150832
10:24 10.082023

У Перечині триває марафон дитячих дворових концертів

Життя 2480

У місті Перечин триває марафон дитячих дворових концертів. Творчі заходи набули популярності. Станом на 10 серпня уже відбулося п’ять. До організаторів подано ще декілька заявок.

Ініціаторами марафону стали працівники благодійного фонду «Опіка».

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» поспілкувалася з директоркою БФ «Опіка» Іриною Судаковою. Говорили про ідею, мету, про активність малих перечинців, їхню самоорганізацію, національну свідомість, підтримку батьків та рідних.

– Ірино Іванівно, ми з Вами неодноразово спілкувалися, сайт та газета «Карпатський об’єктив» висвітлювала заходи, акції, які організовувала і проводила «Опіка». Знаємо, що Ви велику увагу приділяєте саме роботі з дітьми.

У нас декілька років діяла студія «Сюрприз», де ходило багато дітей. Як не дивно, приходило багато хлопчиків. Склад студії – 16 хлопчиків та 14 дівчат. Зазвичай, хлопці йдуть у спортивні гуртки, а тут – хотіли співати, танцювати, фіґлювати, народну творчість пропагувати. Їм було цікаво. Вік від 6 до 10 років. Наразі студія припинила свою діяльність.

Як виникла ідея дворових концертів?

– Бачимо, що діти мало заняті у літній період. Буквально всі сидять у гаджетах, мало виходять на вулицю, мало рухаються. Це проблема не тільки нашого міста, району, а і усього суспільства. У Перечині є діти, які хочуть показати свої таланти, поспівати, потанцювати, використати вміння, навички, здобуті в музичній школі та освітніх закладах, покреативити. І ми вирішили підтримати їх, урізноманітнити їхнє дозвілля, дати можливість самоорганізуватися, проявити себе як творчу особистість з лідерськими якостями. Усі підготовки обходилися без нас, ми приходили на готові концерти з подаруночками, з морозивом. До речі, подарунки отримували всі юні таланти та глядачі. Подарунки залишилися у нас від попередніх акцій, які проводили на Різдво та Пасху.

– Репертуар концертів однаковий чи різний?

У всіх концертах червоною ниткою проходила патріотична тема. Пісню «Ой у лузі червона калина» співали всі присутні. Вразило, що діти підготували різнопланові номери. Старші займалися з молодшими. Номерів було 10-12. Тривалість – півгодини – 40 хв.

Були свої родзинки. Діти самі складали репертуар. Першими дали концерт ті, які проживають у будинках 39 та 41 по вулиці Ужгородській. Це напроти костела святого Августина. Любов Пекар щовечора збирала дівчат, хлопчиків і з ними проводила репетиції. У день концерту із самого ранку готували сцену, оздоблювали її. На вулиці був такий двіж, що всі люди виходили на балкони, на вулицю, дітям пропонували свою допомогу, підготували для них солодкий стіл. Концерт був просто шикарний.

На вулиці Гуменській діти багато грали на музичних інструментах, співали, танцювали. Участь взяли різновікові діти – від дошкільнят до 13-річних.

Діти вулиці Духновича вразили співом. Максим Дудко співав просто неймовірно.

Зауважу, що у нас не було мети домогтися високої майстерності від дітей. Наша мета – щоб діти відірвалися від гаджетів, домашнього сидіння, могли побути разом, мали бажання розвивати свої таланти.

Хочу підкреслити, що концерт на вулиці Світавській (колишня Ломоносова) відбувся на подвір’ї соціального гуртожитку. У святі взяли участь також діти внутрішньо переселені, гості. Богданка дуже зворушливо продекламувала вірш по Перечин. Вона так душевно промовляла слова! Присутні гаряче аплодували всім і щиро дякували за свято, хороший настрій.

Задоволена, що діти продемонстрували свої таланти, іншим показали, що можна ще чимось займатися. Радує, що в них є інтерес, вони зростають свідомими українцями.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото з архіву БФ «Опіка»

Марафон дворових концертів продовжується! Ось відеозвіт з вулиці Гуменьска? Приємно дивує массовість та різний вік учасників??

Опубліковано Іриною Судаковою Неділя, 16 липня 2023 р.
telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах