155084
12:05 9.112023

Моновиставу про закарпатських ромів покажуть у Румунії

Життя 1270

9-10 листопада в Ужгороді відбуватиметься міжнародний театральний фестиваль, в рамках якого на малій сцені Закарпатського муздрамтеатру буде показано дві українські та дві румунські вистави. Згодом ці роботи зіграють і в Румунії.

Закриватиме дводенний фестиваль моновистава «Чіріклі», яку покажуть у п’ятницю, 10 листопада, о 16.00. Оскільки фестиваль здійснюється за грантової підтримки, то вхід на всі вистави вільний.

Як зазначає театральний оглядач Сергій Федака, моновиставу «Чіріклі» поставив режисер А.Канцедайло за п’єсою О. Гавроша, який створив її за мотивами творів сучасного ромського письменника М. Бурмека-Дюрі. Хоча прем’єра спектаклю відбулася два роки тому, він продовжує жити своїм життям, постійно оновлюючись і набуваючи глибшого трактування образу головної героїні, яку майстерно грає заслужена артистка України Наталія Засухіна.

«Назовні це історія однієї ромської матері, що оповідає про сина. Але глибинно це історія Матері загалом, дослідження загадки материнської любові, протест проти соціальної несправедливості і байдужості, від яких тією чи іншою мірою страждаємо усі ми без поділу на раси. – – зауважує Сергій Федака. – Трактування Чіріклі стало дещо м’якшим, ліричнішим, напрочуд суголосним зі скрипковим супроводом усього спектаклю. Стає зрозуміло, що незвична історія сина — це відображення незвичної його матері, реалізація її душевного потенціалу. Наталі Засухіній вдалося створити вражаючий психологічний портрет, ненав’язливо продемонструвати найпотаємніші струни материнської натури».

Про це інформує Громадський інформаційний центр.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах