153132
12:37 2.102023

Оксамитовий сезон: куди хочуть поїхати на відпочинок закарпатці і скільки готові за це заплатити

Життя 1415

Осінь – час роботи, коли у більшості наших краян відпустки завершилися і пора знову активно включати ся до основної діяльності. Утім дехто ще не встиг відпочити і планує це зробити саме найближчим часом.

Однак в умовах війни поїхати кудись на море чи на європейські курорти вдається не всім. Причин для цього багато. Тож де планують провести осінь наші земляки і скільки готові заплатити за відпочинок? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Коли відпочивають закарпатці

Популярними напрямками морських подорожей влітку для закарпатців були Туреччина, Єгипет та Чорногорія. Хоча бажаючих відчути принади моря було у рази менше, ніж у попередні роки… А якою є ситуація восени?

«По-перше, виїзд із країни для чоловіків обмежено. Їдуть хіба що жінки з дітьми. По-друге, людям не вистачає грошей на оздоровлення. Проте все одно порівняно з карантинними роками та з минулим, ситуація цього літа була кращою. На осінь картина така ж. У цей період путівки дещо дешевші, тож дехто планує скористатися останньою можливістю оздоровитися і приємно провести час, – розповідає «Карпатському об’єктиву» представник однієї з туристичних агенцій Ужгорода Микола Сокач.

За його словами, популярними напрямками для осені є Болгарія, Туреччина та Чорногорія, а також кількаденні тури до європейських столиць.

«Зараз уже немає такого поняття як «оксамитовий сезон». Кожен їде відпочивати тоді, коли може, коли дозволяють фінанси, коли з’являється можливість відлучитися від роботи. У найближчі роки наші краяни так само не будуть сильно подорожувати ранньою весною, восени та взимку. У минулому замовляли чимало турів у країни, які пропонували відпочинок саме на цей період. Тепер основна маса людей бажає кудись їхати саме влітку. Загалом відпочинковий період триває із квітня по жовтень, але найбільше турів продається на липень-серпень», – запевнив він.

Скільки коштує путівка

Вартість європейського оздоровлення залежить від обраного курорту, пори року, країни та ряду інших чинників.

«Ціни можуть бути дуже різними. Скажімо, десятиденний відпочинок на Майорці може коштувати 1600 євро, у Сардинії – 1450. Путівки в Туреччину є дешевшими – 300-500 євро. Це – тижнева путівка до моря з ночівлею у гарному готелі, харчуванням та оглядовими екскурсіями. Тури в Болгарію на 7-9 діб можуть коштувати навіть 163 євро. При цьому, осінь там є теплою, у морі можна купатися і краєвиди просто фантастичні. Серед гарячих турів є від 7400 гривень до Чорногорії, від 6175 – до Греції, від 7575 – до Єгипту від 8150 – до Болгарії, від 8230 – до Туреччини, від 8200 до ОАЕ. Це – кількаденні комфортні подорожі, які принесуть масу позитивних емоцій та залишать по собі незабутні згадки», – наголошує менеджерка турагенції з Мукачева Оксана Нодь.

Як зауважує спеціалістка, зараз великим попитом користуються поїздки не так на море, як до європейських столиць. Часто їх обирають внутрішньо переміщені мами з дітьми.

« Це можуть бути тури вихідного дня, скажімо, до Угорщини та Австрії, які можуть коштувати від 60 євро, стільки ж – до Чехії, або до Риму – від 85 євро, чи до Румунії – від 80 євро, кількаденні тури до Туреччини – від 210 євро, або навіть до Ватикану – від 85 євро», – наголошує вона.

Тим часом, як зізнається пані Оксана, серед мешканців інших областей осінні подорожі на Закарпаття стають все більш популярними, адже тут практично та ж європейська атмосфера, схожа архітектура і в рази нижчі ціни. Крім того, немає комендантської години, всюди тихо, спокійно, майже як десь за кордоном…

Що думають закарпатці про осінній уїк-енд?

«Карпатський об’єктив» поцікавився думкою мешканців області з приводу осіннього відпочинку. Варто наголосити, що готові кудись поїхати лише одиниці, більшість краян восени планують працювати і займатися звичними справами.

Надія Кроавченко – внутрішньо переміщена з Харкова. Вона з донькою живе у Хусті. Восени планує побувати аж у декількох місцях.

«На відпочинок планую витрати до 3 тисяч доларів, – каже вона. Хочу з дитиною побувати у Швейцарії, Німеччині, Австрії. Влітку були на морі в Іспанії. Крім того, багато мандруємо Карпатами. Тут тихо, спокійно, нам подобається. Я працюю онлайн на міжнародну фірму, тому можу не брати відпустку, ноутбук у мене завжди з собою і виконуючи роботу, можу одночасно відпочивати», – переконує вона.

Виноградівчанка Єва Міллер теж планує восени з’їздити на море, бо влітку, каже, не змогла. Утім запити у неї досить скромні.

«Син у мене хворіє, йому потрібно оздоровлюватися. Марку 5 років. До школи ще не ходить. У липні-серпні взяти відпустку не вдалося, лише можу відлучитися з роботи восени. Тому на тиждень поїдемо з ним у Болгарію, там у мене мешкає знайома, житимемо у неї. Витратити планую максимум 300-500 євро. Відпочинок у нас бюджетний, бо статки не дозволяють оздоровлюватися на широку ногу», – зізнається жінка.

Ужгородка Світлана Браїло взагалі не планувала на цей рік жодної відпустки і жодних мандрівок.

«Із роботи надовго відлучатися не можу. Відпустку беру по тижню 4 рази на рік. У цей час та у вихідні активно волонтерю, допомагаю переселенцям. Тому про якісь поїдки до моря, поки війна, навіть не думаю. Осінь проведу вдома у колі рідних. Максимум, що кілька разів поїдемо кудись на природу у межах області, бо дуже люблю збирати гриби. Це – мені найкращий відпочинок із усіх можливих. Влітку також нікуди не їздила. Вечорами з дітьми ходили на річку або у басейн», – стверджує вона.

Майже так само проведе найближчі місяці хустянка Валентина Якоб.

«Щоб поїхати кудись далеко, потрібні чималі кошти. Я їх просто не маю. Крім того, діти у школі, їм відлучатися надовго не можна. Відпустку запланувала на зиму, так вийшло. Востаннє була на морі 5 років тому, ще до карантинів та до війни. Тепер, як на мене, треба думати про інше, як державу піднімати, економіку розвивати, а не про те, де витратити гроші. Звісно, подорожувати цікаво та приємно, але тепер це не на часі. Восени ми з родиною їздимо в ліс, коли гарна погода влаштовуємо пікніки біля річки. Для нас цього достатньо!», – переконує закарпатка.

Не виїжджатиме за межі області восени і Дарина Щадей із Тячева.

«У мене багато планів на «оксамитовий сезон». Але всі вони полягають у відпочинку вдома. Маю чимало роботи по господарству! У нас великий сад, город, корова, свині, кури. Для мене фізична праця – це вже дозвілля, адже на роботі працюю розумово. Тож вдома відволікаюся і це мене лише тішить. Поїздок жодних не планую, на море їхати не будемо, європейські столиці не відвідуватимемо. Зима обіцяє бути непростою, до неї потрібно належним чином підготуватися, аби далі не кусати лікті. Що ж стосується мандрівок, то нам із родиною подобаються у вихідні поїздки до лісу. Там перемикаємося на іншу хвилю і природа зцілює всі фізичні та психологічні недуги. Кращого лікаря просто не існує!» – заявляє вона.

Дійсно, більшість закарпатців не планують на найближчий час жодних закордонних мандрівок. Наші земляки звикли багато працювати і вільний час воліють провести з користю вдома. Звісно, це викликає часом і перевтому, але впоратися з нею допомагає цілюща карпатська природа, ліси та гори, річки та водоспади… А щодо іншого дозвілля, то хто хотів поніжитися у морі, зробив це влітку. Загалом осінні поїздки серед наших краян не надто популярні, особливо зараз, в умовах війни…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах