152476
16:45 19.092023

Скільки коштує осінній закарпатський борщ

Життя 1500

Традиційна українська страва є значно дешевшою у приготуванні, наприклад, від бограчу, та й готується швидше, тож вона є в меню кожної закарпатської ґаздині. В Україні впродовж останніх років існує навіть індекс борщу. Тобто, вартість продуктів оцінюють у залежності від борщового набору – на скільки вони подешевшали чи здорожчали. Отже, спробуємо зробити підрахунки і ми.

За даними статистів, у цьому році борщ подорожчав на 21%, порівняно з попереднім і наразі обходиться у 185 гривень. Але за основу бралися продукти в загальному по Україні, які у нашому краї можуть мати не такі цінники, як у інших регіонах. Тому «Карпатський об’єктив» порахує, скільки коштує борщ саме у нас.

Скільки господинь – стільки рецептів борщу

Почнемо з рецепту. Практично у кожної господині він свій. Хтось готує борщ із квасолею, хтось із білими грибами, а хтось полюбляє його подавати з памушками.

«Я навіть знаю рецепт борщу із м’ятою, – розповідає «Карпатському об’єктиву» кухар із Виноградова Імре Маркуш. – Зазвичай готують його із квашеною капустою, але я беру тільки сиру. Що ж стосується м’яса, то хтось відраює кісточки, комусь до смаку борщ із бужениною, комусь – із салом, а комусь – із зеленою цибулею. Я беру м’якоть свинини, а замість пампушків – відварюю картоплю в «мундирах». Так – і ситно, і смачно! Універсального рецепту практично не існує, оскільки страва буде смачною навіть якщо з нею експериментувати».

Тож кухар зауважив, що закарпатський борщ є більш жирним за традиційний український, більш гострий, утім не менш смачний.

«Ми звикли до угорської кухні, тому в нас їжа трохи інша, ніж у інших регіонах. Схожою може бути лише смакова гама пісних страв. Тож якщо готувати пісний борщ без м’яса, із грибами та квасолею, тоді так, він буде практично всюди однаковим. Як готую борщ я? Беру на каструлю води півкілограма свинини, кілограм картоплі, 250 грам капусти, 1 великий буряк, 2 морквини 1 цибулю, 3 зубчики часнику, 2 столові ложки томатної пасти, стільки ж олії, ложку оцту, 2 лаврові листки, сіль, перець, парику, зелень – кріп та петрушку. Готую в загальному 2 години, поки добре провариться м’ясо. Часом додаю ще й білі гриби. Подаю зі сметаною, часником, картоплею та салом. Страву уже в тарілці притрушую дрібно нарізаною зелениною. Добре смакує з чорним або з кукурудзяним хлібом», – наголосив він.

Варто додати, що дехто любить готувати закарпатський борщ і зі щавлем замість капусти, а хтось, скажімо, на Рахівщині – варить «залізний борщ» із кульками, які готуються з сиру, картоплі та крохмалю. Назву ж гуцульська страва отримала від того, що її варили у великих алюмінієвих мідяках і могли їсти цілий тиждень.

«Цей рецепт передається із покоління до покоління вже сотні років. Нині він майже забутий. Головною його фішкою є те, що основою страви є молоко, якого у гірських районах завжди було багато. Саме у ньому відварюються кульки. Їх замішують із тертого твердого сиру, потовченої відвареної картоплі та крохмалю. Цю страву готували не лише для обіду, її їли цілий день… І не один. У процесі варіння молоко стає сірого кольору, тож воно стає схожим на сталеве. Вважалося, що такий борщ дає силу, аби люди могли фізично працювати», – зізналася «Карпатському об’єктиву» Марія Бобиль із Рахівщини.

Ця страва насправді дуже сильно відрізняється від знайомого борщу, передусім складниками.

«Це – не пісний борщ, але він готується без м’яса, – наголошує ґаздиня. – На 500 грам картоплі беру 1,5 літрів молока, 35 грам масла, 150 грам тертого сиру, 25 грам крохмалю, лавровий лист, перець горошок, трохи кропу, сушеного чебрецю, за смаком сіль та перець. Відварюю половину картоплі у воді, товчу її. Другу половину натираю на терці, як на деруни. Потім змішую сиру з вареною та молоком. Додаю крохмаль, сир і роблю кульки. Варю у молоці та картопляній рідині з уже відвареної картоплі. Помішую, аби кульки не прилипали до дна. Додаю вершкове масло і спеції. Страва найбільше смакує гарячою!».

У більшості куточків Закарпаття про цей борщ навіть не знають. Крім того, зараз господині варять супів небагато, так, аби вони не набридли родині – на 2-3 дні максимум.

Рахуємо видатки

У розмаїтті рецептів дійсно можна розгубитися. Тому для підрахунку витрат на приготування борщу ми візьмемо: 1 кг м’яса свинини, 500 грам картоплі, 500 грам капусти, 300 грам буряку, стільки ж моркви, 150 грам цибулі, трохи олії для засмажки, томатну пасту, по пучку зеленої цибулі, кропу та петрушки, кілька зубків часнику. А також для подачі готової страви півкілограма сала, літр сметани.

Скуповуватись ідемо на ринок у Хусті. Починаємо із м’яса.

«Останнім часом на борщ найчастіше у мере беруть куряче філе, – наголошує одна з продавчинь у м’ясному лотку Ірина Комар. – Потім це м’ясо використовують ще й до гарніру. Тобто… практично і смачно. Такий суп менш жирний і більш легкий. Проте, як кажуть, на колір і смак товариш не всяк! У мене філе по 150 гривень. Але можна купити і по 140, і по 160. Свинина – по 220 гривень, сало – 150».

Купуємо кілограм свинини та 500 грам сала. Разом це коштує 295 гривень.

Вирушаємо далі на зелень та овочі. Отже, купуємо пучок зеленої цибулі по 10 гривень, кропу та петрушки – по 15.

Кілограм картоплі коштує 15 гривень, морква – по15-20, буряк – 15, капуста – 10-15, цибуля – 13-20, часник – 80-100 за кілограм. Літр олії – 70-80 гривень, але нам її треба небагато. Томатна паста – 60-70 гривень за півлітрову банку. Сметана домашня 100 гривень.

Рахуємо. Картопля – 7,50, капуста – 5, буряк – 5,50, морква – 5, цибуля – 6, часник – 5, олія – 4 грн, томатна паста – 6, оцет – 2, сметана – 10, плюс 5 гривень додамо на лавровий лист, сіль, перець, паприку…

Маємо на каструлю борщу затрат на цілих 356 гривень. Ділимо навпіл. Виходить 178 гривень. Це і є наш індекс закарпатського борщу… Насправді він у нас виходить трохи дешевшим за середньоукраїнський показник – 185 гривень.

Але ж страви їсти з каструлі для родини 4 особи (2 дорослих і двоє дітей) буде на два обіди. Якщо брати для порівняння вартість борщу в кафе та ресторанах Ужгорода, де ця страва коштує у межах 100 гривень, то готувати її вдома виходить у рази вигідніше, а може ще і смачніше…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах