153814
16:06 13.102023

У Хусті благодійний ярмарок «Вулик ФЕСТ» зібрав продукцію більше 50 виробників із усієї України

Життя 3428

13-15 жовтня благодійні фонди «Лайф» та «Срібні Джерела» організували в Хусті благодійний ярмарок. Підготовка проходила ретельно і організатори зуміли втілити в життя неймовірно креативні ідеї, яких ще не бачило Закарпаття. Продукцію представили більше ніж 50 крафтових виробників. Крім того, працювала фотозона, аніматори та проводилися різноманітні майстер-класи, а також усі бажаючі мали змогу взяти участь у розіграші благодійної лотереї.

«Наша ціль – підтримати поранених військових. Чомусь про них часто забувають. А вони, як ніхто, потребують підтримки. Хочемо зібрати на адаптативний одяг для них 450 тисяч гривень, – розповіла «Карпатському об’єктиву» одна з організаторок Наталія Вовчок.

А про те, як виникла ідея ярмарку, поділилася думками очільниця фонду «Лайф» Тетяна Вовчок.

«У нас було кілька проектів. Ми планували закрити декілька зборів. При цьому розуміли, що через звичайний збір, рекламу, досягти цілі не вдасться. Тому шукали варіанти, яким чином це найкраще зробити протягом короткого проміжку часу. Так виник задум ярмарку. Він у нас трошки іншого формату, ніж традиційні, але не менш цікавий. Продукцію, яка реалізовується, можна придбати не лише безпосередньо перебуваючи на місці, але й через Інтернет. Мені вдалося залучити багато молоді, бо ці люди прагнуть змін на краще, а я за фахом педагог і мені легко та приємно працювати з підростаючим поколінням.

Серед виробників на ярмарку було представлено чимало фермерських господарств. Зокрема, «Ростока» з Нижньої Апші.

«Ми з чоловіком займаємося тваринництвом більше 40 років. Маємо близько 500 овець, 200 рогатого скоту. Виробляємо різні ковбаси: з яловичини, свинини, баранини. Також продаємо м’ясо, сири», – каже пані Марія.

Вікторія з Косівщини Івано-Франківської області також має власну лінію молочної продукції. На ярмарку вона представила різноманітні сири.

«Ми працюємо 10 років. У нас є офлайн магазин у Івано-Франківську, а також Інстаграм-магазин, де продаємо наші сири. Маємо сири з коров’ячого та овечого молока. Власне овець не розводимо, молоко скуповуємо в односельців, а сир ставимо на витримку на 6-9 місяців. Тобто, процес насправді дуже тривалий. Виробництвом сирів почав займатися батько, я підтримала, а згодом долучився і мій чоловік».

Сири продає і пані Ганна. Вона – також із Франківщини. Серед розмаїття її продукції найбільше покупців зацікавив маринований сир у формі кульок.

«У мене сири з різними добавками. Усі вони з коров’ячого молока. Власне у баночках – це пікантний Белпер Кноле. Він маринований у оливковій олії з додаванням п’яти видів прянощів. Його можна використовувати для макаронів, для канапок, для салатів. У холодильнику така продукція може зберігатися близько місяця», – наголосила вона.

А 15-річна Анімаїса з Горінчова, що на Хустщині, представила авторські іграшки.

«Півтора року, як почала в’язати. Найбільше мені подобається працювати з м’якими іграшками. Вони – зі спеціальної пряжі. У роботі мені ніхто не допомагає, усе роблю сама», – зізнається дівчинка.

Її мама, що стоїть поруч, стверджує, що справді донька усе робить самотужки. Робота над одним виробом займає у юної талановитої майстрині близько доби, найдовше доводилося працювати над виробом протягом тижня.

Крім ярмарку, фестиваль зібрав і багато творчих людей різних напрямків. Зокрема, митців та хореографів. Наприклад, однією з родзинок заходу стали танцювальні фрешмоби-майстер-класи, а також розмальовки флористичних картин, гіпсових та дерев’яних фігурок, розпис екоторбик, каменів, аквагрим, боді-арт, виготовлення сувенірів, ляльок-мотанок, виготовлення листівок у техніці орігамі та багато інших цікавинок. Крім того, у формі гри можна було підучити англійську, спробувати зробити макраме, освоїти ази першої домедичної допомоги та взяти учать у руханці.

Чи не найбільше скупчення бажаючих насолодитися смаками ярмарку було біля кулінарних локацій. Та це й не дивно, адже запахи, що доносилися з центру Хуста, приваблювали гурманів навіть із більш віддалених вулиць. Крім їжі, волонтери та кухарі пропонували й багато ексклюзивних напоїв. Та все ж найгамірніше було біля казанів…

Пан Іван зі Сваляви варив бограч.

«Крім цієї страви, яка вважається візитівкою нашого краю, я готував плов, різні види запеченої та смаженої картоплі, шашлик, пропонував скуштувати усілякі сорти ковбас та багато інших смаколиків», – наголосив він.

А під час благодійної лотереї можна було виграти дуже цікаві лоти, серед яких – послуги косметолога, стоматолога, масажиста, відпочинок у аквапарку та закладах харчування. Розігрувалися і книги провідних авторів із автографами та працювали дегустаційні зони.

Загалом ярмарок видався дуже насиченим, колоритним та креативним.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини