152787
13:09 26.092023

Відкриття навчального року в Берегівській філії навчального центру Матіас Корвінус Колегіум

Життя 2760

«Угорщина підтримує Закарпаття, всебічно підтримує людей, які тут проживають, підтримує закарпатських угорців, забезпечення їхніх основних прав, відновлення їхніх мовних прав», – наголосив міністр, керівник Офісу прем’єр-міністра Угорщини Ґерґей Ґуяш 24 вересня на урочистому відкритті нового навчального року в Берегівській філії навчального центру «Матіас Корвінус Колегіум» (Mathias Corvinus Collegium (MCC).

На початку заходу Ґерґей Ґуяш, а також голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, генеральний директор МСС Золтан Салаі, очільник Берегівської територіальної громади Золтан Бабяк та директорка Берегівської філії навчального центру МСС Беата Добша, перерізавши символічну стрічку, відкрили новий центр закладу в Берегові.

Відтак урочистості продовжилися в актовому залі будівлі. Після виконання Державного гімну та національної молитви угорців, присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих у боях із агресором.

Під час виступу керівник Офісу прем’єр-міністра Угорщини Ґерґей Ґуяш висловив вдячність  керівнику області Віктору Микиті за особисту присутність, яка засвідчує важливість «співпраці між угорцями та українцями в такий складний період». Він зазначив, що з-поміж закордонних угорських громад закарпатська сьогодні перебуває в найскладнішій ситуації. Меседж нинішньої зустрічі однозначний: «Угорщина підтримує Закарпаття, всебічно підтримує людей, які тут проживають, підтримує закарпатських угорців, забезпечення їхніх основних прав, відновлення їхніх мовних прав», – заявив міністр, подякувавши усім, завдяки кому заклад та нове приміщення навчального центру відкрили свої двері.

«Угорщина засуджує російську агресію, засуджує порушення суверенітету та територіальної цілісності України», – наголосив Ґерґей Ґуяш. Під час виступу він нагадав, що з початку війни фінансова підтримка України, зокрема Закарпаття, постійна: Угорщина – в авангарді надання гуманітарної допомоги, загальна вартість якої з початку війни перевищила 35 мільярдів форинтів. Угорські благодійні організації доставили в Україну кілька тисяч тонн допомоги на загальну суму близько 10 мільярдів форинтів, крім того, у співпраці з державою забезпечили прийом багатьох тисяч біженців із України, а також  понад мільйон біженців перетнуло Угорщину, зазначив міністр.

Щодо угорсько-українських двосторонніх відносини він наголосив: для Угорщини важливі добросусідські відносини, «вона хоче бути другом України», але сьогодні «це ускладнюється однобічністю жестів, свідомими непорозуміннями та діями, які порушують права угорської громади». В той час, як Україна, посилаючись на міжнародне право, правомірно скаржиться на порушення свого суверенітету, вона «ігнорує фундаментальні права та міжнародні стандарти національних меншин, які проживають на її території, у сфері використання мови, освіти рідною мовою, і використання символів», додав Ґерґей Ґуяш.

Угорці, які воюють під українським прапором, зокрема у 128 окремій гірсько-штурмовій бригаді,  борючись за волю України, віддаючи свої життя, заслужили на те, щоб країна вважала їх, членів угорської громади, своїми і повернула їм усе, що в них було відібрано, «насамперед вільне використання рідної мови всюди, особливо, в сфері освіти», наголосив міністр.  

Минуле століття принесло на Закарпаття чимало страждань і угорцям, і українцям. Під час лихоліть двох світових воєн, сталінізму та радянського періоду, головною метою було виживання. Вторгнення росії в Україну повернуло страждання тих часів. «Спільна відповідальність угорців і українців, щоб нарешті настав мирний час, а коли мирний час настане, створити таке майбутнє для людей, які тут живуть, де сенс життя стане чимось більшим, ніж боротьба за фізичне виживання», – підкреслив Ґерґей Ґуяш.

«Відкриття нової будівлі МСС – це вже підготовка до кращого майбутнього після війни», – зазначив міністр. За його словами, навчальний центр «надає унікальну можливість для обдарованої молоді від 10 років до закінчення вишу як в Угорщині, так і у всьому Карпатському басейні; оберігає молоде покоління від найнебезпечнішої помилки сучасності — безцільного індивідуалізму; допомагає людині, створюючи спільноту, яка має спільне коріння, справжні цінності та плани на майбутнє навіть у важкі часи».

«Молімося і працюймо, щоб якнайшвидше закінчилася війна і якомога швидше настав мир», – сказав на завершення виступу керівник Офісу прем’єр-міністра Угорщини.

Голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита під час виступу наголосив, що лихоліття війни залишають відбиток на повсякденному житті, допомоги потребують не лише  громади, які проживають на Закарпатті, велика підтримка необхідна усій країні. Відтак він подякував Угорщині за підтримку та гуманітарну допомогу Україні. Без різних національних спільнот, які проживають у краї, Закарпаття не було б таким, яким ми його знаємо, зазначив керівник краю. «Тут тисячу років люди живуть разом мирно і в злагоді, і я докладу всіх зусиль, щоб так було й надалі», – наголосив Віктор Микита.

«MCC – найбільший заклад із підтримки обдарованої молоді в Карпатському басейні, який вважає надзвичайно важливим допомагати кожному талановитому учню розвивати свої здібності на рідній батьківщині», – повідомив під час виступу генеральний директор МСС Золтан Салаі. За його словами, коли шість років тому відкрилася Берегівська філія навчального центру, розпочалася нова сторінка не лише в історії підтримки угорських талантів, але й у житті закарпатської молоді. Був створений центр, який розвиває здібності обдарованої молоді тут, у рідному краї. Генеральний директор пригадав початковий період, наголосивши на розвитку, завдяки якому нині в берегівському навчальному центрі займається 234 учні. За такий значний результат він подякував місцевому керівництву, а також колегам за наполегливу та самовіддану працю. Золтан Салаі наголосив, що всі 7300 студентів мережі МСС уболівають за долю тутешніх. Він нагадав, що через кілька днів після початку війни вони розпочали збір, щоби відправити адресну допомогу потребуючим сім’ям. Збір відтоді безперервний, додав Золтан Салаі. «Сподіваємося, що життя якомога швидше повернеться в звичне русло. […] Завдяки роботі та спільним зусиллям міста Берегово, місцевих угорців і Mathias Corvinus Collegium є всі умови для того, щоб ми розпочали 2023/2024 навчальний рік із надією та сподіваннями. Дуже приємно, що наші студенти можуть розпочати навчальний рік у новій, відремонтованій споруді, колишній будівлі «Білий камінь». Ми раді, що ця будівля знову служитиме громаді. Вірю, що навчальний центр наповнить її новим змістом, а також зробить значний внесок у те, щоби закарпатська угорська громада зберігала свою культуру на батьківщині та будувала своє майбутнє через обдаровану молодь», – наголосив генеральний директор.

Голова Берегівської територіальної громади Золтан Бабяк привітав керівників МСС із тим, що будівля в серці міста, яка припадала пилом близько двадцяти років і яка колись вважалася однєю з візитівок Берегова, знову наповниться життям. 

«Я найщасливіша в цьому світі, тому що з першої миті бачила, як крихітне зернятко пускає коріння, розростається, стає міцним і сильним», – зазначила під час виступу керівниця Берегівської філії навчального центру «Матіас Корвінус Колегіум» Беата Добша. Вона наголосила, що в цей важкий час дуже важливо мати міцне коріння, адже тільки так можна просуватися вперед у житті. Матіас Корвінус Колегіум створює ґрунт для цього. «Наш навчальний центр відіграє значну роль у житті закарпатських угорців, у боротьбі за збереження громади на батьківщині. Ніщо не підтверджує стійкість і непохитну рішучість нашого закладу краще, ніж те, що, незважаючи на складні часи, він прагне залучити ще більшу кількість молоді до навчання, надавати ще більше можливостей у новому приміщенні, з новими навчальними програмами», – наголосила Беата Добша. 

Далі виступила Язмін Фабіан – перша студентка Берегівської філії навчального центру «Матіас Корвінус Колегіум». Звертаючись до студентів, вона наголосила: «Де б ти не був у світі, мій друже, якщо ти навчався в MCC, ми – сім’я».

На завершення урочистостей єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан та декан Берегівського угорськомовного деканату Мукачівської греко-католицької єпархії Ференц Демко попросили Божого благословення на новий навчальний рік, дітей, нашу батьківщину та присутніх.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах