151891
10:25 5.092023

Ця зима може бути важчою за попередню. Закарпатцям радять запасатися генераторами

Життя 2775

На жаль, війна в Україні триває і ніхто не знає, яких змін чекати завтра. Ситуація в енергетичній сфері залишається не прогнозованою, бо критичні об’єкти перебувають під обстрілами, не всі вдалося відремонтувати і запустити. Тож експерти один за одним звертають увагу людей на те, що до важкої зими варто готуватися уже.

Тож чого чекати закарпатцям? Чи прогнозують до кінця року нові відключення світла? Що думають про можливі обмеження наші краяни? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Готуйте генератор і паливо

Ситуація в Україні зараз є нестабільною. Війна вносить корективи у життя всіх нас і ми повинні бути готові до будь-якого розвитку подій, завчасно думати про альтернативні джерела опалення та електроенергії, адже не виключено, що взимку графіки відключень повернуться в наше життя.

Зокрема, директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко наголошує, що ця зима може бути набагато важчою за попередню.

«У нас дуже багато обладнання, яке за один рік не відновитися просто не може. Відповідно, це обладнання не запуститься знов. Його не буде в системі. Тому особисто я рекомендую усім українцям подумати про зиму завчасно. Якщо у вас є генератор — змастіть його. Купіть відповідний запас палива зараз. Приготуйтеся», — запевнив він.

Керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання Олексій Оржель також зазначив, що на зиму ситуація в енергетичній галузі може бути складною, але панікувати не радить.

«Я б не радив панікувати завчасно. Потенційно усе залежить від того, як вороги битимуть по нашій інфраструктурі. Якщо вони зосередять удари саме по об’єктам мережі, справді ситуація може бути поганою. Тому потрібно думати про альтернативні джерела – мобільні великі генератори, які повинні заживити нашу критичну інфраструктуру, щоб були вода і тепло. Отже, на мою думку, потенційно, ситуація взимку у деяких регіонах може бути гіршою, у деяких – кращою. Але ми вже сьогодні повинні готуватися до всього, аби мати відповідні запаси резервів, тобто у кожного з нас повинен бути план «Б», – підкреслив він.

Тим часом у Закарпаттяобленерго закликають заощадливо споживати світло уже зараз.

«Для того, щоб покрити попит споживачів увечері, необхідно включати додаткові блоки електростанцій, які були у ремонті. Більше блоків працює – менше ремонтується, – кажуть у пресслужбі облегерго «Карпатському об’єктиву». – Тому вимикайте кондиціонери та користуйтеся потужними електроприладами по черзі з 16 до 23 год. Це дозволить енергетикам ефективно відновлювати енергосистему та підготуватися до опалювального сезону!».

Також закарпатські енергетики додають, що Укренерго робить усе можливе, аби забезпечити взимку стабільну роботу енергосистеми та надійність електропостачання споживачам, хоча є фактори, які не залежать від електриків, зокрема, ті ж обстріли.

Отже, дуже хочеться сподіватися на оптимістичний сценарій, але все ж варто готуватися до реалістичного, бо якою буде ситуація в енергетичній сфері до зими – відомо тільки Богу.

Нас уже нічим не залякати

Тим часом закарпатці не дуже вірять у зимові відключення, хоча готуються до будь-якого розвитку подій.

«Для самих енергетиків відключення світла тепер стали невигідними. Ціна за спожиту електрику суттєво піднялася як для споживачів, так і для підприємців. Ми вийшли практично на європейську вартість світла. Тому навіть якщо Україна теоретично закуповуватиме електроенергію від сусідніх країн, у програші не буде. Особисто я не думаю, що такою вже страшною буде зима. Навряд чи буде гіршою за ту, яку ми вже пережили. Навіть за умови обмежень… ми вже загартувалися, звикли до всього, для нас не буде шоком сидіти у темряві. Одним словом, нас не залякати і не зламати. Тим не менше, генератор у мене є, купив його ще торік. Щоправда, пальне стало дорожчим із того часу, тому не дуже хочеться його підключати, бо в експлуатації він став ще більш не рентабельним, ніж раніше. Маю генератор і на фірмі, тому працюватиму за будь-яких обставин. Людям потрібна заробітна плата, клієнтам товар, а мені – аби не було жодних збоїв, – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» підприємець із Ужгорода Олександр Петенко.

Дехто ж із наших краян не боїться зими навіть без генератора, мовляв, наш народ адаптувався уже до всього.

«Робота в мене онлайн. Працюю з ноутбуком. Не буде світла – будуть працювати Пункти Незламності. Минулої зими брав ноут і йшов туди, коли дуже припекло. Генератора не маю, не купив. Маю запасний акумулятор від автомобіля, яким взимку ми освітлювали кухню. Там усі й сиділи, грілися. Купили пічку-буржуйку і прилаштували її в закутку, бо без світла не працював газовий котел. Живемо у приватному будинку, тому вихід можемо знайти із будь-якої ситуації. Дрова на зиму також закупив, не дуже багато, але на одну пічку, гадаю, вистачить. Минула зима була справді шоковою, бо до подібних умов ми не звикли. Зараз, як на мене, всі адаптувалися, мають альтернативні джерела світла й тепла, мають план дій, коли електрику вимикають, тому не бачу нічого критичного. В умовах війни, безперечно, може бути всяко, ніхто не знає, якої миті що може трапитися. Але причин для того, щоб особливо непокоїтися, немає. Свічки за 10 гривень також рятують від темряви. Та й гасову лампу запалити можна, ліхтарики. У ідеалі потрібні сонячні панелі, щоб бути енергетично незалежним. Ось саме це й хочу придбати у перспективі», – зізнається Артур Симчина з Мукачева.

Хустянка Ольга Якоб переконує, що до зими готова, запаслася світлодіодними світильниками, але не дуже вірить у такі масові відключення, які були торік.

«У минулому році ми не мали чим боронитися, у нас були відсутні нормальні засоби протиповітряної оборони, енергетики також не були готовими то такого розвитку подій і бомбардувань. Зараз ситуація налагодилася. Ми отримали хороші ППО, які добре збивають цілі, електрики навчилися швидко справлятися з неполадками, держава отримала багато генераторів, підприємці власними силами закупили їх для бізнесу. Одним словом, ми краще готові до війни та до зими, ніж були торік. Тому, на мою думку, гірше бути не може, Звісно, можливо, я й помиляюся. На всяк випадок до темряви ми з родиною приготувалися. Я закупила для кожного приміщення сонячні лампи та світлодіодні світильники. Вони недешеві – по 1500 гривень, але можуть працювати безперебійно до 12 годин. У експлуатації це дешевше, ніж генератор. Також сусід змайстрував для нас портативний пристрій, який підключається до автомобільного акумулятора, від якого може працювати холодильник, мікрохвильова чи ноутбук, навіть камін із низькою потужністю. Тому особливого остраху в мене немає. Ми з родиною перестрахувалися і подбали про необхідне своєчасно… на всяк випадок», – наголосила жінка.

А от Оксана Щербан із Тячева вірить у реальність відключень і така ситуація її обурює.

«Минулої зими ми фактично жили у темряві. Було й таке, що світла в нас не було по 20 годин на добу. Багато електроприладів вийшли з ладу. У енергетиків був цілий рік, щоб подумати, як споживачам забезпечити безперебійне електропостачання! Мене навіть думка про сутінки, у яких ми сиділи, виводить із себе. Такого не повинно повторитися! Десь світло взагалі не відключали, а комусь вмикали на 2-4 години за цілий день. Несправедливо! У хаті ще про освітлення можна подбати, але як худобу годувати… я з ліхтариком, як сновида, ходила. Донька купила нам генератор у Чехії, але пальне дуже дороге, тому не знаю, чи будемо ним постійно користуватися, якщо світла не буде. Думаю, що якщо про відключення говориться вже зараз, то вони будуть. І це при тому, що вартість світла стала майже вдвічі дорожчою!», – обурюється закарпатка.

Як би там не було, а більшість краян переконані, що на нас чекає легша зима, ніж була минула і вірять, що які б труднощі для нас не готувала доля, ми з усім точно впораємося.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві пройшов благодійний велозаїзд на підтримку ЗСУ
16:00
Памʼять жертв політичних репресій сьогодні вшанували в обласному центрі Закарпаття
15:56
Педагогиня із Закарпаття перемогла на всеукраїнському конкурсі «Учитель року – 2024»
14:14
У Будапешті відкрилася персональна виставка художниці закарпатського походження
13:55
Полуниця та черешні на Закарпатті дивують ціновими стрибками
13:06
На гірських маршрутах поруч із державним кордоном з’явилося багато ведмедів
12:00
У Берегові провели XVIII Закарпатську науково-студентську конференцію з нагоди Дня української науки
11:35
На Закарпатті прикордонники затримали шістьох порушників кордону з провідником
11:20
На Рахівщині попрощаються з Василем Бочкором, який майже рік вважався зниклим безвісти
09:02
На Берегівщині чоловік підпалив 10-річного сина співмешканки, хлопчик помер
08:34
Всі новини