151130
12:56 17.082023

Шкільне харчування: на Закарпатті обстежують заклади освіти до нового навчального року

Життя 2777

Реалізацію реформи шкільного харчування на практичному рівні забезпечують державні органи, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги та представники громадськості. Приготування їжі школа може організовувати як самостійно, так і з допомогою інших підприємств. Проте найважливіше, аби процес приготування відповідав всім чинним нормам та стандартам.

Як закладам освіти та суб’єктам господарювання убезпечити себе та як здійснити підготовку до нового навчального року у воєнний період на всіх рівнях відповідно до чинного законодавства, – розповіли представники Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

– Станом на сьогодні у всіх територіальних громадах Закарпаття створені комісійні групи для комплексного обстеження закладів освіти. У ці комісії входять представники органів місцевого самоврядування, Держпродспоживслужби, освіти та ДСНС. За попередніми даними наших фахівців, на дислокації перебувають 470 дошкільних навчальних закладів, – поінформувала Сніжана Локес, начальниця Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області. – 622 заклади – загальної середньої освіти та 28 профтехзакладів, а також закладів першого та другого рівня акредитації. Станом на сьогодні обстежено 106 закладів. У 20 з них виявлено незначні порушення. До прикладу, у Рахівському районі у двох закладах невідремонтовані котли, зруйноване покриття доріжок. У Хустському районі не проведено очистку джерел водопостачання та не проведені лабораторні дослідження питної води. Також наші спеціалісти звертають увагу на договори щодо проведення дератизації, на вивезення очисних відходів, на особові медичні книжки працівників навчальних закладів тощо. Утім головні обстеження заплановані з 21 серпня.

У Держпродспоживслужбі наголосили, що акти готовності навчальних закладів будуть підписані тільки тоді, коли садочки, школи та профтехзаклади будуть належним чином підготовлені до навчального року і буде в порядку вся документація.

Варто також зазначити, що всі школи та садочки погоджують з Держпродспоживслужбою 4-тижневе меню. Станом на сьогодні погоджено 185 меню і 2 відмовлено.

Іванна Світлик, головна спеціалістка відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ужгородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області розповіла, що перш за все під час перевірок вони звертають увагу на забезпечення дітей нормальною питною водою, належне водовідведення, реалізацію харчування, облаштування навчальних кабінетів, освітлення тощо.

– Нині проведені вже перевірки щодо готовності до нового навчального року у школах Середнянської ОТГ та частково м. Ужгорода. Під час роботи комісії найчастіше ми виявляли нестачу технологічного обладнання на харчоблоках. Також на території Ужгородського району є ОТГ де взагалі не організоване харчування дітей, – наголосила Іванна Світлик.

Під час зазначених заходів висвітлюються важливі аспекти та вимоги до організації харчування в навчальних закладах, а також забезпечення закладів питною водою гарантованої якості, сировини та харчових продуктів.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Малозабезпечені сім’ї Перечинської громади отримали великодні продуктові набори
08:59
Угорські скаути Закарпаття долучилися до екотолоки у Карпатах
08:54
Судитимуть закарпатця, який під приводом пошуку зниклого військовослужбовця виманив у його дружини 10 500 доларів США
17:06
На Закарпатті прокуратура передала на ЗСУ автомобілі, які керівник ГО ввіз як гуманітарну допомогу та продавав – чоловіка судитимуть
16:34
Всі новини