152142
13:21 10.092023

Урочисте відкриття навчального року в угорських школах Закарпаття

Життя 3335

9 вересня Закарпатська угорська асоціація вчителів організувала у Вишкові церемонію відкриття нового навчального року.

Святкова подія розпочалася богослужінням, яке провів місцевий реформатський священник Карол Єнеї.

Продовжуючи церемонію, присутні заспівали національний та державний гімни, після чого вишківські учні виконали угорські народні пісні.

Ілдика Орос, голова Закарпатської угорської асоціації вчителів, виголосила урочисту промову та поінформувала присутніх про роботу організації за минулий рік. Відтак висловила вдячність уряду Угорщини та всім іншим, хто підтримував Асоціацію й допомагав її діяльності. Зокрема Ілдика Орос наголосила: «Попри важкі часи, 14728 учнів сіли за парти в школах з угорською мовою навчання, у тому числі 1126 першокласників. Ці дані дають нам надію на майбутнє». Пані Орос побажала вчителям Закарпаття сили та наполегливості, тим самим офіційно відкривши 2023/24 навчальний рік для угорських шкіл краю.

Іштван Дебнар, тимчасовий адміністратор Консульства Угорщини в Берегові, привітав присутніх з початком нового навчального року й побажав усім педагогам успіху та витримки.

Йожеф Шарі, голова Верхньо-Тисянського осередку Товариства угорської культури Закарпаття, у своєму виступу підкреслив: «Нам потрібно дбати про те, щоб у школах були діти, педагоги та спільнота, яка їх підтримує.  Тоді ми зможемо наповнити навчальні заклади життям».

Після теплих слів та подяк перед гостями виступили першокласники Вишківської  ЗЗСО І–ІІІ ст. ім. Ференца Келчеї. Вони підготували пісні та вірші, за що отримали чудові подарунки від Закарпатської угорської асоціації вчителів.

Молитву учнів за педагогів виконала Фанні Латор, учениця місцевої угорської школи, а молитву за дітей прочитала Габріелла Сабов, учителька угорської мови та літератури.

Відтак Емма Селеш, педагогиня-пенсіонерка, поділилася своїм досвідом і наголосила, що важливою є особистість учителя, те, як він навчає та що доносить до своїх учнів, тільки так можна досягнути успіху на педагогічній ниві.

Після цього Себастьян Ністор виконав вірш Шандора Ременіка «Церква і школа».

Наприкінці заходу присутні прийняли постанову щодо нинішньої ситуації угорськомовної освіти на Закарпатті.

Наталія ВАРОДІ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах