156061
08:51 1.122023

У Берегові стартував п’ятий етап курсу навчання «Магія музики»

Життя 1911

У місті Берегово стартував п’ятий етап курсу навчання «Магія музики» (Zenevarázslat), який реалізовує Благодійний фонд «Геніус» у рамках Національної програми з підтримки талантів. Перші прослуховування молодих музикантів відбулися 29 листопада в Закарпатському угорському інституті ім.Ференца Ракоці ІІ. Мета проєкту – підтримка вихованців закарпатських музичних шкіл, розвиток їхніх талантів, популяризація світу класичної музики серед молоді.

Унікальна програма навчання музичних талантів «Музична магія» під керівництвом Андреї Варнадь (Андрея Варнадь – піаністка, лауреат премії ім.Ференца Ліста з Будапешта. – прим.автора). Програма є успіхом в мистецькій освіті Закарпаття.

Подати заявку змогли всі молоді люди віком від 8 до 16 років, які навчаються гри на фортепіано не менше одного року. Цьогоріч на навчання подали заявки 27 юних талантів піаніно та 13 викладачів музики.

Структура програми наступна: попередній відбір, 30-годинний тренінг і фінальний концерт, на якому вручаються сертифікати про проходження навчання.

Під час занять піаністка приділяє велику увагу розвитку музичного розуміння, відчуттю та розумінню емоційного змісту фортепіанної п’єси, ознайомлюючи з історією творів, а також допомагає подолати сценічний страх.

Директорка БФ «Геніус» Наталія Вароді у своєму виступі привітала учасників концерту і зауважила: «Намагаємося підтримувати талановиту молодь, забезпечувати умови, методи та навчання для їхнього розвитку. Музика має таку потужну силу, яка здатна змінити багато чого. Важливо, щоб діти відчували, що ми їх підтримуємо, є надія на майбутнє, і навіть після завершення війни на Закарпатті буде життя, розвиток обдарованої молоді».

Професійний наставник навчання угорська піаністка Андрея Варнадь додала, що дуже щаслива вкотре відвідати наш край: «Я рада, що можу приїжджати до вас, дуже сподіваюся, що це все триватиме ще протягом багатьох років. Музична освіта на високому рівні. Ми разом розробляємо навчальну програму, разом намагаємося формувати твори, музично розвиватися».

Кожен студент працюватиме з митцем та його вчителем музики над виконанням музичного твору, який вони виконають для публіки. У менторській програмі беруть участь 10 педагогів, які також отримають сертифікат наприкінці навчання.

Завершиться навчання 22 грудня 2023 року концертом «Адвентова музична магія на крилах душі» в ЗУІ, де 22 студенти-митці можуть представити свої знання, набуті під час навчання.

Серед інших захід відвідали консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Аттіла Ковач, старший консул Берегівського консульства Угорщини Іштван Бучко, ректор ЗУІ Іштван Черничко та президентка ЗУІ Ілдика Орос.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах