156480
12:46 11.122023

Під ялинку чи в чобіток. Скільки готові витратити закарпатці на подарунки до зимових свят

Життя 998

Наближаються найбільші зимові свята, коли подарунків чекають і діти, і навіть дорослі. Цикл відкриває свято Миколая, коли малечі в чобітки ставлять далеко не лише солодощі… але й гаджети та часом гроші… Потім Різдво, Новий рік, коли вже сюрпризи не лише діти, а часто ще й батьки… знаходять під ялинкою.

Звичайно, у одних подарунки будуть розкішними, у інших, на жаль, скромними. Усе залежить від статків родини, адже зараз, в умовах війни, дехто втратив роботу, дехто не зміг поїхати за кордон на заробітки, дехто взагалі перебуває далеко від рідної домівки… У багатьох сімей фінансовий стан є далеко не райдужним. Тим не менше, більшість батьків бодай на одне з зимових свят намагаються порадувати свою малечу чимось приємним.

Тож скільки готові витратити на подарунки закарпатці? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Подарунки будуть до всіх свят

Таміла Мейгеш із Ужгорода вітатиме дітей із усіма святами. Утім подарунки, каже вона, будуть не «за всі гроші».

«На Миколая у нашій родині заведено вітати не лише своїх дітей, але й когось зі знедолених. Тож ми щороку даруємо щось тій малечі, у якої немає когось із батьків, або з багатодітних родин. Останнім часом у пріоритеті в нас внутрішньо переміщені. На ці потреби витрачаємо з чоловіком та ще двома сім’ями друзів до 20 тисяч гривень. Тобто збираємо кошти, щось купуємо і потім навідуємося у гості. Були роки, коли могли собі дозволити витратити на таку доброчинність набагато більші суми. Наразі часи непрості… та й є ще ряд інших потреб, на які донатимо», – розповідає вона «Карпатському об’єктиву».

Що ж стосується власних двох синів, то вони без сюрпризів у пані Таміли також не залишаться.

«Діти просили дорогі телефони, але я їм сказала, що у країні війна і Миколай мусить допомагати першочергово тим діткам, які втратили домівки. Тож «апетити» малих зразу стали меншими. Вони навіть запропонували свої подарунки комусь віддати. Однак із порожніми чобітками на підвіконні вони точно не залишаться. Подарунки на Миколая купила їм ще в жовтні. Тоді ціни були набагато нижчими. Це плюшеві ведмедики, іграшкові танки, автомати, зимові теплі курточки та цукерки. Загалом на це все витратила 8 тисяч гривень. Уже наприкінці листопада за такий набір довелося б викласти ще раз таку суму. Чоловікові у чобіт придбала кофтинку за 1500 гривень, а собі – парфуми за 500», – зізнається ужгородка.

Щодо інших свят, то в родині Мейгеш тут про них також не забувають.

«На Різдво у нас подарунки ставлять під ялинку. Ми римо-католики. Така традиція є в усьому світі. Поки що нікому нічого не купила. Але це буде щось із фруктів, якісь символічні дрібниці та солодощі. Колись же дарувала дуже цінні речі… Загалом у цьому році планую витратити максимум тисяч 2. На Новий рік ми всі просто обмінюємося виробами ручної роботи, які вішаємо неодмінно на ялинку, а діти отримують пакунки з цукерками. Розраховую гривень на 200-300. Загалом у нас життя й так зараз не дуже радісне, тож свята, як на мене, це – саме той привід, аби подарувати хоч трохи позитиву ближнім – як рідним, так навіть незнайомим людям!», – наголошує жінка.

2 свята Миколая та 2 Різдва

Марія Костянець із Мукачева святкує двічі і Різдво, і свято Миколая. Тож витрати в неї також подвійні.

«Уже багато років ми всі релігійні свята відзначаємо двічі. Так склалося. Я – етнічна угорка, католичка, Віктор – православний. Тому діти знають, що раз до них приходить Мікулаш, а потім Миколай. У цьому році нічого не змінилося. Поки що. Можливо, у перспективі чоловік погодиться відзначати свята за новоюліанським календарем, разом зі всім світом. Але я з приводу цього конфліктів ніколи не роблю і поважаю його вибір. Звичайно, у фінансовому плані двічі святкувати більш затратно, але заради миру та благополуччя в сім’ї я призвичаїлась. Просто на одні свята ходимо в гості, а на інші – приймаємо друзів та родину», – наголошує вона.

Тож які витрати чекають на пані Марію цієї зими?

«На Мікулаша купила малим цукерки та одяг (джинси, зимові черевики та піжами). Витратила 1700 гривень. На Миколая вже маю заховані іграшки, які коштували 600 гривень та солодощі – 200 гривень. Загалом вклалася у 2,5 тисяч. А от старшому сину придбала ще всередині листопада новий телефон за 6 тисяч і казала, що це буде на обидва свята. Та йому вже 17 років і він усе розуміє. У чоловіка зараз труднощі на роботі, тому розкошувати не маємо змоги. Також маю ще двох хрещеників, яким теж на Миколая завжди щось дарую. Їм 10 та 8 років. На подарунки їм витратила 2 тисячі гривень», – зізнається мукачівка.

А на Різдво у родині Марії Костяниць подарунки дарувати не прийнято, але гроші за колядки діти отримують.

«На Новий рік ми ніколи нікому нічого не даруємо. Просто посиділи, повечеряли, подивилися телевізор і пішли спати. На Різдво діти колядують і ми їм даємо по 500 гривень. Також потрібно готувати кошти для родичів-колядників та для тих, хто ходить із вертепними дійствами. Розраховую десь на тисячу гривень. Загалом останнім часом колядників приходить дуже мало, торік не був ніхто. Навіть родина на свята не завжди має нагоду прийти у гості. Але готуватися будемо у будь-якому разі, накриватиму стіл та чекатиму на тих, хто співом прославляє народження Ісуса», – запевняє закарпатка.

Тільки одне свято Миколая

Валентина Орос із Хуста відзначає в цьому році вперше свято Миколая 6 грудня. Подарунки доньці придбала також завчасно.

«Я греко-калоличка. У цьому році вперше Миколай змінив дату візиту до нашої домівки. Наталочці лише 5 років. Вона завжди на нього чекає з нетерпінням. Двічі святкувати мені не по кишені. Виховую дитину одна. На подарунки їй витратила 700 гривень. Купила багато дрібниць: іграшки, фломастери, пластилін, розмальовки, книги, солодощі та комплект із шапки, шарфа та рукавиць. Крім того, завжди до цього дня певні кошти віддаю на добродійність для сиріт. У цьому році, на жаль, тільки 200 гривень», – наголосила жінка.

На Новий рік у родині подарунків не роблять, а от на Різдво колядникам дають гроші.

«Щось дарувати на Різдво та Новий рік одне одному у нас не прийнято взагалі. Навіть зі свого дитинства таке не пригадую. Максимум, якщо з кимось із подруг відзначаю початок нового року, несу з собою у гості торт і шампанське, або коробку цукерок, а діткам – по плитці шоколаду. А от на різдвяні свята у нас колядникам дають гроші. Розраховую гривень на 500 – тільки для дітей сестри. Чужі вже давно колядувати не приходять. Можливо, через те, що живу на околиці, а може й традиції відходять. Із Вертепом гурти не впускаю до хати, бо дитина їх боїться, плаче. Загалом у мене бюджет на подарунки до зимових свят у межах трохи більше тисячі гривень», – запевняє Валентина Орос.

Звичайно, у кожного до Миколая, Різдва та Нового року затрати є різними. Але більшість таки відзначає ці дні досить скромно, хоча дітей не оминає увагою. Просто не дозволяють прибутки інакше, бо ж крім подарунків потрібно подбати ще й про чимало інших не менш важливих речей… сплатити комунальні послуги, які взимку є недешевими, купити продукти для святкового столу, необхідні дрібниці для родини, власне ялинку та прикраси для неї. Тому багато хто з краян завчасно підраховує видатки та робить подарункові запаси заздалегідь.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах