156183
09:00 5.122023

В Ужгороді затвердили дворічний план інтеграції ромів у громади

Життя 961

В Ужгороді минулого місяця міська рада затвердила План виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини на 2024-2026 роки. Документ передбачає ряд заходів, які повинні сприяти реалізації прав і можливостей ромів.

«Це дуже важливий елемент, коли ми говоримо про інтеграційні процеси ромів Ужгорода, їхнє життя, – каже Мирослав Горват, депутат Ужгородської міськради, активіст, голова громадської організації “Об’єднання ромів Ужгорода”. – Я гордий, що безпосередньо брав участь у цих процесах. План передбачає активності у таких напрямках як освіта, медицина, працевлаштування, паспортизація та інші важливі напрямки, до яких будуть долучені структури Ужгородської міської ради. Також будемо залучати міжнародних донорів та громадські організації. План виконання стратегії було важливо також і тому, що затверджено національну стратегію, в якій йдеться про інтеграцію ромської меншини у громади, де вона проживає»,

«На початку цього року на рівні області було затверджено обласну стратегію, але поки не було міської, не було чітких кроків, як діяти на місцях, – коментує Марія Менджул. – Процес був тривалий, ми з Мирославом розпочали цю роботу ще в травні, а протягом літніх місяців разом з експертами, науковцями, працівниками міської ради обговорювали стратегію, наприкінці серпня провели круглий стіл і обговорили її в рамках засідання коронаційної ради по захисту прав ВПО. У нас вдалося нова категорія це роми ВПО, які теж потребують уваги з боку громадськості. Було багато доречних пропозицій, зокрема, і про необхідність певних соціальних посередників, які б представляли ромів, що проживають в критичних вразливих умовах».

За результатами обговорень уклали план, орієнтований на ужгородську громаду, відмінний від національної та обласної стратегії. План містить вісім основних цілей, зокрема, і питання оновлення актуальних статистичних даних, визначення потреб ромів, відновлення документів, покращення інфраструктури, питання освіти та охорони здоров’я тощо.

«Дякуємо всім, хто підтримав, особливо громадськість за те, що нарешті місто Ужгород з наступного року має план заходів на два роки по інтеграції ромів у приймаючі громади,- додав Мирослав Горват. – Треба не тільки перед виборами говорити про ромів, а взагалі допомагати ромам якісно жити в громадах. Сподіваюся, що подібні документи приймуть також в інших територіальних громадах Закарпаття. Майбутнє за сильними ромами, хочеться, щоб наше місто було прикладом для всієї України. Ми хочемо зберегти нашу меншину, я хочу жити в Україні, тут виховувати своїх дітей, захищати свободу нашої держави, зберігати культуру, традиції, нашу унікальну мову. За два роки ми маємо зрозуміти повну кількість ромів, яка є в Ужгороді, щоб рухатися далі. Наразі відомо, що їх близько 6000».

Окрім розробки проекту плану ГО “КАПЛ ВЕСТЕД” впровадило безкоштовні інтеграційні курси по навчанню навичкам водіння для ВПО та ромів, а також провели 24 інтеграційно-відновлювальні заходи для дітей-ВПО та рома у чотирьох громадах області у рамках Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС) » у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії Foreign, Commonwealth & Development Office. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини