151659
12:32 31.082023

Скільки важить для закарпатських школярів «граніт науки»

Життя 1960

Свої знання діти у прямому значенні слова носять на плечах. І це – нелегко! Ранці з підручниками та канцелярією нерідко важать стільки, що дорослому підняти важко. А учень двічі на добу тягає на собі «граніт науки». Тож не варто потім дивуватися, що підлітки сутуляться, у них псується осанка, виникають фізичні болі у спині. На жаль, вага шкільних наплічників дуже часто перевищує допустимі норми.

Тож скільки важить рюкзак із начинням в учнів закарпатських шкіл? Що з цього приводу думають батьки, вчителі та лікарі? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

7-8 кілограмів на спині

Марія Добош із Виноградова – мама восьмикласниці. Жінка каже, що її дитина просто згинається від непосильної ваги свого наплічника.

Сумка в дитини така, що важко у руках тримати мені, дорослій, – каже жінка «Карпатському об’єктиву». – Візьмемо лише 5-6 уроків на день, це – стільки ж підручників, кожен із яких важить 600-700 грамів, плюс зошити, щоденник, пенал із ручками та олівцями, папка для трудового навчання… Не враховуючи навіть бокс для їжі і термос із чаєм. Якщо ще й фізкультура є в розкладі, то потрібно й спеціальний одяг брати з собою, часом і кросівки, коли донька йде до школи у спідниці та туфлях. Були такі дні, коли наплічник важив і по 7-8 кілограмів. Важила для експерименту навмисне. Як на мене, це дуже багато!».

У маленьких школярів молодшої ланки ранці легші, бо уроків небагато, але з ними виникають інші проблеми.

«Син у мене другокласник, – розповідає пані Марта з Тячева. – У першому класі постійно брав до школи іграшки. Це могли бути машинки, трансформери, конструктори. Та й самі підручники не можу назвати легкими, бо щодня по 4-5 уроків. А ще – купа спеціальних зошитів, маса всього для малювання, трудового навчання та інших дисциплін. Його портфель може заважити й до 3-4 кілограмів. Для такої малої дитини – чимала вага!»

Трохи простіше старшокласникам. Вони, як правило, вже вміють кооперуватися між собою і йти на хитрощі, аби полегшити «шкільну ношу».

«У старшого сина-одинадцятикласника по 6-7 уроків. Буває і 8. Ранець важкий, якщо брати все начиння. Зважила. Вийшло 4, 68 кг. І це – без спортивної форми, водички та бутербродів для перекусу. Щоб не носити з собою всі книги, вони з однокласником діляться порівну – половину підручників бере однин, іншу половину – товариш. Так практично і легше для обох», – переконує хустянка пані Оксана.

Справді, наплічники з усіма необхідними для навчання атрибутами бувають надважкими для дітей. Але при цьому ж багато хто з батьків виступає проти електронних підручників, гаджетів у вигляді планшету, нетбука чи невеликого ноутбука. За кордоном це – звична практика. Закарпатські ж матері нарікають, що їхні сини та доньки і так багато часу проводять із телефонами в руках та псують собі зір. Утім паперові книги носити до школи їхніми дітям також важко.

А що з цього приводу думають вчителі

Варто зазначити, що багато вчителів бояться коментувати ситуацію взагалі з огляду на те, що скажуть керівники освітніх установ, у яких вони працюють. На жаль, бюрократія у нас досі не зникла. Але при цьому передагогині хоча б усвідомлюють, що шкільні рюкзаки їхніх вихованців дійсно заважкі. Поза очі запевняють, що потрібні якісь реформи, але які саме – не уточнюють.

Пані Олена – мама і класний керівник у одній із мукачівських шкіл. Вона зізнається, що дітям справді нелегко щоденно носити на собі весь «багаж знань».

«За розумного планування розкладу, ситуацію можна суттєво покращити. Чому б не проводити уроки парами, як в університеті – по два з однієї дисципліни? Таким чином підручників стало б менше наполовину. Тобто, 6 уроків – усього 3 книги та 3 зошити. Зараз «лафа» закінчилася з дистанційкою, справді треба думати, як допомогти учням не перевантажувати спину. Нам же потрібне здорове підростаюче покоління! Тому потрібно думати завчасно! Усі проблеми вирішуються!», – ділиться вона думками з «Карпатським об’єктивом».

Також вчителька не проти електронних новацій, адже їх можна використати дійсно на користь школярів.

«Так, гаджети псують зір. Але ж діти й без застосування їх під час уроків «зависають» у них щоденно. Якщо в наплічнику буде замість 6 книг один планшет, проблем із осанкою не виникне. Чомусь у Європі ніхто з цього проблем не робить уже давно. Інше питання – вартість самої техніки і спроможність батьків купити нетбук чи планшет. На жаль, зараз це не всім по кишені. Під час онлайн-занять, було таке, що один ноутбук у родині використовували одразу троє дітей. А коли мамі потрібно додатково купити три гаджети – це дуже дорого. І де їй взяти кошти, якщо, скажімо, виховує дітей сама, має низьку заробітну плату, або взагалі не працює. Як на мене, потрібно враховувати усі нюанси. А їх може бути насправді чимало!» – переконує вона.

Дійсно, інтерактивне навчання вже давно не є новацією для закарпатських учнів, утім персональна комп’ютеризація дітей потребує серйозних вкладень. А коли в родині декілька діток шкільного віку, придбати все необхідне непросто навіть у таких умовах, які маємо зараз…

Що кажуть лікарі

Медики спираються на норми МОН і вони істотно відрізняються від життєвих реалій. Ужгородська лікарка Неля Томишин зізнається, що Міністерство освіти мало думає про здоров’я дітей.

«Вага ранців практично у всіх класах перевищує всі допустимі норми. Наприклад, у 1-2 класі наплічник повинен важити не більше, ніж 1,5 – 2 кілограми. Поважимо? Він буде і 3-4! У 3-4 класі вага наплічника має становити 2-2,3 кг, у 5-6 від 2,3 до 3 кг, у 7-8 – від 3, до 3,5 кг, а в 9-11 – від 3,5 до 4,5 кг. У мене син – старшокласник. Його портфель заважить і на цілих 7 кілограмів. Не завжди, але є й такі дні!», – розповідає «Карпатському об’єктиву» медикиня.

На її думку, саме через такі грубі порушення у молоді згодом з’являється стільки проблем із поставою та спиною.

«Знаєте, скільки зараз викривлень хребта? Практично в кожної 3-4 дитини! Скільки хлопчиків та дівчат сутулиться? Кожен другий школяр! Хіба якщо дитина відвідує спортивні секції, танцювальні студії, тоді завдяки тривалим тренуванням у неї все гаразд. Але якщо учень, наприклад, малює? Він ще більше сидить. А потім скаржиться на болі у спині, у ногах, масу суміжних болячок. Як мати, я питання ваги портфелів не раз піднімала на батьківських зборах, але нічого добитися не змогла», – запевняє пані Неля.

Єдине, що радить батькам закарпатка, це хоча б звертати увагу на самі наплічники і купувати найлегші.

«Навіть якщо ранець у школяра із ортопедичною спинкою, але важкий, це – нікому не потрібна надлишкова вага. Також рекомендую дорослим просити дітей щодня вибирати із ранця все, аби випадково вони не понесли з собою до школи на наступний день зайві книги, залишки непотрібної їжі. Раджу й ділитися книгами з сусідом по парті самим учням. Крім того, треба стежити, аби обидві лямки були закріплені на однаковій висоті, аби не давати додаткове на вантаження на одне з плечей», – запевнила Неля Томишин.

Дійсно, шкільна ноша є нелегкою для дітей. І така проблема існує не лише на Закарпатті, а всюди в державі, при чому – вже далеко не перший рік. Суттєвих покращень у цьому плані, як не прикро, поки що навіть не очікується…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
На Закарпатті гості посварилися з нареченим і пішли коліями до Словаччини
15:48
Вихованці угорськомовних навчальних закладів Мукачева підготували концерт до Дня матері
15:34
Ужгородські «Карпати» закріпилися на другій позиції 
15:22
На території Углянської сільської ради ліквідовано стихійне сміттєзвалище
15:07
Чемпіонат Мукачівщини з футболу: результати ігор 5-го туру
14:51
На Закарпатті судитимуть експосадовців комунального підприємства, які незаконно привласнили понад 1 млн грн бюджетних коштів при ремонті доріг
14:09
Всі новини