152300
17:09 13.092023

Із 15 вересня в нацпарку «Синевир» на Закарпатті – місячник тиші

Життя 1829

Кожна пора року в Національному природному парку «Синевир» приносить свою неперевершену красу та унікальні природні явища. Один з таких моментів – період реву оленів.

Ця осіння подія надає парку особливого шарму та природної краси, але разом із тим вимагає особливої уваги до збереження спокою та гармонії в природному середовищі. Саме для цього, згідно з наказом №138 від 04.09.2023 «Про забезпечення охорони фауни в період реву оленів», запроваджено з 15 вевресня “Місячник тиші” в цей період.

Місячник тиші – це ініціатива, яка ставить за мету зберегти неперервність природного середовища та забезпечити спокій під час реву оленів, запобігти стресу та збереженню чисельності оленів в парку. Під час цього періоду практикується ряд правил, спрямованих на зменшення впливу людей на дику природу. Насамперед – обмеження доступу до деяких урочищ парку з метою збереження місцевих екосистем.

Метою цього “Місячника тиші” є збереження біорізноманітності парку та забезпечення сприятливих умов для репродукції оленів та інших видів дикої природи. Цей захід також нагадує нам про важливість гармонії між людиною та природою, а також про нашу відповідальність за її збереження.

Під час “Місячника тиші” в парку створюється унікальна атмосфера спокою та відпочинку, де відвідувачі можуть насолоджуватися природною красою та неймовірною симфонією реву оленів, зберігаючи при цьому рівновагу між своєю присутністю та природними потребами цієї унікального екосистеми.

У зв’язку з цим, для збереження безпеки для відвідувачів лісу, заборонено з 15 вересня по 31 жовтня цього року рух транспорту по визначених урочищах й територіях ПНДВ нацпарку, випас домашньої худоби, перебування в урочищах без спеціальних перепусток будь-яких сторонніх осіб, туристів, а також проведення будь-яких лісогосподарських та інших робіт.

Все це допоможе зменшити стрес та наляканість диких тварин, допомагаючи їм спокійно відтворюватися та зберігати їхні міграційні маршрути.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах