157023
14:55 22.122023

У Великоберезькому будинку-музеї провели передріздвяне заняття з дітьми

Життя 1943

20 грудня громадська організація Pro Cultura Subcarpathica провела у будинку-музеї села Великі Береги передріздвяне заняття з дітьми, яке стало останнім у циклі осінньо-зимових заходів закладу. 

У будинок-музей завіталo 28 учнів початкових класів Дийдянської школи. Їх привітала координаторка закладу Адель Ґал. Вона провела екскурсію по 120-річній будівлі, розповівши зокрема про автентичне сільське життя, місцеві різдвяні традиції.  

Вона торкнулася й історії медових пряників, одного з основних атрибутів різдвяних свят. Цікавою інформацією стало те, що таку солодку випічку їли ще стародавні греки. Адель Ґал розповіла, як колись розкішний делікатес став практичною стравою для паломників, а потім набув популярності на ярмарках, а нині вважається поширеним різдвяним частуванням.

Ознайомившись із історією медових пряників, для створення святкової атмосфери діти заспівали різдвяних пісень. Затим, розділившись на групи, долучилися до приготування – формування, випікання та декорації медових пряників. 

Тим часом у дверях з’явилися хлопці, одягнені у янголів, які принесли звістку про народження Христа. Це були члени групи бетлегема із села Оросієво Берегівського району, які представили традиційну, притаманну саме для цього регіону коляду.

Еріка Міговк, керівниця Оросіївського Будинку культури, нашому виданню повідомила, що вони радо відгукнулися на запрошення Великоберезького будинку-музею представити свою програму, текст якої вона сама зафіксувала наприкінці 1990-х років із вуст місцевих селян. «Наша головна мета – передавати цю гру з покоління в покоління, від батька до сина. Це жива традиція, адже колектив щороку приходить із колядою у кожний будинок села, щоб сповістити про народження Ісуса Христа. Так буде і цього року, адже це вже наша гарна традиція», – зазначила Еріка Міговк. 

Тим часом на кухні готувалися і традиційні різдвяні здобні рулети з горіхами, маком і сиром, які у печі випікала кухар будинку-музею Пірошка Олас. 

На дворі з дітьми провели майстер-клас із навчання народними іграм, що стало ще однією родзинкою занять.

Заняття у Великоберезькому будинку-музеї залишають незабутні враження у відвідувачів. Майстер-класи з рукоділля, які проводяться з нагоди різних свят, народні ігри, спільне виготовлення різноманітних традиційних страв розширюють світогляд та знання дітей, які таким чином не тільки бачать, але й проживають ті народні традиції, які притаманні краю.

Захід відбувся за підтримки Фонду ім. Шандора Чорі, Фонду ім. Габора Бетлена, у партнерстві з організацією «Мережа будинків народних традицій – Закарпаття».

(lexi/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини