

Синоптики обіцяють на Закарпатті ранню і теплу весну

Життя 2626

Попри морозну погоду у січні, що для зими наших широт типово, весна, як обіцяють, має бути ранньою і тепло.

У відділі кліматичних досліджень і довготермінових прогнозів погоди Українського науково-дослідного мете реологічного інституту НАН наголошують, що уже в березні на нас чекає тепла весняна погода. 

Навіть лютий уже повинен бути відносно теплим і без сильних морозів. Зокрема, наголошується, що впродовж останнього місяця зими в загальному по всій Україні не передбачається значних снігопадів. Утім ночі все одно залишатимуться прохолодними.

Що ж стосується власне Закарпаття, то народний синоптик із Хустщини Анатолій Мочан запевняє, що в горах потепління не буде раннім, але в низинних районах на весна не забариться. 

«Погода – це складний процес, який залежить від багатьох факторів, таких як кліматичні зміни, географічне розташування, область і багато інших, – розповів він «Карпатському об’єктиву». –  Проте, я можу сказати, що тепла весна може означати вищі середні температури для нашого регіону в порівнянні зі звичайними показниками. Це може призвести до досить швидшого танення снігу, що може викликати певне підвищення рівня води в річках. Утім значні паводки у нас не будуть, скоріш за все, бо висота сніжного покрову в горах є не такою великою, як у попередні роки. Хоча природа, звісно ж, не підпорядковується бажанням людей».

Крім того, за словами закарпатця, на початку березня очікується активне розквітання ранніх рослин та доволі тепла температура.

«Весна хоч і обіцяє бути ранньою, але потепління буде поступовим. Я визначаю це за зірками, власними спостереженнями за поведінкою тварин, птахів, вітром та іншими факторами. Цьогоріч перелітні пернаті почали повертатися додому дуже рано, що вже свідчить про те, що природа прокинеться незабаром. Проте в деяких гірських місцях області процеси переходу від зимових до весняних погодних умов, коли температури коливаються між прохолодними та теплими днями, затягнуться до середини квітня. Але в тепліших низинних районах, у містах у березні можуть спостерігатися перші ознаки весняного дощу або грози. Загалом, березень відзначається перехідним періодом між зимою та весною, і погодні умови можуть бути досить непередбачуваними. Але великих морозів навесні точно у нас вже не буде», – зазначив він.

Утім за словами народного синоптика, ховати теплі речі все одно ще рано, оскільки на Закарпатті у лютому будуть ще й морози та снігопади.

Тим часом Закарпатський обласний центр з гідрометеорології попереджає краян на найближчі дні про небезпечні метеорологічні явища такі як налипання мокрого снігу, ожеледицю на гірських ділянках доріг і повідомляє про «жовтий» рівень небезпеки.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті розпочався сезон шашликів. У скільки обходиться відпочинок на природі
17:32
Міноборони запустило е-чергу в ТЦК
16:55
В Ужгороді оштрафували 818 водіїв за порушення правил паркування
16:43
На Закарпатті продовжується розбудова й модернізація об'єктів медичної інфраструктури
15:59
У Закарпатському угорському інституті організували науково-дискусійний захід
14:40
Ансамбль «Угорські мелодії» презентує концерт «Чардаші, пісні та танці» 19 травня в обласній філармонії
12:58
В Ужгороді змагалися дзюдоїсти в залік VІ Літньої гімназіади України
12:01
Завдяки прокуратурі перша на Закарпатті печерна стоянка людей кам'яного віку перебуватиме під охороною
11:18
«Вишиваємо перемогу»: в обласній бібліотеці розпочали вишивати мапу України
10:06
Новий дім для Луганського обласного будинку дитини облаштували на Мукачівщині
09:45
Всі новини