153343
08:31 6.102023

У Кракові відбувся Форум «Права національних меншин в Україні»: чим він значимий для угорських нацменшин Закарпаття?

Життя 1011

26-27 вересня у Кракові (місто у Польщі) за підтримки Ради Європи та Європейського Союзу відбувся форум «Права національних меншин в Україні».

У Форумі взяли участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександр Ільков, голова ГО «Рада національних спільнот України» Ашот Аванесян, депутатка Європарламенту Андреа Бочкор, президент ЗУІ та голова комітету з питань освіти, науки, культури, релігії, молоді, спорту, національних меншин та інновацій Ільдика Ороc Закарпатської обласної ради, голова Демократичної спілки угорців України (ДСУУ) Ласло Зубанич, представник румунської громади на Буковині Ауріка Божеску та представники національних громад України.

Серед іншого, на заході обговорили реформування законодавства у сфері національних меншин (громад), а також вирішення питань щодо питань з дискримінації та застосування європейських стандартів у сфері забезпечення прав національних меншин в Україні.

Ілдика Орос проінформувала про зустріч. Форум проводився з метою ознайомлення сторін з ситуацією меншин в Україні в контексті вступу до Європейського Союзу.

«Я представила три ключові питання. Перше – це права меншин, які надавалися національним громадам з 1991 по 2017 рік, друге – права, які у них залишилися після змін у законодавстві після 2017 року, і третє – права,т які Угорщина надає меншинам, що проживають на території України, оскільки Президент Володимир Зеленський під час свого візиту на Закарпаття наголосив, що Україна забезпечує меншинам усі ті привілеї, які українська меншина отримує в Угорщині».

Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини, зазначив, що в Україні немає жодних проблем у сфері забезпечення прав національних меншин, оскільки жодна з меншин не подала жодної скарги.

Пані Орос наголосила: «Це надзвичайно важливо для угорської громади, адже живучи у правовій державі, ми повинні користуватися усіма можливостями, які передбачені законодавством з прав національних меншин».

Далі так продовжала: «Я хочу, щоб Україна стала членом Європейського Союзу, та і всі угорці Закарпаття, але ми повинні вступити до Союзу з повагою до європейських стандартів. Сподіваюся, що цей форум ще на крок наблизив наші позиції до європейських».

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах