156232
13:19 5.122023

Перечинська школа мистецтв після двох років реформування: виграли чи програли? Чи має чим похизуватися?

Життя 1584

Перечинська дитяча музична школа була заснована у 1965 році. В неї 58-річна історія, успіхи та досягнення. Два роки тому заклад пережив реформування, змінив місце розташування та отримав нового керівника. Наразі Перечинська школа мистецтв знаходиться ближче до центру міста, у

Колишньому Районному будинку культури, де провадять свою діяльність ще два комунальні заклади Перечинської міської ради: Публічна бібліотека та Центр культури і дозвілля.

Сьогодні пропонуємо нашим читачам розмову кореспондентки «Карпатського об’єктива» з директором КЗ «Перечинська школа мистецтв» Євгенієм Кулом. Говорили про те, як реформування позначилося на діяльності, як заклад розвивається, як діє під час воєнного стану, про побитий власний рекорд.

– Євгенію Севериновичу, я пригадую, що колектив музичної школи був проти реформування, зміни місця розташування, влаштовував пікети. За два роки відтоді що можете сказати: заклад виграв чи щось таки втратив?

– Викладачі були проти, тому що музична школа завжди була окремим закладом і в окремому приміщенні. До цього всі звикли, тому з насторогою ставилися до будь-яких змін. Але згодом зрозуміли, що це краще. Перечинська міська рада все робила задля створення максимально

сприятливих умов для культури та мистецького розвитку юних мешканців територіальної громади.

– У якому стані отримали заклад і чим похвалитеся тепер?

– Перший рік був перехідний. Із музичної школи ми перейшли до Будинку культури у грудні 2021 року, а вже у січні 2022 стали працювали тут. Нове приміщення дало нам комфорт, стало ближче до центру міста. Тут була гімназія, класи просторніші, світліші. І на 5 кабінетів більше. Дві

концертні зали та велике фойє. Це суттєво для закладу.

Ми мали чотири музичні відділи: фортепіанний, народний, теоретичний і оркестровий. Торік у вересні відкрили чотири нові: відділ хореографії, театральний, образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва. Загалом – вісім. Заклад розвивається, кількість здобувачів мистецької освіти щороку збільшується. І це радує та додає оптимізму і наснаги.

У школі я працюю 32-й рік, і у нас найбільше було 192 учні. Торік мали 219, а тепер – 232, але навчальних одиниць маємо 264, бо є такі діти, які поєднують два відділи: наприклад, вихованець грає на скрипці або фортепіано і вчиться малювати. Це при тому, що багато родин виїхало за

кордон у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Якщо минулоріч здобувачів мистецької освіти першого року навчання початкового елементарного підрівня мистецької освіти, себто першачків,

було близько 60, то цьогоріч – 103. Традиційно, у жовтні, організували і провели для них «Свято першокласника», вручивши їм пам’ятні сувеніри, невеличкі подарунки.

У селі Сімер відкрили групу народного танцю. Склад – 19 діток. Викладач Іштван Кекерчень приїжджає з Ужгорода, щоб діткам та батькам було зручніше та не потрібно було їхати до Перечина.

У школі мистецтв відкрилася одна група дітей, які вирішили займатися бальними танцями. Керівником є внутнішньо переміщена особа, майстер спорту, викладач Ірина Володимирівна Новікова з Харкова. Її вихованці танцювали козацький танець уже на великій сцені на Святі першачків.

– Чи по кишені оплата батькам?

– Оплата затверджена депутатським корпусом на сесії Перечинської міської ради. Театральне і декоративно-ужиткове мистецтво – 100 грн на місяць. Образотворче мистецтво – 150. Музичні відділи (крім баяну та вокалу) та хореографія – 200 грн. Занять є мінімум три у тиждень. Судіть самі – доступно чи дорого. Але це однозначно що це інвестиція у розвиток своїх дітей.

– Розкажіть, будь ласка, про колектив, який Ви очолюєте.

Наразі маємо 27 педагогічних працівників і троє штатних осіб – обслуговуючий персонал.

Протягом останнього часу двоє викладачів звільнилося. Іде тенденція до зменшення викладачів.

Причина – повномасштабна війна, хочуть виїхати за кордон, молоді викладачі залишають роботу через низьку заробітну плату. Але вірю, що ситуація зміниться і до школи мистецтв повернуться наші випускники для подальшого продовження роботи.

– Я регулярно переглядаю сторінку вашої школи у Фейсбуці. Часто бачу інформацію про залучення до конкурсів ваших учнів та перемоги. Молодці! З чим і вітаю! Бо перемоги – це шлях до удосконалення!

Незважаючи на те, що протягом останніх двох з половиною років життя політична ситуація внесли свої корективи – пандемія, війна, ми не зупинились, а рухались далі, брали участь у різноманітних заходах, конкурсах, семінарах, займали призові місця. Це радує і надихає як нас, викладачів, так і учнів.

Відповідно до програми є шкільні та обласні конкурсні тури. Торік він приніс нам п’ять призових місць обласного рівня. Ще наші учні беруть участь у міжнародних та всеукраїнських онлайн-конкурсах.

Підтримка талановитих дітей – у пріоритеті громади, особливо останні два роки. Торік 60 наших найкращих учнів вперше отримали грошові винагороди від благодійного фонду «Фонд Фреда в Україні» по тисячу гривень. Радує, що благодійники, меценати підтримують обдарованих дітей нашої громади.

Четвертого грудня розпочались дострокові складання академічних концертів на всіх музичних відділах. І семестр закінчуємо 22 грудня. Напередодні наші викладачі та вихованці проведуть підсумковий різдвяний концерт. Запрошуємо та раді будемо бачити всіх поціновувачів творчості юних талантів.

Тетяна ГРИЦИЩУК

Фото з архіву Перечинської школи мистецтв

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах