155299
14:53 13.112023

Завершив роботу ХІІ Закарпатський мандрівний університет

Життя 824

Благодійний фонд Genius щороку організовує Закарпатський мандрівний університет у рамках Стипендіальної програми ім. Калмана Шовша. Цьогорічний, уже 12-й за рахунком захід проводився на чотирьох локаціях: у Берегівському реформатському фаховому коледжі ім. Яноша Калвіна, Греко-католицькому коледжі ім. Елемира Ортутая, Римо-католицькому коледжі ім. святого Геллерта та Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ.

Студентів та педагогів у стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ привітала директорка БФ Genius Наталія Вараді. Зокрема вона зазначила, що мета Закарпатського мандрівного університету – надати можливість викладачам та науковцям, які працюють у сфері закарпатської угорськомовної вищої освіти, представити результати своєї наукової роботи в угорськомовних навчальних закладах, надаючи молоді теми для подальших досліджень.

Ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко нагадав, що парламент Угорщини 20 років тому визначив 3 листопада Днем угорської науки. «Відтоді в листопаді в інституті проводяться заходи, у рамках яких громадськість має можливість ближче познайомитися з науковцями й темами їхніх досліджень. Мандрівний університет – це чудова нагода для студентів почути про останні наукові результати від професійних дослідників у рамках науково-популярних лекцій. Крім того, таким чином ми можемо відвідувати різні навчальні заклади, знайомитися з викладачами та студентами», – зазначив ректор.

Узяти участь у роботі Закарпатського мандрівного університету могли викладачі угорськомовних вищих навчальних закладів краю, які мали бажання провести презентацію угорською мовою на певну наукову тему. Заявки приймалися з 10 червня до 11 вересня. За цей час їх подали 9 осіб, усі вони виступили з доповідями. Це викладачі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, які представляли три дисципліни (історія, суспільні та природничі науки) та п’ять напрямів (економіка, аудит, біологія, історія, педагогіка).

Закарпатський мандрівний університет розпочав роботу 6 листопада в Берегівському реформатському фаховому коледжі ім. Яноша Калвіна. 7 листопада лекції відбулися в Греко-католицькому коледжі ім. Елемира Ортутая, 8-го – у Римо-католицькому коледжі ім. святого Геллерта, 9-го – у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ. Виступи прослухали загалом 186 осіб.

Аудиторія виявляла неабиякий інтерес до лекцій на всіх локаціях, адже обговорювалося чимало цікавих тем. Ішлося, зокрема, про особливості банківського кредитування, криптовалюту, оподаткування підприємців і бізнесу, минуле, сьогодення та майбутнє органічного землеробства, вітрову енергетику, результати парламентських виборів у 1861–1869 роках в Ужанському комітаті, трагічне життя таємно висвяченого греко-католицького єпископа Шандора Чіри, бачення майбутнього переселенців, які через війну потрапили в Берегівський район.

ХІІ Закарпатський мандрівний університет відбувся за підтримки уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини та Фонду ім. Габора Бетлена.

lexi/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
На Закарпатті гості посварилися з нареченим і пішли коліями до Словаччини
15:48
Вихованці угорськомовних навчальних закладів Мукачева підготували концерт до Дня матері
15:34
Ужгородські «Карпати» закріпилися на другій позиції 
15:22
На території Углянської сільської ради ліквідовано стихійне сміттєзвалище
15:07
Чемпіонат Мукачівщини з футболу: результати ігор 5-го туру
14:51
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
Всі новини