155703
13:49 23.112023

«16 днів проти насильства»: Закарпаття приєдналося до акції 

Життя 1962

Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Її мета – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок. На жаль, війна загострила цю проблему. Статистика щодо жінок, які постраждали від насильства, в Україні погіршилася.

– У 2020 році був підписаний Указ Президента України Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству. Багато роботи здійснюється на рівні Уряду: різні державні програми, запущена «гаряча лінія» – 1547 для запобігання домашнього насильства. Наразі маємо ріст статистики щодо випадків домашнього насильства. За 9 місяців цього року маємо 6 тис. 750 звернень. З них більше 220 повідомлень від дітей. Близько 5 тис. повідомлень від жінок і 1600 звернень від чоловіків, – розповів Петро Добромільський, заступник голови Закарпатської ОВА.

За словами Ольги Травіної, директорки департаменту соціального захисту населення ОВА, наразі в області діє 25 спеціалізованих служб для підтримки постраждалих осіб. 

– У нас є 16 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги. Також діє 3 притулки, куди можуть звернутися такі особи. Ще один вид допомоги – це кризові кімнати. Діють вони в м. Ужгороді, Оноківській та Кам’янській територіальних громадах, – зазначила Ольга Травіна.

У свою чергу Олександр Приходько, начальник управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Закарпатській області наголосив, що в Україні нещодавно презентували мобільний додаток для тих, хто потерпає від домашнього чи гендерно зумовленого насильства. Він містить тривожну кнопку, яку в момент небезпеки потрібно затиснути на 2 секунди, щоб викликати поліцію. Кнопка має вигляд нейтральної іконки на екрані смартфона. Тож у будь-який момент можна викликати наряд поліції.

Варто зазначити, що міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію «16 днів проти насильства». Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій із більш ніж 100 країн світу із 25 листопада до 10 грудня активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети – збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні соціальний простір, вільний від насильства.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини