151560
10:09 28.082023

У Перечині відбулася міжнародна виставка-ярмарка народних умільців

Життя 6298

Днями у дворику краєзнавчого музею Перечина відбулася друга міжнародна виставка-ярмарка народних умільців та крафтової продукції, яку виготовляють локальні підприємства Перечинської територіальної громади та міста-побратима Нодьечед (Угорщина).

«Турянська бджілка» представила широкий асортимент продуктів бджільництва, а Роберт Фішер – дистиляти з фруктів та наливки з ягід.

У рамках заходу були проведені безкоштовні майстеркласи для дорослих та дітей з традиційних народних ремесел, зокрема, з гончарства та виготовлення ляльки-мотанки. Вперше у житті гончарила і я. Заняття дуже сподобалося.

Директорка краєзнавчого музею Оксана Вайда розповіла кореспондентці «Карпатського об’єктива», що даний захід відбувся у рамках реалізації проєкту «Розвиток подієвого туризму на базі місцевих культурних та історичних атракцій у співпраці між містами Нодьечед та Перечин» за підтримки Програми транскордонного співробітництва ЄІС «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014-2020».

Українські ляльки-мотанки набули попиту

Виставку ляльок-мотанок представила Ворочівська початкова школа, яка є філією Перечинського опорного ліцею. Навчальний заклад нещодавно очолила Лілія Бугайова. Вона із Харкова. Півтора року проживає у Перечинській громаді.

– Активно займаюся ляльками-мотанками три роки, а взагалі, із самого дитинства зі своєю прабабусею, – каже Лілія Валеріївна. – Мої роботи розійшлися по світу. Є у Франції, Німеччині, Румунії. Харківська делегації на чолі з мером міста їздили до Албанії, замовляли в мене 10 штук. Одна лялька знаходиться у посольстві України в Албанії.

– Чи користуються попитом?

З початком повномасштабної війни ляльки набули попиту. Багато наших співвітчизників замовляють вироби для подарунків людям, які прихистили їх у Європі.

– Скільки часу займає виготовлення однієї ляльки? – цікавлюся.

– Ось таку, інтер’єрну, зроблю за години чотири. Ляльку-здравницю, ляльку-круп’яничку – за півтори години.

– Ціни?

– Від 750 до півтори тисячі, залежно від розміру.

– Чому ляльки-мотанки із «пустим» обличчям?

– Про українські вишиванки, рушники, килими й писанки знають усюди. Не менш цікавими є і ляльки. Стародавні іграшки виготовляли з природних матеріалів: дерева, трави, каміння, а також тканини. А найдревніший мовчазний символ ляльки-мотанки віками супроводжував наших предків і передавався із покоління в покоління, від матері до доньки.

Назва ляльки-мотанки походить від слова «мотати», тобто виготовляти з тканини вузликову ляльку, не використовуючи голку та ножиці. Мотанка – символ добробуту, добра й надії. Виконувала функцію оберегу людської долі, а долю не можна колоти і різати.

Мотанки відрізняються від звичайних ляльок «пустим» обличчям. Наші предки вірили, що саме через обличчя до ляльки можна прив’язати душу людини або зурочити когось недобрим оком. На деяких мотанках замість обличчя викладали різнокольоровими нитками хрест – символ сонця. Горизонтальні лінії означали жіноче начало, а вертикальні – чоловіче.

«Від прабабки до внучки»

Участь у заході взяла заслужений майстер народної творчості України Ірина Церковник. Вона представила роботи вишивальниць «Від прабабки до внучки». Тут є старовинна скатертина, яку вишивала ще її мама. В основному роботи вишиті хрестиком, бабка і мама вишивали за нитками.

– Я перейшла на нитки ДМЦ, вишиваю картини, ікони, домінує релігійна тематика. Для Покровської церкви, що на Посьолку, вишила Покрову та ікону «Ісус стукає у двері». Щаслива, що родинну вишивку передала доньці та онучці, – поділилася емоціями пані Ірина.

Майстер з ЧПУ-різьби

Відкрила для себе майстра з ЧПУ-різьби Євгена Гайданку. ЧПУ – числово-програмне управління. Хоча Євген творить вісім років, але участь у виставці взяв вперше. Свої роботи продає через соцмережі.

– Виготовляю з дерева все, що можна придумати. Дерево – бук, дуб і черешня, – каже майстер. – На комп’ютері робиться 3Д модель, а потім станок вирізає. Його придбав за три тисячі доларів.

Ціни?

–Все залежить від виробу та його величини. Ось, до прикладу, підставка для мобільних телефонів – 150 грн. Святий Миколай – 2200 грн. Вага – більше чотирьох кілограм. Останнім часом попитом користуються звірі. Таких левів на дубі за серпень зробив шість штук. Багато замовлень маю з Вінниці, Львова, Тернополя. Вироби покриваю воском та олією з льону. Все натуральне.

Угорці представили вироби з бісеру, м’які іграшки, сири, консервацію, палинку.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах