155719
15:58 23.112023

Зима на носі. Як готуються до неї закарпатці?

Життя 2028

Утеплити будинок, запустити опалення, запастися вітамінами… кожен зустрічає зиму по-своєму, але у більшості закарпатців щороку одні й ті ж самі приготування. Оскільки похолодало останнім часом не на жарт, багато хто з наших краян уже давно увімкнув газові котли та витягнув із шафи теплий одяг. Дехто до можливих відключень світла запасся генератором, свічками, різними лампами… Хтось перед морозами «перевзуває» автівку, а хтось уже готується до новорічно-різдвяних свят і шукає ялинкові прикраси…

«Карпатський об’єктив» поспілкувався з деякими нашими земляками і поцікавився, як проходять останні приготування до зими і що ще варто зробити перед настанням календарного грудня.

Зміцнюємо імунітет

Головне для кожної людини – бути здоровою. Тож що робити, аби взимку не хворіти?

«Звісно, добре загартовуватися протягом цілого року. Однак, якщо не вийшло, потрібно пам’ятати про щоденні бодай годинні прогулянки свіжим повітрям та вітаміни. Одягатися також найкраще по погоді, не надто кутатися, поки немає сильних морозів. Корисними є рослинні чаї, а також повноцінний сон та регулярний відпочинок, аби давати організму відновлювати сили», – каже «Карпатському об’єктиву» мукачівська лікарка Тамара Гутник.

За словами медикині, особливу увагу варто звертати на харчування.

«Одразу скажу, що спосіб наливання «50 грамів» для того, щоб зігрітися не є дієвим! Більше того, таким чином можна собі ще й дуже зашкодити! Набагато краще, якщо людина є фізично активною і не має шкідливих звичок. Бажано їсти багато овочів та фруктів. Вони можуть бути як у замороженому вигляді, так і в сирому чи вареному. Це – різні овочеві салати, фруктові десерти. Так, наразі городина подорожчала, але, скажімо, можна зробити салат із капусти, яблука, цибулі і полити лимонним соком. Уже буде і смачно, і корисно! Між іншим, цитрусові взимку також є необхідними складовими меню. Нехай це буде 1-2 мандарини на день, скибочка лимону до чаю чи кави. Також хочу розвіяти міф про часник та хрін. Вони не завжди підвищують імунітет, а деяким людям взагалі є протипоказаними. У той же час єдиного чудодійного продукту, який допоможе не хворіти взагалі немає. Тож харчування має бути загалом збалансованим і корисним», – запевняє вона.

Також лікарка додає, що якщо людина схильна до респіраторних інфекцій, краще зробити щеплення.

«Якщо імунітет слабкий, більш дієвого способу захиститися, немає. Хоч я не прихильниця аптечних вітамінів, але деколи вони також потрібні, коли немає можливості їсти достатньо корисних речовин у натуральному вигляді. Якщо все ж людина занедужала, потрібно звертатися до фахівця і не займатися самолікуванням. Тільки лікар може сказати, які конкретно препарати краще приймати, адже порошки, які так добре розрекламовані, знімають виключно симптоми, але не лікують саму хворобу та не усувають причину захворювання», – наголошує Тамара Гутник.

Утеплюємо будинок

Будівельник із Виноградова Артур Орос радить хоча б у силу можливостей подбати про теплоізоляцію помешкання.

«Розумію, що грошей у закарпатців зараз не дуже багато, що у державі війна, але є простенькі кроки, які може зробити кожен. Наприклад, перевірте вікна, чи добре вони закриваються, адже обігрівати вулицю неефективно і дуже дорого! Крім того, зверніть увагу на вхідні двері. Будь-яка конструкція – чи то металева, чи то дерев’яна не рятує від морозів стовідсотково. Для ущільнення з боків коробки її можна оббити поролоном. Є також спеціальна тканина для цього. Звісно, про це потрібно було подбати завчасно, але ще й зараз не пізно», – запевняє він.

Якщо мова йде про багатоповерхівку, чоловік радить подбати про утеплення під’їду.

«Тут, звісно, потрібно консолідуватися з сусідами, але трубопроводи, вікна та двері на сходових майданчиках таки раджу утеплювати. Крім того, аби зменшити витоки тепла, корисно встановлювати на вентиляцію решітки з регульованими отворами. Звісно, бажано завчасно утеплити фасад, а також балкони, тераси. На жаль, у нас більшість будинків досі не є енергоефективними. У населення для цього не вистачає коштів. Так, на такі роботи потрібні додаткові витрати, але з часом вони себе повністю компенсують. Робота має починатися з енергоаудиту, треба мати готовий проєкт, інакше гроші можуть бути викинутими на вітер. Як не прикро, коштує таке «діагностування» недешево – до 20-30 тисяч гривень для приватного будинку. Утім маючи повний план дій будівельники знають конкретно, що потрібно робити», – стверджує він.

Крім того, закарпатець наголошує, що важливо думати й про утеплення підлоги.

«Буду говорити про найбільш дешеві матеріали. Для підлоги це – звичайний пінопласт. Його стелять під ламінат, паркет, чи дошки. Для стін добре підійде базальтова вата. Найгіршим матеріалом вважаю дешевий пінопласт. Для економії коштів матеріали можна й комбінувати. Але про утеплення варто думати влітку. Наразі єдине, що можна зробити, утеплити двері та вікна», – заявляє Артур Орос.

«Перевзути» шини мало

Ще одним не менш важливим кроком напередодні зими є підготовка до морозів автомобіля

«Більшість водіїв починають із шин. Так, це – вкрай важливе рішення. Їздити взимку на літніх шинах не можна. У Європі, між іншим, за відсутність взимку сезонних шин дуже великі штрафи. Також раджу перевірити щітки склоочисників. Коли йде дощ – це одне, а коли сніг і мороз – без них не проїхати навіть два метри. Влітку щітки часто розсихаються, а взимку вони покриваються льодяним шаром. Крім того, дороги в нас часто підсипають неякісними матеріалами, вони вдаряються об лобове скло і виводять із ладу щітки склоочисників. Тому корисно запастися парою нових», – радить автомеханік із Хуста Іван Юришин.

Рекомендує звернути увагу спеціаліст і на рідини, які можуть замерзнути.

«Вам потрібно неодмінно перевірити масло у двигуні, трансмісії, а також рідину в системі охолодження та в бачку омивання скла. Купуйте якісні матеріали, бо якщо ви заощаджуєте на них, на ремонт потім можете витратити у рази більше. Аби морози не принесли неприємних сюрпризів, приведіть до ладу також свічки та дроти. Найкраще звернутися до найближчого СТО, аби достовірно знати, наскільки стабільною є робота двигуна і чи не потрібно якісь деталі замінити. Профілактика завжди дешевша, ніж лікування! І це – не лише стосується людей, але й «залізних коней!», – переконує фахівець.

Домашні тварини не повинні мерзнути

Подбати про затишні умови для домашніх улюбленців радить фермер із Тячівщини Василь Онофрей.

«Взимку ваша корова не піде пасти, а коза не гулятиме десь на полі. Приміщення для худоби мають бути теплими. У ідеалі варто мати обігрів. Свині хоч не є вибагливими, але температуру в приміщеннях усе ж варто підтримувати плюсовою. Тобто свинарник чи корівник потрібно завчасно утеплити. Це можна зробити за допомогою пінополіуртену, а також соломи», – каже він.

Знизити тепловитрати закарпатець радить і через утеплення покрівлі.

«У ідеалі приміщення для тварин мають обігріватися. Але утеплення бодай допомагає зменшити тепловитрати тоді, коли воно не увімкнене. Також у хліві має бути правильна підлога, а не глина. Добре підійдуть дерев’яні піддони. Навіть бетонний настил допоможе зробити прибирання якісним і уникнути неприємних запахів», – наголошує фермер.

Також він просить земляків не забувати про котів і собак, які так само взимку мерзнуть.

«Котикам найкраще зимувати у будинку. Можна, звісно, випускати на нетривалі прогулянки, але ненадовго. Що ж стосується собак, то вони мають мати міцні на надійні будиночки, аби мали де сховатися від морозу та снігопаду. Якщо пес короткошерстий, або нехай господарі беруть його до будинку, або нехай зводять спеціальне приміщення, адже холод така тварина переносить важко. Нагадаю, що ми завжди маємо нести відповідальність перед тими, кого приручили!», – запевняє Василь Онофрей.

Звісно, більшість закарпатців до зими всім необхідним запасаються вчасно, тож зараз у наших краян відбуваються хіба що останні приготування…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах