150860
21:01 10.082023

Скільки коштує на Закарпатті ремонт

Життя 1632

Війна війною, а життя триває і іноді так складаються обставини, що ремонтувати житло стає необхідністю. Утім одразу варто наголосити, що нині це обходиться дуже недешево. Загалом ремонти дешевими не були ніколи, а зараз ще й знайти майстрів стало непросто, бо одні на фронті, інші ще раніше виїхали на заробітки до Чехії і досі не повернулися.

Як би там не було, а знайти спеціалістів, які зроблять побілку, перестелять підлогу чи поклеять шпалери можна. Щоправда, перед тим, як до них звертатися, треба добре порахувати, що по кишені оновити, а що ні, бо вартість робіт – чимала, а матеріалів – взагалі захмарна.

«Карпатський об’єктив» спробував підрахувати, у скільки на Закарпатті у цьому році обходиться ремонт помешкання.

Побілка, фарбування стін, шпалери

Добре, якщо ви вирішили зробити косметичний ремонт у одному приміщенні. Тоді цілком логічно, що коштів для цього вам вистачить. Якщо капітальний – будьте готові до того серйозних вкладень.

Однак, враховуючи високу вартість комунальних послуг і зимові відключення світла, дехто з закарпатців влітку вирішив здійснити заміну системи опалення, встановлював різні альтернативні джерела обігріву чи освітлення, каміни. Звісно, після цього просто необхідною є побілка в приміщенні. Не зимувати ж людям біля «розбитого корита», тобто у «полупаній» кімнаті.

Слід зазначити, що на Закарпатті є чимало фірм, які спеціалізуються виключно на проведенні ремонтів, виконують роботу швидко і якісно, але досить дорого. Набагато частіше люди шукають собі спеціалістів самостійно, адже у них немає прасів і можна домовитися про різні знижки і загалом роботи їм обійдуться у меншу суму.

Плату за виконану роботу майстри беруть залежно від стану приміщення і бажань замовника. Наприклад, шпаклювання стін під проклейку шпалер коштує 80-120 гривень за метр квадратний. Якщо під фарбування – може бути й до 200 гривень за метр квадратний. Шпаклювання тріщин – 50-80 гривень, штукатурка ніші під радіатор – 100-340 гривень за «квадрат», проклейка шпалер – 80-270 гривень за м², ґрунтування поверхні під фарбування 20-40 гривень, фарбування водоемульсійною фарбою (2 шари) 50-110 гривень за метр квадратний.

«За побілку однієї кімнати я заплатила 2 тисячі гривень. Це було просто фарбування стін та стелі. При цьому, домовилася з майстрами дуже дешево – по 40 гривень за квадрат. Кімната невелика, середня. Шпаклювати стіни не потрібно було, тільки покрити фарбою. Фарбували два рази. Робота дуже акуратна. Матеріали купувала у будівельному магазині. Вони справді дорогі. Мені обійшлися у 1500 гривень. Тобто косметичний легкий ремонт усього одного приміщення коштував мені 3500 гривень. Але я радію, бо це – дуже дешево. Знайома, у якої працювали інші спеціалісти, за побілку трьох кімнат заплатила 2 тисячі доларів», – розповіла «Карпатському об’єктиву» ужгородка Марія Баб’як.

Як бачимо, дійсно суми серйозні. І це – без підвісних стель, встановлення різних конструкцій із гіпсокартону та інших модних цікавинок… Але й життя зараз є, на жаль, дуже недешевим…

Підлога, паркет, ламінат, плитка

Якщо вам потрібно перестелити підлогу, ціни можуть бути вищими, ніж за стіни, щоправда, тут є приємний бонус, бо якщо стін є в кімнаті 4, плюс стеля, а підлога у приміщенні – тільки одна.

Отже, вкладання ламінату коштуватиме приблизно 100-150 гривень за м² (ціни можуть різнитися), паркетної дошки – 200-280 гривень, ковроліну – 40-120 гривень, лінолеуму – так само, фанери – 100-130 гривень, плінтусів – 30-150 гривень.

«Зараз найчастіше клієнти просять поставити ламінат. Паркет замовляють одиниці. Прості дошки – так само. Ламінат – найбільш вигідний варіант у плані економії коштів, та й модний зараз. Ціна на нього може бути дуже різною, усе залежить від якості та виробника. Краще брати дорожчий, він довше зберігатиме гарний вигляд, його важче механічно пошкодити. Але не всім він по кинені, бо на підлогу потрібно не один квадрат… Якщо водостійкий, скажімо, для кухні, може коштувати і 900-1000 гривень за метр квадратний. Якщо простий, можна знайти по 300-500 гривень. Загалом, аби перестелити покриття в одній кімнаті, можна вкластися у 10-15 тисяч гривень», – розповідає майстер із Хуста Павло Деяк.

Утім якщо мова йде про санвузол, потрібна плитка. Її вартість у межах 400-600 гривень за м². Аби зняти стару, тобто зробити демонтаж наявної, потрібно заплатити 40-70 гривень за метр квадратний. Облицювання підлоги та стін плиткою є одним з найбільш дорогих «задоволень» і може коштувати 300-470 гривень за метр квадратний. Якщо хочете створити на підлозі мозаїку з плитки – це обійдеться у 650 гривень за м², якщо ж на стінах – то взагалі до 1000 гривень. Плюс потрібно заплатити за затирання швів, а це – 30-130 гривень за метр квадратний. Якщо у вас велика ванна кімната, чи ви вирішили поміняти плитку на кухні, готуйтеся до серйозних вкладень.

Крім самої плитки доведеться купити ще й клей (130-600 гривень за баночку), засіб для затирання швів (170-330 гривень), кутнитки (від 30 гривень) тощо.

Монтаж теплої підлоги (залежно від системи) обійдеться від 270 до 420 гривень за квадратний метр, але вона порадує господарів надовго і на ній взимку можуть бавитись діти – не застудяться… За умови, звісно, що працюватиме система опалення.

Якщо додатково ще вирішите пофарбувати або полакувати двері і не хочете братися за це самі, це може додатково коштувати 200-500 гривень. Радіатори – 20-40 гривень за фарбування секції і стільки ж – за покриття фарбою труб.

При цьому, важливо, де саме купувати матеріали для проведення ремонту, бо ціни можуть різнитися у рази. Краще обирати все необхідне разом із майстром, бо він точно підкаже, де саме купити те, що знадобиться йому в роботі. Крім того, спеціалісти знають, де і що дешевше, у певних магазинах уже мають постійні знижки.

Меблі

Не менш затратна стаття видатків, ніж заміна підлоги чи побілка. Варто зазначити, що останнім часом саме меблів закарпатці купують набагато менше, ніж у карантинні роки та за час війни. Однак, якщо родина збільшилася, вони стають просто необхідністю…

Отже, скільки коштує диван для нового члена сімейства? Ціни дуже різні. Найдешевший можна придбати за 7,5 тисяч. Дорожчі – до 15. Шкіряні – і до 25 тисяч гривень, і більше. Середня вартість ліжка – так само – в межах 7 тисяч гривень.

Шафа обійдеться щонайменше у 6 тисяч. Якщо шафа-купе – від 10 тисяч за невелику.

Стіл. Якщо купувати розкладний, то він може коштувати 2500-4 тисячі гривень. Звичайний письмовий – від 2600 гривень. Комп’ютерний – від 1900 до 2500 гривень. Що ж стосується кухонних столів, то тут цінова палітра неймовірно широка і залежить від забаганок замовника. Скажімо, є невеликі столи для кухні всього за 1000 гривень. Овальний дерев’яний (на 6 осіб) можна придбати й за 8 тисяч гривень. Стільці – від 700 до 4 тисяч гривень за один.

«Онук у цьому році йде до школи і довелося робити ремонт дитячої кімнати. Віддали родичам усе старе, закупили нові меблі. За шафу з поличками, столом для занять заплатили 15 тисяч гривень. Ліжко купили за 7 тисяч, комп’ютерний стілець придбали за 1500 гривень. Штори та занавіски обійшлися у 2 тисячі. Світлодіодна люстра та настільна лампа – 2 тисячі гривень. Загалом одні лише меблі коштували майже 30 тисяч гривень. І це – без побілки, яку ми з дочкою зробили власними руками!», – наголосила Оксана Коваль із Тячева.

На жаль, нині робити ремонт – справа дуже затратна. Тож і не дивно, що великого піку переоблаштовування приміщень зараз у області немає. Однак життя триває… і потреби диктують своє… а жити в комфортних умовах хочеться кожному!

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах