152353
13:41 15.092023

Час збирати дині. Скільки коштують та що з них роблять закарпатці

Життя 4723

На Закарпатті почався сезон збору баштанних. Із року в рік у нашому краї вирощують все більше культур, городники опановують нові технології і радують врожаями нових смаколиків.

Останні кілька років область має навіть свої кавуни. Також розширився асортимент динь. Звісно, не всі культури свої, є й привозні, однак краяни вирощують також багато власних.

А які ціни на баштанні на ринках та магазинах області? Що з дині готують закарпатці? Як використовують гарбузові? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Що скільки коштує

Спочатку розберемося з цінами. У середньому по області вони різняться не сильно. Найбільш затребуваними досі є кавуни. Їх продають по 17-23 гривні за кілограм. Влітку у окремих продавців можна було придбати навіть по 11.

На другому місці за попитом дині. Ціни на них дуже різні. Скажімо, «Торпеду» у супермаркетах продають по 103 гривні за кілограм. Або ж звичайну українську з Одещини – по 84 гривні. Але є й дешеві, скажімо, узбецька – по 6-7 гривень, або «Амарілло» – 6 гривень за кілограм. А от жовта диня з Індії коштує 180 гривень за штуку. Найбільш дешевшими є кормові. Їх можна придбати навіть по 5 гривень за кілограм. Полюбляють ще закарпатці купувати «каротинові» – для запікання. Їхня вартість у межах 12 гривень за кілограм.

Цукіні – по 10, патісони – по 25 гривень за кілограм і кабачки можна придбати по 10-15. Така продукція також розходиться добре, особливо кабачки, які в нас і смажать, і запікають, і маринують, і навіть готують із них ікру.

Підбивана диня та комбінований силос

«Карпатський об’єктив» поспілкувався з декількома закарпатцями, які цьогоріч вирощували баштанні. Кожному ми ставили одне і те ж запитання – що вони роблять із динями, для чого використовують.

Михайшло Шовшка із Виноградова має велике господарство – худобу, домашню птицю та чималу земельну ділянку. Дині він вирощує багато.

«Із кормових культур я роблю комбінований силос для тварин. У ньому багато клітковини і він є чудовою їжею для курей та свиней. Для приготування підходить картопля, диня, кукурудза, будь-які зернові, отава, сіно. Цей корм поживний і здоровий. Він має приємний запах і тварини їдять його залюбки. Дині вирощую багато власне через ґаздівство, без неї у господарстві ніяк. Варену м’якоть дині додаю навіть у їжу собакам. А їх у нас аж 5. Деякі види динь їмо самі, дружина готує з них багато усіляких страв»,- стверджує чоловік.

До розмови долучається пані Марія. Вона зізнається, що ціле літо родина їсть багато баштанних, а на зиму вона їх консервує.

«У нас ціле літо меню було рослинним. Стільки вітамінів вродило! Треба ж їх їсти! Диню готую у різному вигляді. Це – універсальний продукт. Чоловік дуже любить суп-пюре із неї, я називаю його підбиваним. Готується просто. Беру: кілограм дині, по дві морквини та цибулини, 400 мл молока або сметани, 30 г імбиру, 500 мл овочевого бульйону, 2 столові ложки оливкової олії та зелень. Диню та моркву нарізаю кубиками, цибулю – кільцями, імбир очищаю і натираю на дрібній тертці. У каструлі з товстим дном розігріваю олію, викладаю цибулю та імбир. Смажу, помішуючи, декілька хвилин. Потім додаю диню та моркву. Заливаю гарячим бульйоном так, щоб овочі були ледь покриті. Варю під кришкою хвилин 30-40. Після цього подрібнюю все блендером для млинців, додаю молоко чи сметану. Доводжу до кипіння та солю, приправляю спеціями за смаком. Уже в тарілках суп притрушую подрібненою зеленню. За бажанням можна ще й кунжутом», – зізналася господиня.

Варення та хліб

А хустянка Валентина Марущак із дині варить варення.

«Рецептів знаю безліч. Так робила ще моя бабуся. Використовую навіть шкірки. Наприклад, якщо варення виключно лише зі шкірок, то на кілограм цих «відходів» потрібно кілограм цукру, лимон, воду та 10 штук гвоздики ароматної. Підійдуть і шкірки кавуна. «Зеленину» зі шкірки знімаю, іншу частину нарізаю кубиками і засипаю у каструлю, заливаю водою так, аби вона повністю закрила шкірки. Із цукру та склянки води готую сироп, у який додаю гвоздику. Доводжу до кипіння. Самі шкірки варю протягом години. Усе це змішую і чекаю, коли закипить. Знімаю, щоб охололо. Вибираю гвоздику. Ще на годину ставлю на плиту. Відтак додаю сік лимона і ще три хвилини помішую. Після цього варення готове, його можна їсти, або фасувати в банки для зберігання», – наголошує господиня.

Також пані Валентина поділилася кількома рецептами варення з самої дині.

«На кілограм дині беру 0,6 кілограма цукру. Баштанні мию, очищаю, нарізаю кубиками, засипаю цукром і залишаю на годину настоятися. Для покращення смаку можна додати цедру лимона та декілька бананів. Відтак ставлю на слабкий вогонь, помішую, чекаю, коли закипить. Після цього варю ще 5 хвилин і все готово. Можна розливати по банках. Інший рецепт дуже пікантний – із коньяком. Цього дивовижного напою на кілограм дині потрібно всього 2 столові ложки. Крім того, знадобиться кілограм цукру, половина чайної ложки лимонної кислоти та склянка води. Диню так само очищаю, нарізаю на кубики, перемішую з цукром та додаю коньяк. Залишаю це все просочитися на 4 години. Тим часом готую сиром із цукру та з лимонною кислотою. Заливаю масу сиропом і залишаю так постояти ще добу. Варити варення потрібно всього пів години. Виходить дуже смачно!», – наголошує закарпатка.

Також жінка вдома пече хліб із додаванням дині, готує рідним морозиво з цим універсальним продуктом, добавляє баштанні до салатів та використовує під час випічки.

Вино та консервована диня

Марія Сойма з Тячева стверджує, що вже другий рік із дині робить вино і воно дуже подобається її подругам.

«Звичайно, вино ми робимо і з винограду, але цим рецептом зі мною поділилася знайома з Херсонщини, яка тут тимчасово проживає. Вперше ми робили разом. Вийшло дуже смачно. На 8 кілограмів дині потрібно 2 кілограми цукру, 150 грам родзинок та літр води. Отже, роблю закваску. Вона має постояти 2-3 доби. Відтак диню очищаю від шкірки та кісточок, м’якоть нарізаю, подрібнюю блендером і за допомогою марлі віджимаю сік. Якщо він дуже густий, додаю води. Заливаю у ємність для бродіння, додаю закваску і на сулію (бутиль) надягаю медичку рукавичку з діркою в пальці. Ставлю цю ємність у підвал. Через 4 доби відливаю собі окремо в миску пів літра збродженого сусла, додаю туди цукор, розмішую і вливаю назад. Так само повторюю ще 2 раз кожні 4 дні. Бродіння має закінчитися через декілька тижнів. Тоді зливаю молоде вино у іншу посудину через трубочку. Якщо воно кисле, додаю ще цукру. Відтак залишаю вино для дозрівання. Розливати його у пляшки можна через 40-70 днів», – поділилася жінка секретами.

Якщо дині багато, її, як зізнається закарпатка, можна не просто зберігати у коморі, а законсервувати і виходить чудова закуска для гостей.

«Консервована диня трохи нагадує ананас. Вона повинна бути твердою та солодкою. Із 3 літрів сиропу та 8 кілограмів дині у мене виходить 7 літрових баночок готової продукції. Для сиропу беру на літр води 2 склянки цукру та чайну ложку лимонної кислоти.

Спочатку готую сироп, щоб він остиг і ним потім зразу залити розкладену в баночки диню. Розчиняю у воді цукор, доводжу до кипіння та додаю лимонну кислоту і охолоджую. Відтак беруся до баштанних. Диню мию, чищу, ріжу на скибки і складаю у стерильні літрові банки. Заливаю сиропом. Після цього стерилізую 15 хвилин. Банки закручую та закутую у ковдру для остигання», – наголосила пані Марія.

Загадом диня серед закарпатців, хоч і не продукт настільки популярний, як картопля, але все одно широко використовується у господарстві. Більше того, останнім часом баштанні стають у нашому краї ще більш затребуваними і люди охоче з ними експериментують. Головне – аби ціна була доступною для тих, хто не може дині виростити вдома.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах