151043
14:52 15.082023

В Ужгороді презентували масштабне дослідження

Життя 2564

В Ужгороді експерти програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX разом із благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США, презентували масштабне дослідження локальних політик і програм, що ілюструє дотримання прав ВПО та їхню залученість у життя нових громад.

Загалом юристи опрацювали 193 нормативно-правові акти у 25 громадах 15 областей України. Зокрема, на Закарпатті фахівці вивчали стан справ в Ужгородській і Мукачівській громадах. З’ясувалося, що через відсутність визначення понять «член територіальної громади» та «постійне проживання» переселенці обмежені в праві брати участь у місцевому самоврядуванні та не отримують деяких соціальних пільг. Про це розповіла Анжела Бабкіна, регіональна координаторка програми «Єднання заради дії» в Закарпатській області.

«Більшість статутів не передбачає приналежності ВПО до членів територіальних громад, тобто на них не поширюються місцеві цільові програми, спрямовані на підтримку членів територіальної громади, що створює певну дискримінацію, — зауважила Анжела Бабкіна. — Існують певні обмеження щодо участі ВПО у житті громади. Переселенці не можуть брати участі в загальних зборах, громадських слуханнях, голосувати за проєкти громадського бюджету і користуватися іншими інструментам локальної демократії».

Однак, як зазначила Анжела Бабкіна, були виявлені й успішні практики. Їх варто врахувати при розробленні місцевих нормативно-правових актів, спрямованих на підтримку окремих соціально вразливих категорій населення, зокрема переселенців.

В Ужгороді працюють 4 місцеві цільові програми. І одна з них, що діє з 2022 року, забезпечує саме соціальний захист та підтримку внутрішньо переміщених осіб. Про це детальніше розповіла Марія Менджул, регіональна юристка програми «Єднання заради дії» в Закарпатській області.

«Станом на червень 2023 року в місті було офіційно зареєстровано 28 тисяч ВПО. Упродовж минулого року в Центрі соціальних служб обслуговували понад 16 тисяч переселенців. Найбільш популярними серед ВПО послугами в громаді є забезпечення тимчасовим житлом або сприяння в його пошуку, а також отримання натуральної допомоги: харчі, засоби гігієни, одяг», — каже Марія Менджул.

У Мукачеві цільових програм немає, зауважує експертка, проте діє Програма додаткового соціально-медичного захисту мукачівців. Зареєстровані у Мукачівській громаді переселенці можуть скористатись нею і отримати, у разі потреби, 10 тисяч гривень допомоги на лікування.

Переселенці залучені до життя громад в Ужгороді та в Мукачеві через Координаційні ради з питань внутрішньо переміщених осіб, а також завдяки роботі в органах місцевого самоврядування. Однак таке працевлаштування не означає, що ВПО беруть безпосередню участь у місцевому самоврядуванні — для цього слід змінити статут громади.

Тому дослідники сформулювали рекомендації для місцевої влади щодо покращення політик і програм, щоби вона враховувала інтереси та права ВПО. Зокрема, пропонується внести відповідні зміни до статуту громади та до місцевих цільових програм і нормативно-правових актів, що визначають порядок надання пільг і допомог окремим категоріям населення.

Окрім Закарпаття, результати дослідження презентують ще в 14 областях, де воно проводилося. Узагальнені рекомендації програма «Єднання заради дії» передасть до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

Ця діяльність стала можливою в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX разом з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Стабілізейшен суппорт сервісез» та за підтримки Державного департаменту США.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах