151328
16:02 22.082023

У рамках програми «Караван культури» на Закарпатті виступило тріо Veronaki з Угорщини

Життя 1241

Завдяки членам угорського тріо Veronaki, які приїхали до нашого краю в рамках програми «Караван культури», дорослі й діти вчергове мали нагоду зустрітися з героями книжок Каталін Варги, відомої письменниці та поетеси.

– За підтримки Фонду ім. Ґабора Бетлена в рамках програми «Караван Культури – Закарпаття» ми започаткували серію нових заходів з метою культурної підтримки малих громад. Звернулися до відомих виконавців Угорщини й нині проводимо вже другий етап виступів. На наше запрошення приїхав ансамбль Veronaki, однак не в повному складі, а тріо. Гості підготували програми для дітей і дорослих, – повідомила організаторка виступів, директорка програми «Караван культури – Закарпаття» Крістіна Кудлотяк.

Тріо дало в області три концерти для дітей та один для дорослих. Зокрема в четвер гості виступили з інтерактивною казковою музичною виставою для вихованців дитячих садочків та сімей з маленькими дітьми в Угорському домі у Великій Доброні, а також для дітей Сюртівської територіальної громади в селі Часлівці. У п’ятницю на концерт у селі Яноші завітали вихованці садочків і родини з маленькими дітьми з Берегівської, Косоньської та Великобийганської громад.

«Лідерка ансамблю Veronaki Вероніка Тар’ян – онучка Каталін Варги – продовжує бабусину спадщину, кладе її твори на музику, переосмислюючи вірші та казки. Зараз ми ознайомилися з частинкою цієї творчості, – зазначила Крістіна Кудлотяк перед другим виступом тріо. – Більшість знає Каталін Варгу як дитячу письменницю, але в неї є також серйозні вірші для дорослих, вона лауреатка Премії Аттіли Йожефа. На основі цієї поезії Вероніка та її колеги влаштували в готелі «Гелікон» у Яношах вечір презентації під назвою «Моя перлина» (Gyöngyöm).

– Через війну масштабні заходи не проводяться, але, на щастя, є виконавці, які й за таких обставин залюбки приїжджають з Угорщини, щоб трохи надихнути місцевих угорців, невеликі громади. Зокрема і тріо Veronaki, – каже директорка програми.

Під час виступу Вероніка Тар’ян після короткого знайомства попросила глядачів подивитися їй в очі, а потім відкрила «секрет» своїм новим маленьким друзям. Відтак вони «запалили величезний чарівний вогонь», а потім розпочалася фантастична музична казкова вистава. Були і стрибки, і змагання з танців, і відтворення звуків птахів та лісових звірів. Діти й дорослі разом з артистами майже годину аплодували, співали і танцювали.

– Ансамбль Veronaki складається з шести осіб, але ми виступаємо і в тріо, і в дуеті. Тож вибір пісень відбувається відповідно до цього. На Закарпаття ми вирішили приїхати в складі тріо на авто з кількома інструментами. У нас багато пісень. Обираючи з-поміж них, зважаємо на середовище, куди потрапляємо, у соціальному, історичному, музичному плані. Прагнемо запропонувати щось затишне, граємо світову музику в різних музичних стилях.

Наприклад, пісня «Гоніння», котра допомагає відганяти щось погане, стала свідомим вибором у ситуації, у якій тепер перебувають діти. Завдяки музиці та спільному співу вони можуть побороти психологічні труднощі.

Наш ансамбль сімейний. Старі й малі, діти й дорослі разом танцюють, веселяться і слухають якісну музику. Є пісні спеціально для наймолодших. А для вечірнього концерту для дорослих ми зібрали репертуар із глибшим змістом, – розповіла Вероніка Тар’ян після виступу з гітаристом Міклошем Сулою та ударником Корнелем Модьоро (який є її чоловіком).

Начальниця відділу культури і туризму Сюртівської територіальної громади Марія Рояк висловила радість з приводу того, що в Часлівцях відбувся захід такого високого рівня.

– На жаль, ми живемо в такий час, коли після двох років епідемії коронавірусу через війну, яка триває вже другий рік, діти повністю ізольовані. До того ж вони постійно чують лише про те, як важко. Звісно, ​​важко, адже раніше ми жили змістовним життям, а тепер малеча майже всього позбавлена.

Ми намагаємось якось покращити життя сімей і дітей, які залишилися в області, щоб вони розуміли, що ми тут і ми дбаємо про них, приділяємо увагу, робимо все, щоб вони мали щасливе дитинство, адже тиск на них величезний. Часто кажуть, що Закарпаття не бомблять. Я тут від самого початку, і ми постійно боялися, що впаде бомба.

Зараз ми вже звикли до такої ситуації, але коли взимку в ясельній групі Часлівецького дитячого садка однорічна дитина засинає в ліжку і звучить сирена, няня повинна підняти її і віднести в підвал. Війна таки впливає на цих дітей, вони психологічно страждають! Важливо, щоб малеча відчувала: тут є і буде життя, ми зробимо все, щоб зберегти нашу угорську ідентичність. Щира подяка «Каравану культури» за організацію такого заходу і меценатам за таку можливість, – зазначила Марія Рояк.

У Будинку культури зараз проживають 16 внутрішньо переміщених осіб, вони теж були на заході. Їх не бентежив той факт, що це не двомовна програма. Наприкінці дійства одна з переселенок, пані Діна, розповіла, що прийшла на концерт зі своєю літньою мамою та дочкою. Вони вже понад рік живуть у Часлівцях, приїхали зі Слобожанщини, з Харківської області. Але попри мовний бар’єр відчули настрій, атмосферу виступу, отримали задоволення від того, що змогли відволіктися від сірих буднів.

Команда «Каравану культури – Закарпаття» працює над продовженням програми.

– Намагаємося обирати різні жанри – на всі смаки. 23 серпня в Берегові відбудеться музичний інтерактивний вечір, де виступлять гості з Угорщини. На початку вересня до нас завітає Балаж Соколаї, який проведе літературні вечори. 22–23 вересня виступить Беата Пая. Вона дасть майстер-клас з вокалу для дорослих. Є ще багато інших відгуків на запрошення, які перебувають на стадії узгодження, – розповіла про плани на майбутнє директорка програми «Караван культури – Закарпаття» Крістіна Кудлотяк.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Всі новини