150634
18:40 3.082023

Замість моря: де проведуть кінець літа закарпатці і скільки на це готові витратити

Життя 3463

У цьому сезоні в Україні морський відпочинок, на жаль, на паузі. У найбільш привабливих у минулі роки місцях для відпочинку через війну нині знаходитися вкрай ризиковано. Більше того, Закарпаття залишається наразі найбільш безпечною областю і відпустки багато хто з мешканців інших куточків держави планує… або навіть уже провів саме у нас.

Тим не менше, дехто з закарпатців ще має намір побувати на морі, але виключно за кордоном. Проте більшість наших земляків усе ж останні дні літа воліють провести вдома.

Отже, де саме відпочиватимуть закарпатці? Скільки грошей з сімейного бюджету готові витрати на дозвілля та оздоровлення? Які куточки нашого краю найбільше облюбували гості? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Куди їдуть туристи?

Як повідомили у ДПС у Закарпатській області, у цьому році наші краяни сплатили вже більше 8 мільйонів гривень туристичного збору. Це свідчить про те, що нас їдуть гості і залишають тут чималі кошти. Чим це добре? Бо вони відвідують на території області заклади харчування, щось купують на ринках та в магазинах, ночують у готелях, відпочивають у туристичних комплексах, тобто допомагають розвивати місцевий бізнес, який дає робочі місця і забезпечує заробітну плату краянам.

Отож, що не може не тішити, у 2022 році Закарпаття стало однією з областей, яка займає перші в Україні позиції за сумами надходжень до бюджету від туристичного збору. Випередила нас лише Львівщина, яка перерахувала до держскарбниці 41 млн 430 тис. грн. (+79% в порівнянні з 2021 роком). На другому ж місці наша область – 19 млн 471 тис. грн (+65,7%). У лідерах також Івано-Франківщина – 17 млн 956 тис. грн (+73,4%) та Черкащина – 12 млн 555 тис. грн (+67,7%). У інших куточках держави розміри туристичних зборів скоротилися.

Серед закарпатських громад туристи найчастіше відвідують Полянську. На другій сходинці Баранинська, на третій – Ужгородська, на четвертій – Мукачівська і на п’ятій – Оноківська. Іншим – ще є над чим серйозно попрацювати, аби залучити до нашого краю більше гостей.

Туризмознавець із Мукачева Олексій Адамчук каже «Карпатському об’єктиву», що на Свалявщині оздоровниці не мають проблем із відпочивальниками і саме вони найбільше мандрують нашим краєм та залишають гроші.

«Незважаючи на те, що у державі війна, у рекреаційно-оздоровчих закладах Закарпаття курортний сезон у розпалі. Бажаючих відпочити у санаторіях нашої області вистачає. Крім того, у деяких комплексах реабілітуються бійці і до них приїжджають родичі, яким цікаво більше дізнатися про ці мальовничі місцини. Вони їздять на екскурсії, подорожують самостійно, відвідують цікаві локації. Самі ж наші земляки відпочивають у санаторіях у рази рідше, як і стають учасниками різних екскурсій. Тим не менше, після карантинних років туризм у нас нарешті почав відновлюватися і досить таки непогано!», – наголосив він.

Що ж стосується відвідин гостями закарпатських міст, то лідером, за словами фахівця, є Ужгород, на другому місці – Мукачево, змагаються між собою за третю сходинку Берегово та Виноградово. У той же час пасе задніх Хуст, який опереджає навіть невеличка Вишківська ОТГ, яка знаходиться поблизу. Слабувато із заохоченням туристів відвідувати наш край працюють і у Тячеві та Рахові.

Яким місцевим локаціям надають перевагу закарпатці

А де ж проводять відпустки самі закарпатці? Думки людей сильно розходяться, але більшість таки надає перевагу безкоштовним посиденькам біля водойм та купанням у озерах та річках.

«На два тижні разом із родиною перебираємося жити на берег Тиси. Тільки чекаємо на теплу погоду, бо це літо в нас видалося досить холодним та багатим на дощі. Беремо з собою чималу «провізію», палатки, одним словом, усе для комфортного дозвілля. Діти активно займатимуться плаванням, ганятимуть м’яча, загартовуватимуться перед школою. Так робимо щороку. Це – родинний відпочинок, коли ми зможемо присвятити час один одному. На жаль, я часто у роз’їздах, бо займаюся волонтерством та працюю водієм, дружина допізна на роботі, діти ж бачать нас тільки вночі. Тому час від часу потрібно робити такі вилазки на природу, які згуртовують, дозволяють відчути радість спілкування з найдорожчими людьми, – розповідає «Карпатському об’єктиву» Володимир Антал із Хуста. – На відпочинок заплановано витратити близько 20 тисяч гривень. Гроші підуть виключно на харчі. У цьому році до нас планує долучитися ще друг із родиною. У нього четверо дітей, у мере – троє. Тому компанія в нас буде досить галаслива та весела».

Тим часом родина Карнаух із Ужгорода не збирається засиджуватися десь на одному місці.

«Так склалося, що разом з чоловіком ми не маємо можливості піти у відпустку, але субота-неділя – час, коли можемо планувати спільний відпочинок. Тому ціле літо подорожуємо різними цікавими місцями в межах області. Зараз є багато різних екскурсій із дегустаціями, відвідинами екопарків, приватних ферм та усіляких садиб. Діти дуже радіють контакту з тваринами, тому цей чинник ми неодмінно враховуємо. Вдома, коли дозволяють погодні умови, купаємося у кар’єрі, або в Ужі. Під час поїздок більший акцент робимо на озерах та водоспадах. Навіть збираємося на одне з них на добу з ночівлею, аби малеча вчилася виживати в екстремальних умовах. Крім того, плануємо показати дітям усі замки області та руїни, які від них залишилися. Для мене важливо, аби сини знали історію рідного краю і бачили на власні очі колишню велич Закарпаття. На подорожі відклала 40 тисяч гривень, більше половини вже витратила, але якщо коштів не вистачить, чоловік також має заощадження і проспонсорує. Загалом… хоч літо вже й добігає кінця, та планів на відпочинок і оздоровлення у нас ще багато, а як уже вдасться їх реалізувати – це одному Богу відомо!», – зізналася пані Валентина.

Ілона Неймет із Виноградова великих коштів для відпочинку не має, каже, як вдасться, так і проводять дозвілля разом з донькою.

«Я вдова, дитині 8 років. Самій тягнути все на плечах непросто, бо заробітна плата низька. Батьки ж у мене інваліди і пенсіонери, просити у них гроші совість не дозволяє. Кудись їхати з донькою не «вибиває». Ходимо на річку, беремо з собою їсти те, що є на той момент вдома. Господарства великого не маю, але сад із городом є, тому багато чого вирощую сама. Максимум на дозвілля дитини готова витратити 2-3 тисячі гривень, адже вже потихеньку потрібно купувати канцелярське приладдя і готуватися до навчального року», – розповіла жінка.

А Вадим Кривляк із Тячева влітку полюбляє рибалити на Тисі, а дружину з дітьми відправив у Солотвино на озера.

«Я давно мріяв трохи усамітнитись, побути один, – запевняє чоловік. – Хоча б тиждень хотілося пожити собі на втіху. Тому днями жінку з доньками відправив на два тижні у Солотвино до родичів. Дав їм 10 тисяч гривень, нехай роблять усе, що забажають. Звісно, коли повернуться, останок літа проведемо разом, їздитимемо разом і до лісу, і до гірських водоспадів. А поки що маю унікальну можливість трохи порибалити з друзями і відключитись від усіх проблем, побути у виключно чоловічій компанії. Люблю відпочивати біля води, вона дає особливу енергію і допомагає відволікатися. Я виріс біля Тиси і мене вона, здається, заряджає. На своє дозвілля витратив, може гривень 500, точно не більше… А от мої рідні нехай добре проведуть час, оздоровляться, бо канікули дітям саме для цього і даються», – наголосив чоловік.

Загалом більшість наших краян на відпочинок великих грошей із сімейної казни не виділяли в цьому сезоні. У основному витрати закарпатців стосувалися закупівлі продуктів, або дрібних розваг для дітей. У середньому сума, яку готові витратити закарпатці на літній відпочинок дорівнює чверті їхньої місячної заробітної плати. Лише одиниці виявили готовність залишити у оздоровницях чи в туристичних комплексах серйозні суми.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах