157731
17:14 12.012024

Які фрукти взимку купують закарпатці і скільки вони коштують

Життя 1880

Велика кількість зимових свят на Закарпатті супроводжується нерідко об’їданням. Так, у холодну пору року хочеться чогось ситного, зігріваючого, утім наші краяни нерідко зловживають жирними та смаженими, гострими та нездоровими м’ясними наїдками. У той же час натуральних вітамінів часто багатьом бракує. Мова йде про фрукти. А вони є необхідними для організму у всі пори року… і найбільше – у сирому натуральному вигляді.

Тож які зазвичай фрукти купують взимку наші краяни? Скільки вони коштують? Чому їх необхідно вживати? Про це – у матеріалі «Карпатського об’єктива».

Яблука, банани та авокадо

Найбільш затребуваними продуктами серед закарпатців у зимові місяці є традиційні місцеві сорти яблук. Купують їх люди як на ринках, так і в супермаркетах.

«Я продаю свої домашні яблучка по 15 гривень за кілограм, – каже «Карпатському об’єктиву» Марія Цифра. Вона продає свою продукцію на центральному Хустському ринку. Стверджує, що сама з Велятина, але зараз мешкає в Хусті, має сад, тож дарами природи добре запаслася. –У мене усі натуральне, не оброблене хімією, зберігаю яблука у підвалі, у холоді. Даю дешевше, ніж у магазині, бо починають гнити. Сама з фруктів не купую нічого. Їмо те, що є вдома. Влітку робила різну консервацію, тепер п’ємо компоти».

А ужгородка Дарина Прокопчук налягає на авокадо.

«Я стежу за своїм здоров’ям. У моєму раціоні завжди є свіжі овочі та фрукти, ягоди та усілякі натуральні вітаміни. Звісно, купую і екзотичні смаколики, і місцеві. Але особливе місце на моєму столі займає авокадо. Беру в супермаркеті. Штука коштує 30-35 гривень. Авокадо – неймовірно корисний продукт. Я додаю його у салати. Він може повністю замінити потребу організму у м’ясі, містить багато корисних елементів, мінеральних речовин. Використовую ці унікальні плоди навіть для масок. Кашка з м’якоті авокадо робить шкіру м’якою та еластичною. Це – потужний антиоксидант, який зміцнює імунітет, виводить токсини та понижує рівень холестерину в крові. Щодня з’їдаю по одному авокадо. Крім того, їм цитрусові, роблю смузі із заморожених ягід та свіжих яблук», – зізнається жінка.

А мукачівка Тамара Юришин не може уявити свого життя без бананів.

«Банан – унікальний фрукт, який підходить до абсолютно будь-якого десерту. Крім того, його взимку смачно їсти замість морозива, у шоколадній глазурі, або ж запікати в духовці. А ще… банан корисний і доступний у ціновому діапазоні. Його можна поєднувати з будь-якими фруктами і завжди буде смачно. Підсіла на банани через дітей. Їх обожнює старша донька. Загалом фрукти їмо щодня. Це ж – натуральні вітаміни! Найчастіше купую, крім бананів, мандарини, ківі, хурму. Готую фруктові салати для усієї родини», – наголошує вона.

А Ольга Ковач із Виноградова ласує в ці зимові дні полуницею, яку вирощує сама.

«Маю універсальні сорти, які плодоносять декілька разів на рік. Їмо і самі, і частину продаю. За лоток (120 грам) прошу 100 гривень. Найчастіше ягоди купують жінки дітям. Вони в мене смачні, натуральні. Хоч і не налиті сонцем, як привозні, але солодкі та ароматні. Торгую полуницею вже другу поспіль зиму. На мою думку, потрібно найбільше їсти тих продуктів, які притаманні нашій місцевості. Тому самі вживаємо найчастіше яблука та груші. Маю також заморожену малину, вишні, сливи, а ще – повну комору консервації. Фрукти вдома є завжди. І все своє, не магазинне», – стверджує закарпатка.

Які ціни на фрукти та ягоди

Взимку ціни не сильно різняться на ринку та в супермаркетах. Магазинна продукція може бути навіть трохи дешевшою. Тож яка вартість продуктів, які найчастіше купують зараз наші краяни?

Банани стартують у ціні від 60 гривень, яблука – 16-20, хурма – 80-100, виноград – 80-120, рожевий – 240-250, лимони – 65, мандарини – 60-70, апельсини – 60, ківі – 80-85, гранат 80-130, груші – 80-95 гривень за кілограм. Авокадо – 34-60 гривень за штуку, кокос 28-30. Полуниця ж по 300 гривень за 250 грам або за 80 гривень 100 грам.

Найбільше екзотичних фруктів до нас завозять із Туреччини, Єгипту, Іспанії, Греції, Еквадору, Коста-Ріки, Бразилії і Колумбії.

Менш затребувані, але не менш смачні продукти також можна побачити в корзинах закарпатців біля кас супермаркетів. Наприклад, кілограм манго коштує 130-200, маракуйя – від 500 гривень, помело – 77-130, кавуна – 69-89, папайя – 147 гривень, ананас 90-340 гривень за штуку, пітахайя – 280-300 гривень. Крім того, 200 грам журавлини можна купити за 46 гривень, червоні банани – 14-15 гривень за 100 грам, жовта пітахая – 349 гривень за штуку, авокадо «Еліт» (чорне) – 129 гривень за 2 штуки, фейхоа – 18,80 за 100 грам.

Чому взимку потрібно їсти ягоди та фрукти

Те, що взимку в нас природа поринає у сон не означає, що ми також засинаємо. Нам потрібно повноцінно харчуватися, необхідні вітаміни. І найбільш натуральними вони є саме у овочах, фруктах, ягодах та горіхах.

«Взимку завжди хочеться з’їсти чогось теплого та калорійного. Це – нормально, адже організму потрібно зігріватися. Але щоб залишатися енергійним та здоровими, потрібні ще й овочі, бобові, фрукти, горіхи. На жаль, закарпатці доволі обмежують саме та дітей саме у сирих фруктах взимку. Так, для нас більшість із них не є сезонними, але маємо яблука, уже звичними стали для нас цитрусові та банани. Крім того, багато хто влітку робить заготовки. Маю на увазі не консервацію (вона є не надто корисною, особливо компоти із цукром), не варення та джеми, а саме заморожені ягоди, вишні, черешні, яфини, сливи, а також сухофрукти: родзинки, чорнослив, курага. Цим – під силу запастися кожній господині», – каже «Карпатському об’єктиву» лікарка з Ужгорода Наталія Антал.

За словами медикині, саме фрукти у холодну пору року найбільше зміцнюють імунітет, особливо ті, що багаті на вітаміни С, В, Р та провітамін А.

«Маю на увазі лимони, апельсини, мандарини, хурму, айву, ківі. Вони є ще й джерелом калію, фосфору та різних органічних кислот. Не слід забувати й про горіхи. У них містяться жири, які дають нам сили та енергію. Жодні штучні біодобавки не здатні компенсувати користь натуральних продуктів. До раціону можна включити і рослинні чаї з лимоном, із ромашкою, шипшиною, імбиром. До них можна додавати рослинне молоко, корицю, кардамон, фенхель та інші спеції. Бажано пити з медом і не в гарячому вигляді!», – зазначає фахівчиня.

Радить пані Наталія пам’ятати і про користь яблук та бананів.

«Яблука доступні у ціні і дуже корисні. Вони позбавляють почуття голоду, не дозволяють набирати вагу і багаті на вітаміни, калій, кальцій, клітковину, мідь, марганець. Ці фрукти зменшують ризик діабету та інсульту, покращують роботу серця, є чудовими пробіотиками. Вчені вважають, що щоденне споживання яблук запобігає появі раку. Крім того, ці продукти добре впливають на роботу мозку та щільність кісток. Це є стосується й найбільш популярних у світі фруктів, які ботаніки називають ягодами – бананів. Крім купи корисних якостей, у цих продуктах міститься ще й допамін, який називають гормоном щастя. Банани – відмінний засіб проти печії, зміцнюють імунітет, допомагають позбутися стресу, підвищують продуктивність розумової праці, нормалізують сон та рівень гемоглобіну. Загалом усі ягоди та фрукти є не тільки корисними, але ще й дуже смачними», – наголошує лікарка.

Звісно, наразі деякі екоти по кишені далеко не всім закарпатцям, але знайти і обрати для себе доступні ягоди та фрукти може кожен… навіть взимку.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах