154844
17:38 2.112023

Спалах гепатиту А в Україні: яка ситуація на Закарпатті

Життя 3121

Вірусний гепатит А поширюється Україною. 1 листопада його виявили і в Івано-Франківській області. Спалах цієї хвороби призвів до карантину у Вінницькій області восени 2023 року.

Гепатит А (старі назви: хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – вірусна інфекційна хвороба, яка має фекально-оральний механізм передачі. Це означає, що хворий на гепатит А після відвідування туалету немитими руками торкається якоїсь їжі чи предмету, з яким потім контактуватиме інша людина, яка і захворіє через це на гепатит. 

– 125 випадків вірусного гепатиту А виявили на Закарпатті за дев’ять місяців цього року. Це сезонне захворювання має циклічний характер: його спалахи повторюються кожні 5-6 років. Наприклад, у 2009 році кількість хворих у нашому регіоні в 9 разів перевищувала теперішні показники, у 2013-14 роках – у 15 та у 2017–2018 роках – у 7–8 разів, – наголосив 

під час брифінгу директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОВА Анатолій Пшеничний. – Станом на сьогодні на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я області перебувають 11 осіб з підтвердженим діагнозом, серед них – 5 дітей (стан пацієнтів неважкий). Однак зараз назвати це спалахом не можна, адже підстав для цього немає. Спалах – це коли зареєстровано 3-5 випадків в одному середовищі, в одній сім’ї, колективі чи класі.

Основна профілактика гепатиту А, що передається фекально-оральним шляхом – це передусім дотримання санітарних норм, – наголошують лікарі.

Першими симптомами захворювання є загальна слабкість, підвищення температури, відсутність апетиту, діарея, сеча може мати насичений темний колір, також можливе пожовтіння шкіри й склер. Гепатит А вражає печінку, тому не потрібно чекати ознак жовтяниці, а звертатися до лікаря при появі перших симптомів.

Завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України Вікторія Тимчик розповіла про епідеміологію збудника гепатиту А. За її словами, джерелом інфекції винятково є людина, яка з випорожненнями (сечею і калом) виділяє збудник у навколишнє середовище. 

 – Найчастіше на гепатит А хворіють діти і вони стають джерелом інфекції для дорослих. Зважаючи на довгий інкубаційний період, хворий починає виділяти збудник у навколишнє середовище і стає заразним в останні 7–10 днів інкубаційного періоду. Весь продромальний період у середньому триває від одного до двох тижнів. І як тільки з’являється жовтяниця, буквально на 5–7 день, хворий перестає виділяти збудник. Тобто госпіталізація у нас розглядається вже як надання власне медичної допомоги, а не стільки як спосіб ізоляції хворих», – прокоментувала Вікторія Тимчик. Також вона додала, що інфікуватися збудником гепатиту А можна через забруднену воду, продукти харчування, якщо не дотримані технології приготування чи умови зберігання їжі або якщо готує людина, котра хворіє без симптомів і не знає про це. У таких випадках захворюваність може мати спалаховий характер – одночасне захворювання великої кількості людей. 

Щодо профілактики, то, за словами епідеміологині, треба обов’язково мити руки, овочі, фрукти. А також не вживати воду сумнівної якості.

Ще один вид профілактики – вакцинація. Вакцинація від гепатиту А належить до рекомендованих щеплень. Тобто, або людина сама платить кошти за цю вакцину, або може бути вакцинованою за кошти підприємств, установ чи організацій. Дітей також рекомендують вакцинувати від цього захворювання.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Всі новини