156317
17:35 6.122023

Скільки коштує для закарпатців прикрасити ялинку

Життя 1086

Які зимові свята без лісової красуні? А нині багато хто не лише ставить ялинку, але й причепурює дерева на подвір’ї, ставить тематичні садові скульптури, позвішує на балконах Санта Класусів та інші атрибути свят, оздоблює помешкання різними різдвяними композиціями. Одним словом, витрачає на дизайн купу грошей.

Якщо минулого року навіть ялинку ставили не всі, бо у державі війна і не було настрою святкувати, то зараз повертається до традицій усе більше краян. І, звісно ж, декорації займають чималу статтю видатків у сімейних бюджетах наших земляків.

Тож у скільки обходиться закарпатцям нарядити вдома ялинку? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Жива чи штучна ялинка?

Спочатку розберемося з головним атрибутом зимових свят – ялинкою. Де її можна придбати – відомо усім… Але скільки хвойні дерева коштують у цьому році? Продавці наголошують, що сильно ялинки не подорожчали від минулого сезону… Але яку саме ставити: живу чи штучну?

Найбільше краян уже декілька років поспіль надає перевагу штучним лісовим красуням.

«Ціни на ялинки залежать від багатьох факторів. Передусім – від висоти та з матеріалів, із яких їх зроблено. Також ялинки можуть бути зі штучним сніговим запиленням, шишками, з ароматизаторами. Середня ціна дерева – 600-700 гривень. Утім вона прослужить родині щонайменше 10 років. Є ялинки й дорожчі, і по 2, і по 3, і навіть по 10 тисяч. Вони максимально схожі на натуральні, тільки більш пишні і мають ідеальну форму. Скажімо, прем’єрська засніжена, висотою 2,5 метрів може коштувати й 75 тисяч гривень. Із цього ж класу менша, висотою 120 сантиметрів обійдеться всього у 3 тисячі гривень. Усі дерева з підставками. Є навіть уже з гірляндами та іграшками, яку не потрібно прикрашати», – розповідає «Карпатському об’єктиву» продавчиня одного з сувенірних магазинів в Ужгороді Поліна Рущак.

Але є ялинки і в рази дешевші. Звісно, віддавати по кілька тисяч за них готові далеко не всі.

«Маленькі настільні ялинки можуть коштувати навіть 75 гривень. Це – не багато і при цьому дерева дуже гарні. Їхня висота – 50 сантиметрів. Є й трохи більші – по 150, 250 гривень», – переконує пані Поліна.

Утім дехто надає перевагу зрізаним ялинкам. Вони не дешевші за штучні і коштують від 180 до 1000 гривень. У середньому продають 1,5 метрові дерева по 500-600 гривень.

«Наші ялинки всі сертифіковані, привезені із лісництва у Вишкові, запевняє Ірина Горщар із Хуста. Продає вона лісові дерева уже десятий рік. Вміє нахвалити, порекомендувати клієнту саме те, що він шукає. – Ці дерева вирощують у спеціальному лісовому розпліднику, вони з бирками. Ціна помірна, але при цьому найчастіше купують ті, які коштують до 500 гривень. Запах справжньої хвої у будинку не замінить ніщо!».

Виходить, що у ціновому діапазоні штучні ялинки не поступаються живим, їх навіть можна придбати дешевше.

Але дехто надає перевагу ялинкам, скріпленим із гілок великих дерев. Таке «задоволення» коштує всього 50 гривень. Можна купити й вічнозелене дерево у горщику, аби потім висадити десь біля будинку. Котують такі ялинки від 150 гривень. Більші реалізовують по 250-400. Їх найчастіше, як наголошують продавці, купують у якості подарунка.

Цікаво, що підставка під дерево вартує майже стільки ж, як і сама ялинка. Найдешевша обійдеться у 150 гривень. Але є й по 400, по 500 і навіть по півтори тисячі гривень. Але якщо у вас лісова красуня штучна, підставку під неї шукати не доведеться, а живі ялинки дехто ставить у відро з водою, або у вазон із глиною, аби довше простояли.

Прикраси, ілюмінація

Отже, ялинка у вас уже є… Але чим її причепурити? Добре, якщо з минулих років залишилися деякі іграшки. Якщо ж їх немає, доведеться вирушати на шопінг. У візуальному плані він завжди приємний, бо від краси та вишуканості прикрас просто розбігаються очі. Але в той же час… гаманець може дуже спорожніти.

Почнемо з верхівки. Наразі розмаїття дуже широке і можна знайти не просто якусь там зірочку чи пірамідку, а справжній витвір мистецтва. Він може навіть світитися у темряві. Ціни – різні. Стартують від 25 гривень. Але то за крихітну прикрасу для настільного дерева. Більші ж продають по 100-500 гривень. Гарна верхівка у вигляді янгола, що грає на арфі коштує 250 гривень. Віфлеємська зірка, що світиться – 350. Сніжинки різної величини – від 40 до 600 гривень. Звичайна конусоподібна прикраса – 225. Світлодіодна бурулька – від 120. Одним словом, вибір на всякий колір і смак…

За 300-400 гривень можна знайти у майстринь дуже гарні прикраси ручної роботи.

«У цьому році в мене часто замовляли у якості верхівки тризуб із бісеру. Він іде у комплекті з трьома патріотичними кульками також із намистин, – наголошує майстриня з Мукачева Йолана Молнар. – Такі прикраси коштують 1500 гривень. Якщо зірка з соломи, до неї додаю трьох оленів із цього ж матеріалу. Коштує комплект 300 гривень. Янгол із текстилю, прикрашений ручною вишивкою та підсвіткою (висота 17 сантиметрів) обійдеться найдорожче – 1700 гривень. Прикраси з пластику із авторським розписом є найдешевшими – від 75 гривень. Якщо у комплекті з 6 кульками – 400».

А скільки власне коштують самі кульки в магазинах?

«Набір із 7 кульок – від 60 гривень. Вони однакової величини, але різних кольорів. Якщо брати пластикові вироби у одній гамі, то 5 білих кульок в упаковці можна купити від 100 гривень. Набір із 30 прикрас срібного та блакитного кольорів коштує 250 гривень. А набір із 40 червоних іграшок (верхівка, кульки різних розмірів та сніжинки) – 1500 гривень. Загалом, як на мене, аби повністю прикрасити ялинку, тобто купити оздобу з нуля, треба тисяч 3-4», – зізнається продавчиня прикрас із Виноградова Наталія Кіш.

Але багато хто крім стандартних наборів прагне повісити бодай декілька ексклюзивних іграшок, аби лісова красуня мала більш вишуканий вигляд.

«У нас є дуже гарні світлодіодні дерев’яні будиночки. Їх можна й підвісити до гілки, і поставити під дерево. Котують такі хатинки 250 гривень. Також є тканинний комплект – янгол та зірка за 150 гривень. Із цієї ж серії ведмедик із різдвяним вінком – за 170 гривень. Загалом якісь унікальні прикраси найкраще замовляти у тих, хто займається хендмейдом. Вони відносно недорого можуть зробити своїми руками дійсно шедевральні іграшки», – переконує пані Наталія.

Також останнім часом закарпатці часто купують різне декоративне намисто для свого лісового дерева. 6 метрів такої краси коштує у середньому 30 гривень. Але можна знайти як дешевше, так і дорожче. Проте однієї упаковки мало, варто брати, як мінімум 3-4.

Ну… і яке ж свято… без гірлянд?

«Визначити, у скільки саме обійдуться гірлянди – надскладна задача, адже усе залежить від потреб людини, – стверджує Володимир Поліщук із Тячева. – У мене в магазині найдешевші можна купити за 100 гривень. Вони простенькі, але для будинку підійдуть. Якщо прикрашати ялинку біля хати, треба брати такі, яким не зашкодить волога. Їхня вартість стартує від 180 гривень. Дехто купує й по 10-20 штук, аби світилося усе подвір’я і оздоблює навіть фруктові дерева, або альтанку у дворі, чи балкон, лоджію, терасу. Світлодіодні гірлянди від 160-200 гривень. Гірлянда-шторка (2,5 метрів) ідеально підходить для того, щоб нею причепурити вікно. Коштує від 350 гривень. Гірлянди у вигляді свічок – від 500 гривень. Гірлянди-шишки – 400 гривень. Світлодіодні сніжинки – від 140 гривень».

Останній штрих – фігурки під лісове дерево. Декому до снаги ставити міні-вертеп, декому зайчиків, оленів, а для когось неодмінно під ялинкою має бути Санта Клаус, або символ наступного року, наразі це – Дракон.

Такі статуетки також можуть бути як дорогими, так і дешевими. Найдешевші продають по 400 гривень, найдорожчі – декілька тисяч.

Загалом, за середніми підрахунками, аби купити недорогу ялинку і прикрасити її більш-менш пристойно потрібно витратити 6-10 тисяч гривень.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
На Закарпатті прокуратура передала на ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав – чоловіка судитимуть
16:34
Графік руху комунальних автобусів в Ужгороді на Великдень
16:12
Переселенка з Донецька зробила майже з нуля художню гімнастику елітним видом спорту Перечина
15:56
Всі новини