156155
15:12 4.122023

Відбулося засідання правління ТУКЗ-КМКС

Життя 1204

Засідання правління Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), яке відбулося в готелі «Гелікон» у селі Яноші Берегівського району, розпочалося з хвилини мовчання. Після цього присутні переглянули короткий фільм журналістів телеканалу «ТВ 21 Унґвар» про заступника голови організації Йосипа Борто, який з трагічною раптовістю помер у 65-річному віці. «Смерть Йосипа Борто – значна втрата. Пішла із життя людина, яка була однією з опор закарпатської угорської громади. Незважаючи на це, ми повинні продовжувати нашу роботу», – зазначив голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович на засіданні правління організації.

Він долучився до заходу в онлайн-форматі й під час свого звіту наголосив: «Два роки в Україні триває війна, яка значно впливає на наше сьогодення та майбутнє. Але досвід минулих десятиліть свідчить, що закарпатські угорці за будь-яких обставин хотіли залишатися на батьківщині й робили для цього все можливе. І ми це робили й будемо робити в подальшому. Ми будемо боротися за збереження угорської громади на батьківщині».

Аналізуючи історію України, Василь Брензович зазначив, що можна виділити десятирічні цикли, після яких завжди відбувалися значні зміни в житті країни. Нинішній цикл розпочався у 2014 році з Революції гідності, коли держава повністю змінила свій курс. «Те, що Україна прагне стати членом НАТО та Європейського Союзу, було внесено до Конституції. Згодом було вжито чимало заходів з обмеження прав нацменшин з метою створення єдиної національної держави. Тоді почалися процеси, які призвели до воєнного стану, бо війна почалася вже тоді, хоча і з меншою інтенсивністю, ніж зараз», – підсумував Василь Брензович.

Він наголосив, що угорці Карпатського басейну мають інший історичний досвід і зрозуміти це важливо й українській більшості. «Крім боротьби, повстання та війни, для виживання нації завжди велике значення має розумний компроміс. Адже якщо населення країни зникне, нація не житиме далі», – зазначив голова. Він нагадав, що геополітична ситуація завжди переважає над волею народу. Населення України зменшилося вдвічі за одне покоління. Якщо ми подивимося на криву чисельності населення, то побачимо, що країні не вистачає в першу чергу молодих громадян, а це ставить її майбутнє під сумнів.

Голова ТУКЗ-КМКС вважає, що у 2024 році відбудуться зміни, які принесуть мир. За його словами, протягом кількох останніх тижнів відбулися важливі зміни в національній політиці України, зокрема було запропоновано проєкт закону, який є надзвичайно перспективним. З цього приводу велися інтенсивні переговори. Висловити свої зауваження мали можливість і угорські організації, але остаточні думки можна буде сформувати лише після ухвалення документа. «Будемо сподіватися на краще щодо майбутнього і далі робити все, що ми можемо й повинні робити, щоб зберегти закарпатську угорську громаду», – наголосив, завершуючи свою доповідь, Василь Брензович.

Заступник голови ТУКЗ-КМКС Ґейза Ґулачі прозвітував про роботу благодійного фонду «КМКС», який він очолює. Зокрема повідомив, що вдалося втілити в життя всі заплановані грантові програми. У їхніх рамках через фонд закарпатцям надійшло понад чотири мільйони форинтів. У 2023 році було прийнято більш ніж 32 тисячі грантових заявок. Серед нових програм – підтримка важкохворих. Нею скористалися 182 людей цієї категорії, на допомогу їм було виділено 22 мільйони форинтів.

Директорка благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде» Маріанна Беркі також долучилася до заходу онлайн. Вона, зокрема, повідомила, що цьогоріч вдалося здійснити виплати по заявках грантової програми з підтримки фермерів, поданих у 2019-му. Цього року вперше було оголошено грантову підтримку для закупівлі техніки для фермерів, які раніше вже отримували допомогу й успішно прозвітували про її використання. «Згідно з рішенням наглядової ради нашого фонду, в пріоритеті під час розгляду заявок будуть ті закарпатці, які виховують трьох та більше дітей. Максимальна сума допомоги становитиме 75 тисяч гривень на придбання добрива, засобів захисту рослин, плівки для теплиць, насіння тощо», – поінформувала директорка. На учасників соціальної програми «Перший крок» також чекає нова програма, про яку оголосять у грудні.

Відтак правління ухвалило графік проведення засідань представників організації на наступний рік. Зустріч делегатів з усієї області запланована на 13 квітня, засідання міських та районних – на 23 березня та 6–7 квітня, місцевих осередків – на період з 5 лютого до 17 березня.

Секретар з питань культури ТУКЗ-КМКС Ласло Молнар ознайомив присутніх із запланованими на наступний рік заходами, на проведення яких надала дозвіл Закарпатської ОВА. Правління схвалило список.

Про свою роботу прозвітувала також депутатка Європарламенту Андрея Бочкор. Зокрема про організовані нею заходи та зустрічі, у рамках яких посадовців ЄС та депутатів Європарламенту ознайомили із ситуацією закарпатських угорців. За її словами, у вересні Єврокомісія й Рада Європи спільно організували в Кракові масштабний захід, де представники української влади відзвітували про те, як вдалося виконати сім умов, необхідних для вступу до ЄС. На цій зустрічі Андрея Бочкор та очільниця Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдико Орос мали можливість донести думку угорської громади про зміни щодо прав нацменшин у країні, зокрема у сфері освіти. На переконання Андреї Бочкор, тепер з’явився проблиск надії, що справа рухатиметься у сприятливому для угорської громади напрямку. Адже у Верховній Раді зареєстрували пропозицію про внесення змін до закону, яка враховує рекомендації Європейського Союзу й Ради Європи стосовно питань мовної політики та політики щодо нацменшин.

Ілдико Орос як голова профільної комісії обласної ради детально поінформувала про переговори з представниками влади, а також про труднощі, які виникали в процесі.

Голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін поцікавився ходом робіт на будівництві сміттєпереробного заводу в Яношах. Відповідь надали очільник Берегівської територіальної громади Золтан Бабяк, який був запрошений на засідання, та голова Берегівської райради Карло Резеш. За їхніми словами, через погодні умови здача об’єкта в експлуатацію дещо відкладається, але навесні вивезення побутових відходів з територіальних громад району обов’язково розпочнеться.

Закрив захід Василь Брензович. Він, зокрема, подякував за роботу очільникам місцевих осередків організації та членам правління. Окремо висловив вдячність за наполегливу працю Ілдико Орос та Андреї Бочкор. «Здається, наступний рік може стати переломним. Я бачу шанси на те, що вдасться досягнути миру. У нас залишається своє завдання – збереження закарпатських угорців та захист їхніх інтересів. Будемо це робити й надалі», – підкреслив голова Товариства угорської культури Закарпаття.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах