153887
14:55 15.102023

Скільки коштує осінній відпочинок на Закарпатті

Життя 1244

Закарпаття – тихий регіон, куди з початку війни їде все більше охочих побути у спокої. І мова не лише про внутрішньо переміщених осіб, які наразі тут проживають уже навіть не перший рік. Усе більше туристів прагнуть хоч трохи перемкнутися на іншу хвилю і обирають маршрути саме в серце природи. Карпати приваблюють у всі пори року, але восени вони особливі, бо дерева вкриваються різнокольоровими барвами, довкола вже не спектоно, як влітку, але ще й не холодно, як взимку, тут є багато гастрономічних турів, можна скуштувати місцеву крафтову продукцію та традиційні наїдки, є багато оздоровниць та місць для безкоштовного, але в той же час цікавого проведення часу.

Тож куди найчастіше навідуються восени гості, скільки коштує відпочинок та які локації приваблюють самих краян? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Санаторії, бази відпочинку

Почнемо з курортів. Їх найчастіше обирають власне не закарпатці, а мешканці інших куточків України.

«Карпатський об’єктив» промоніторив вартість кількаденних путівок до санаторіїв та відпочинкових комплексів, і суми, м’яко кажучи, дещо здивували.

Звісно, відпочинкові заклади дають змогу гостям не лише заночувати у комфортних номерах. Пропонується також кількаразове харчування, у деяких – косметичні та медичні процедури, різні розваги, або ж навіть сходження у гори.

Отже, триденний відпочинок з триразовим харчуванням та лікуванням у одному з санаторіїв Виноградівщини коштує від 6 до 8 тисяч гривень.

На Перечинщині, за акційною вартістю, осінній триденний тур коштує від 3700 гривень для двох осіб.

Дві ночі відпочинку з харчуванням та розвагами на Драгобраті обійдеться у 2239 гривень за акційною ціною, або ж 3200 – за звичною. Як варіант – 3 ночі на іншому курорті – від 5270 гривень.

Тридобовий тур на Свалявщину з дворазовим харчуванням та СПА-процедурами коштує від 6645 гривень.

За дві ночі з харчуванням у комплексі на Іршавщині доведеться заплатити від 2549 гривень.

Чотири дні перебування у одному з готелів Шаяна коштуватимуть від 2239 гривень, а 5 діб у санаторному комплексі – від 5670 гривень.

І це – ще далеко не повний перелік закладів, де можна корисно та приємно провести час на Закарпатті, підправити здоров’я. Хоча вартість перебування у оздоровницях і не є дешевою, але відпочивальників у них вистачає. При чому, зараз – також.

Походи в гори

Ще один цікавий вид розваг – це походи в гори. Власне закарпатці разом з групами бажаючих стати підкорювачами омріяних вершин не надто активно подорожують Карпатами, але, як кажуть гіди, такі маршрути користуються великим попитом серед мешканців мегаполісів.

«Багато охочих мандрувати приїжджають із Києва, Дніпра, Миколаєва, Черкас, Одеси, Харкова, – розповідає «Карпатському об’єктиву» гірський інструктор із Ужгорода Павло Матяш. – Людям хочеться не просто відчути свіже повітря, але й побачити казкові краєвиди, піднятися на якусь вершину, побороти власні страхи та комплекси, позмагатися у витримці з друзями, просто відключитися від міського ритму і відійти від щоденних проблем. Осінні тури є особливими, бо в цей час природа набуває особливого шарму. На вершинах ще немає снігу і в той же час на полонинах не припікає сонце. Утім непідготовленим людям не рекомендую підніматися восени на Говерлу. Там погода суворіша, ніж у низинах, уже у вересні може засніжити. Натомість можу порекомендувати Піп Іван Чорногірський, Драгобюрат, Пікуй, Менчул, Полонину Руну».

Також він додає, що бажано, аби подорож не була одинарною, мовляв, краще йти з групою, бо в горах ніхто не знає, коли на кого часує небезпека.

«Найчастіше рекомендую туристам Ужоцькицй перевал, Боржаву та Рахівщину, – наголошує інструктор. – Там дуже гарна природа, дивовижні панорами та й сам підйом може бути не дуже складним. Але завжди рекомендую враховувати погодні умови і не ризикувати, якщо вони не є відповідними!».

Отже, скільки може коштувати для однієї людини підйом у гори? У кожного провідника свої ціни, тож братимемо до уваги середні. Наприклад, триденний похід на Полонину Божаву з ночівлею у Пилипці може вартувати в межах 1500 гривень, до волоспадів на Перечинщині – із Мукачева 420 гривень, підйом на Піп Іван Чорногірський, Смотрич і Вухатий Камінь – 1695 гривень, на гору Хом’як та до водоспаду Женецький Гук – 1295 гривень, на Говерлу – 1495 гривень, але можна знайти провідника і за 600, і навіть дешевше.

Цікаво, що ціни у тімлідерів можуть суттєво відрізнятися. Наприклад, один за похід може брати з особи 4350 гривень, інший – 2750, а ще хтось – у рази менше.

Хто ж не надто полюбляє високогірний екстрим, обирає мандрівки до озер. Наприклад, екскурсійна подорож до Синевира може коштувати 700 гривень з людини. Закарпатці найчастіше милуватися красотами Карпат та водойм їдуть із родинами чи з друзями, не користуючись послугами місцевих туроператорів.

Варто ще додати, що на жаль, у туристичних місцях є і ряд проблем. Це – дуже мала кількість вбиралень, їхній непривабливий стан, відсутність місць для паркування, контейнерів для сміття, а також інформаційних стендів для мандрівників.

Де відпочивають закарпатці та які ще переваги мають туристи

Закарпатська осінь – це не лише походи, але й багаті на дари природи ліси. Мешканці області добре знають цю перевагу. Тож у ліс найчастіше їдуть автомобілями, велосипедами, або взагалі йдуть пішки, якщо не дуже далеко, аби наповнити кошики лісовими ягодами та фруктами і грибами. Восени їх у нас завжди багато. Серед відпочивальників ця ніша досі незаповнена, хоча подібні тури могли б користуватися неабияким попитом, бо шукати в Карпатах білі чи опеньки – це вже азарт, як і, скажімо, риболовля.

«Коли ми їдемо з туристами на екскурсію, наприклад, замками Закарпаття, є таке, що дехто просить просто показати грибні місця, – зізнається «Карпатському об’єктиву» екскурсоводка із Хуста Вікторія Данилець. – Я на цьому, на жаль, не професіоналізуюся, бо сама не є грибаркою, але якби хтось із місцевих взявся за відповідну плату проводити подібні тури, вони б швидко стали затребуваними. Хоча розумію, що багато хто був би і проти, бо дари лісу – це можливість для тутешнього населення щось самим заробити, або назбирати грибів для себе».

Також, за словами гідеси, останнім часом досить популярними стали у всі пори року гастрономічні тури та відвідини екоферм із тваринами. І долучаються до таких подорожей не тільки гості, але й самі закарпатці.

«Чани та термальні басейни більш популярні тоді, коли стає холодніше, а поки тепла погода, люди хочуть більше бувати на відкритому повітрі та досліджувати цікаві місця!», – наголошує вона. – Відвідини однієї з ферм може коштувати до 200 гривень, а от гастрономічні тури – в межах 2 тисяч і більше. Серед цікавинок – зараз у нашому краї можна дегустувати не лише сири чи вина, страви місцевої кухні, але й, наприклад, равликів, мед, самогон, сало, шкварки і навіть гриби, або ж усілякі солодощі».

Загалом Закарпаття пропонує всім без винятку насичений екологічний відпочинок у різних місцях. Локацій дуже багато. Усі вони восени є неймовірно корисними, адже дають змогу перед довгою холодною зимою відновити сили, цікаво провести час, помилуватися чудовими краєвидами. Приємним бонусом є те, що багато місць можна відвідати цілком безкоштовно. Крім того, дорослі можуть підшукати чимало осінніх розваг і для дітей.

А ще – область багата на мінеральні води, які можна набрати або за символічну плату, або навіть безкоштовно. Тож насолодитися осінню та її красотами можна за невеликі гроші будь-кому.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах