152397
09:11 18.092023

Чи ходять закарпатці на гриби в період заборони відвідування лісів?

Життя 4206

На Закарпатті почався осінній грибний сезон. Грибів на ринках області багато. Ціни – в середньому 150-200 гривень за кілограм білих. Можна, щоправда, купити й дешевше. Але багато хто більш охоче бере корзину і відправляється на пошуки дарів лісу самостійно.

Чи часто ходять закарпатці на «тихе полювання»? Чи діє в області заборона на відвідування лісів? Які гриби брати безпечно, а від яких краще відмовитися? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

За похід на природу можуть оштрафувати?

Із 15 серпня до сьогодні на території області діє заборона на відвідування лісів у зв’язку з підвищеною пожежною небезпекою. Забороняється також виїжджати на природу на транспортних засобах.

Як повідомляє Закарпатська ОВА, таке рішення прийняла Рада оборони області, щоб запобігти масовим загорянням в екосистемах Закарпаття. Вихід організованих груп людей у гори й лісові масиви дозволений тільки в супроводі представника лісової охорони.

«Обмеження не розповсюджуються на підрозділи ЗСУ, ДПСУ, ДССТ, Держспецзв’язку, Нацгвардії, СБУ, СЗРУ, УДО, МВС, ДСНС, територіальних управлінь ДБР і БЕБ в області, інші військові та воєнізовані формування органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, а також на техніку, що використовується для лісогосподарських потреб», — наголошує пресслужба адміністрації.

Рішення є обов’язковим для виконання місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, які розташовані на території області, громадянами.

Однак на практиці за похід до лісу можуть винести письмове попередження, реальними штрафами карають людей рідко.

Які ціни на гриби і яких дарів лісу найбільше

В Ужгороді ціни за кілограм білих на ринках у межах 200 гривень. Можна знайти й дешевше по 150-180. Найбільше продавців із довколишніх сіл, але торгують і мешканці інших районів.

А от Хусті не можна сказати, що ринки завалені грибами. Утім купити можна не лише білі. Власне за кілограм боровиків просять 130-150 гривень. Якщо брати багато, ціну опустять і до 110. Червоні 50-60 гривень за кілограм, підберезовики – 40-50. Опеньок поки немає взагалі. Найбільше грибарі збувають, звісно ж, білих і попит на них також є найбільшим.

Хустянка Олена Кампов грибарити любить із дитинства, бо жила раніше в селі, але зараз до лісу їздить із чоловіком тільки на вихідні, бо в будні подружжя на роботі.

«У районі села Липча є багато дуже хороших грибних місць, – зізнається вона «Карпатському об’єктиву». – Грибарі про них знають, але не дуже охоче діляться секретами. Найкраще до лісу йти зранку, або ж навіть вдосвіта, коли любителів тихого полювання мало. Таким чином є шанс уже до обіду набрати повний кошик білих. На опеньки їздимо в Рокосово, там їх завжди багато».

Також закарпатка зізналася, де які гриби варто шукати.

«Білі гриби ростуть дуже швидко. За тиждень виростають на більше ніж 10 сантиметрів. Тому малюків беруть не всі. Хоча великі часто є червивими, що теж є мінусом. Шукати їх найкраще у дубових та букових лісах. Можуть рости і в хвойних. Найкраще шукати під грабом, ялиною, буком, березою та сосною. Із червня по вересень гриби вважаються літніми, а з жовтня по листопад – осінніми. Найбільше у наших лісах саме осінніх грибів. Люблять ділянки, вкриті мохом, сонячне світло, але можуть зустрічатися і в затінках. На болотистих ділянках їх краще не шукати, як і поміж високих бур’янів. Опеньки ж навпаки полюбляють вологі заболочені міста, струмки, різні яри. Можуть виростати на деревах, старих корягах. Загалом ці гриби люблять старі ліси, де є гнилі та трухляві дерева. Опеньковий сезон розпочинається у вересні. Якщо ви знайшли один опеньок, значить поруч, десь неподалік, варто шукати й інші. Вони можуть вкривати досить великі ділянки, часом на одній галявині можна набрати кілька відер цих грибів. Великі опеньки краще не брати, вони несмачні. На жаль, сезон опеньків дуже короткий – усього 2-3 тижні. Але за цей час можна знайти дуже багато таких грибів. Наш край неймовірно багатий на дари природи!», – зізналася жінка.

Також закарпатка поділилася ще один особистим секретом успішного тихого полювання.

«Перед тим, як іти в ліс моя бабуся завжди промовляла: «У хащу іду, цілу кошарку грибів знайду. Дикі звірі відступіться, біляки всі покажіться!». Після цього тричі хрестилася і брала з собою трохи сала та хліба, щоб залишити ці піднесення тваринам. Вона ніколи не поверталася додому з порожніми руками. Я теж так роблю і вважаю себе хорошою грибаркою. Ці слова можна розцінювати як якісь забобони, але на мене вони діють, можливо через те, що я вірю!», – запевнила вона.

За словами Олени Кампов найменше за один раз вона привозила з лісу два кошики грибів. Найбільше – 16.

«Було таке, що ми брали й брали гриби і знаходили їх без кінця та краю. Тоді я відносила кошик до машини, висипала вміст у багажник і відправлялася на пошуки грибів знову. Годин за 6 він був майже повним. Щоправда, коли довелося ті біляки вдома чистити і нарізати для сушіння, уже тієї радості, як при збиранні не було. Тоді майже пакала, пальці боліли», – наголосила закарпатка.

Як не отруїтися грибами

Лікарка з Хуста Маріанна Бонь закликає закарпатців не класти до кошика всі без винятку гриби, брати тільки знайомі.

«На щастя, у цьому році грибних отруєнь у нас не зареєстровано, але це не має нас заспокоювати, бо, як не прикро, такі випадки стаються практично щороку. Часом жертвами стають навіть діти, – каже вона «Карпатському об’єктиву». – Наприклад, торік отруїлося подружжя з Виноградова: 58-річна жінка та 59-річний чоловік. Після появи перших симптомів: блювоти, болю у животі, діареї, запаморочення, підвищення температури, вони звернулися за медичною допомогою. Грибарів врятували, але якби вони зволікали з викликом спеціалістів, наслідки могли б бути фатальними. Загалом під час отруєнь температура тіла може не лише підвищуватися, але й понижатися, можуть бути судоми, галюцинації. У такому випадку необхідно одразу ж зателефонувати на 103, а тим часом промивати шлунок водою, прийняти сорбенти та лежати».

Також, за словами лікарки, при отруєнні грибами не можна вживати алкоголь та молочні продукти.

«Дуже важливо знати, чи їстівним є гриб, який ви знайшли, чи ні. Існують гриби, схожі на білі, на опеньки. Є також маса умовно їстівних грибів. Саме ними найчастіше люди отруюються. Такі не варто брати взагалі. Важливо, щоб їстівний гриб не ріс поруч із неїстівним, бо отруйні речовини можуть проникнути в нього від гриба-сусіда. Краще не брати й ті, які ростуть біля автошляхів, бо губка гриба вбирає в себе вихлопні гази від автомобілів та всі шкідливі речовини», – наголошує Маріанна Бонь.

Крім того, фахівчиня рекомендує звернути увагу ще на декілька важливих чинників.

«Гриби, придатні до споживання в основному приємно пахнуть. Якщо гриби отруйні, вони виділяють запах, схожий на хлор. Нерідко після того, як ви зріжете неїстівний гриб, його ніжка стає синьою або фіолетовою. Це вже вас має насторожити. На отруйні гриби не сідають комахи, тож якщо на шапочці є мушки, дар лісу можна брати. Дуже важливо ніколи не надкушувати знайдений гриб! Він може бути неїстівним і отрута від сирого гриба розповсюджується організмом миттєво. Їжте виключно термічно оброблені дари наших лісів!», – запевнила вона.

Загалом більшість закарпатців досить добре знаються на грибах, а от внутрішньо переміщені, які дуже радіють карпатським скарбам, а вдома подібних не бачили раніше, мають шанси сплутати їстівні з отруйними. Тому краще відправлятися до лісу з тими, хто дійсно є грибарем зі стажем.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах