154879
11:45 3.112023

Скільки грошей витрачають закарпатці на осіннє прибирання перед зимою

Життя 1022

Листопад – час останніх підготувань до зими та снігопадів, зачищення городів, подвір’їв і наведення ладу у помешканні перед холодами, утеплення житла та перевірки системи опалення. Закарпатці до цього відповідального моменту готуються заздалегідь. Перед морозами жінки миють вікна, прибирають, а чоловіки наводять лад перед будинками. Звісно, не кожен виконує цю роботу самотужки, дехто винаймає працівників і готовий їм платити. Справа в тому, що в одних немає часу, у інших – сил і здоров’я, а ще дехто просто вважає, що інші можуть це зробити більш професійно та якісно.

Тож скільки готові заплатити закарпатці за наведення ладу у помешканні та на подвір’ї, в саду, на городі перед зимою? Відповідь шукав «Карпатський об’єктив».

Вікна – це обличчя господині

Ужгородка Жанна Сусла щороку у листопаді робить у квартирі велике прибирання. Каже, що перед тим, як причепурити помешкання до зимових свят, варто «очиститися» від усього зайвого.

«У попередні роки робила це сама. Допомагали і чоловік, і діти. Зараз усі ми надто заклопотані, а доньки – здобувають вищу освіту у Києві. Та й заробляти я почала краще і можу собі дозволити скористатися послугами клінінгових компаній. Вони свою роботу такі фахівці виконують на найвищому рівні, я ж – просто бігала з ганчіркою годинами і потім тижнями боліла спина. Справа в тому, що в мене проблеми зі здоров’ям, тож фізичні навантаження мені даються непросто», ділиться з «Карпатським об’єктивом» думками жінка.

Тож головне, як вважає ужгородка, ідеальний вигляд на будь-якому помешканні передусім повинні мати вікна.

«Вікно – це обличчя ґаздині, бо до квартири заходять не всі, а на вікно гляне кожен, хто проходить повз. Тому воно має бути чистим, із гарними занавісками та шторами. Орієнтовна ціна за миття вікон у компанії, до якої звертаюся особисто я – 45 гривень за метр квадратний. Однак мінімальне замовлення має бути від 1400 гривень. Тобто, одне вікно ніхто вам мити не буде. А воно може коштувати залежно від величини – 300-500 гривень. У мене така послуга за всю квартиру обходиться у 2500 гривень. Але це не означає, що всі вкладаються конкретно в таку суму. Скоріше навпаки, хтось платить у рази менше. Знаю жінок, які за 100 гривень миють одне вікно. Хтось бере 200, хтось 250. Тому єдиного тарифу немає. Це – хто з ким і на яких умовах домовиться. Мене влаштовує та компанія, до якої звертаюся вже декілька років поспіль, бо вони надають повний пакет послуг», – наголошує вона.

Крім миття вікон пані Жанна замовляє і прибирання кімнат.

«У мене квартира трикімнатна. За просте, не генеральне прибирання, тобто не таке, як після капітального ремонту, я плачу тисячу гривень. Якщо кімнат 4 – це буде 1500 гривень. Якщо двокімнатна квартира, – 670 гривень. Прибирання кухні – 350 гривень. Одним словом, не так уже й багато. Звісно, якщо коштів немає, то доводиться все робити своїми руками», – зізнається жінка.

Загалом за 3500 гривень, як переконує вона, її помешкання разом із вікнами просто блищить від чистоти. Однак, на думку Жанни Сусли, це – практично верхня межа, бо дехто з її подруг спокійно вкладається у менші суми, наприклад, у тисячу гривень.

Знайти робітників у малих містах – завдання надскладне

Хустянин Анатолій Щербан живе у приватному секторі. Якщо чистотою в будинку займається його дружина, то він відповідальний за сад, город та подвір’я.

«Більшість роботи у всі роки я робив сам. Але після інсульту, наприклад, не можу лізти на дерева та на виноградник, бо паморочиться в голові. У нас же зірвати виноград – найбільша проблема з усіх існуючих. Ніхто не хоче! Я ледве знайшов чоловіка, який впорався з цією роботою за 500 гривень. При цьому виноградник у мене невеликий і я пропонував, наприклад, зірвати виноград безкоштовно, але весь урожай забрати собі на вино. Абсолютно ніхто не хотів цього робити! Загалом у малому місті знайти робітників для господарської праці – завдання не з легких! Таке враження, що всі мільйони заробляють і фізична робота чомусь кожного лякає! Я б не шукав ніколи найманих робітників, якби не нездужав, мав нормальне здоров’я, а дати пропасти врожаю – просто гріх!», – зізнається «Карпатському об’єктиву» чоловік.

Ще одним квестом для хустянина виявився пошук людини, яка б допомогла зібрати з дерев яблука та горіхи.

«По-перше, завданням із категорії надскладних у Хусті є знайти спеціалістів, які можуть покосити траву в саду. Із цією проблемою зіштовхувався ціле літо і осінь. Ціни при цьому немалі. Сотина може коштувати і 100, і 150 гривень. У мене 5 сотин. Знайшов по 60. Заплатив 350 гривень. Потім почалося інше… треба було збирати врожай. Сливи, черешні, вишні у мене низькорослі, тож проблем не було. Але яблуні та горіхи – високі. Знову почав непрості пошуки людей, які б це зробили. Дерев у мене досить багато, ніхто не погоджувався. Врешті-решт допоміг сусід. Усе зробив за 200 гривень плюс магарич. Але це – чисто по-дружньому. Тому який тариф за подібну послугу, сказати не можу. Спеціальних компаній, які б надавали подібні послуги та офіційних прайсів немає. Хоча, думаю, вони були б затребуваними», – розмірковує пан Анатолій.

Наступним завданням хустянина було прибрати все у саду та у городі до настання холодів.

«Чесно кажучи, пенсіонер із мінімальних державних виплат оплатити такі послуги не може. А коли сили і здоров’я немає, то хоч залишай господарство занепадати! На щастя, у мене син живе у Чехії і щомісяця надсилає допомогу, каже, що це така своєрідна премія до пенсії. Без його матеріальної підтримки не знаю, як би впорався. Одним словом, усі послуги дорогі, а прибутки в людей мізерні. Тож я шукав спеціалістів для розчистки своїх угідь через соціальні мережі. Декілька разів виставляв оголошення, але не відгукувався ніхто. Картоплю якось вибрав сам, квасолю зібрала дружина, дині та все інше з ділянки прибрали разом. Усе інше також розчистив сусід за 100 гривень. Це – фактично безкоштовно. Справа в тому, що коли все було зроблено, мені нарешті написала якась людина і повідомила, що займається розчисткою городів, але бере за це 160 гривень за сотку. Як на мене, це дуже велика сума, бо в мене там не потрібно вирізати якісь чагарники чи вивозити будівельні матеріали, а просто розчистити територію від бадилля. Згодом дізнався від знайомого, що йому подібні послуги також надавали, взяли по 70 гривень за сотину», – зізнається закарпатець.

Чоловік переконує, що такі ціни його дуже дивують, адже навесні навіть орють усього по 40 гривень.

«Відколи це проста розчистка ділянки коштує більше, ніж підготовка землі до посіву. Адже орють по 40 гривень, а конями – взагалі по 30. При цьому розчистити територію можна й руками, не потрібна техніка, пальне. Та й робиться це все за годину – максимум дві», – стверджує Анатолій Щербан.

Перед настанням холодів чоловік також викликав майстра для перевірки системи опалення.

«На щастя, проблем не було ніяких, тож я заплатив усього символічні 100 гривень за візит спеціаліста. Якби ж щось не працювало, сума могла б бути набагато вищою. Новий котел зараз коштує від 32 тисяч гривень. Плюс встановлення – в межах 300 гривень. Тим не менше, моя родина до зими готова. Хоч і з видатками, але у чистоті!», – зізнається чоловік.

За загальними підрахунками розчищення саду, городу та збір урожаю може обійтися закарпатцям у 1-2 тисячі гривень. Це, погодьтеся, зовсім немало.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима
12:19
Центри рекрутингу української армії запрацювали в Ужгороді та Мукачеві у приміщенні місцевих ЦНАПів
12:02
На Рахівщині трапилися дві аварії, в яких травмувалися малолітні діти
11:55
Впродовж попередньої доби вогнеборці загасили одразу дві пожежі на сміттєзвалищах
11:41
На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню
11:26
Муніципали винесли 955 повідомлення за несплату послуг із користування паркувальними майданчиками в Ужгороді
10:29
Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту
10:10
На Мукачівщині рятувальники ліквідували пожежу в літній кухні
09:56
Паски для військових випікали в Ужгороді
09:24
Підтверджено загибель Михайла Зейкана з Виноградова
09:05
Всі новини