156173
16:13 4.122023

В Ужгороді обговорили стан справ щодо дотримання прав людей з інвалідністю

Життя 1003

Заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Дем’янчук взяв участь у роботі круглого столу на тему: «Роль і дія Конвенції ООН «Про права осіб з інвалідністю» під час війни та при подоланні її наслідків». Зустріч приурочили до Міжнародного дня людей із інвалідністю.

Посадовець, звертаючись до присутніх, зазначив: «Соціальний захист людей з обмеженими можливостями — це ознака цивілізованості та європейських цінностей, за які воюють наші ЗСУ з ворогом. Обов’язок і відповідальність усіх гілок влади — зробити усе можливе, аби люди з обмеженими можливостями почували себе повноцінними членами нашого соціуму. На Закарпатті, попри війну, депутатський корпус приймає рішення майже на кожній сесії обласної ради щодо дофінансування регіональної програми «Турбота», яка направлена, зокрема, на допомогу людям з обмеженими можливостями. Також налагоджуються зв’язки із міжнародними партнерами для покращення умов проживання та надання необхідних послуг цій категорії громадян».

У ході зустрічі обговорювалися питання надання соціально-побутового та медичного забезпечення осіб з інвалідністю. Зокрема проаналізували механізми надання окремих послуг (безкоштовно або на пільгових умовах) в сучасних реаліях, а також надання відповідних компенсацій.

Окремо порушувалося питання лікування та реабілітації інвалідів із числа військовослужбовців, кількість яких, на жаль, збільшується. Обговорили проблематику безбар’єрності, доступності до комунальних, медичних, соціальних та освітніх закладів і супровід осіб із вадами зору у цих установах. Окремі питання роз’яснили присутні на нараді керівники профільних департаментів ОВА.

Посадовці закликали представників громадських організацій, що представляють інтереси цієї категорії громадян, співпрацювати та надавати спільно напрацьовані пропозиції щодо внесення змін у діючі обласні програми. Наголошувалося на важливості об’єднання зусиль громадських організацій, волонтерів та представників влади для налагодження кращої комунікації, виявлення потреб осіб із інвалідністю та вирішення поточних проблем.

Про це повідомляє Закарпатська обласна рада.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах