150519
15:06 1.082023

Фокус на збереженні традицій – зустріч Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС

Життя 1650

29 липня Берегівський районний осередок ТУКЗ-КМКС організував у Меморіальному парку с. Тисачома зустріч, присвячену зміцненню громади. У заході взяли участь голови та активісти осередків Товариства угорської культури Закарпаття на Берегівщині.

На церемонії відкриття голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін звернув увагу на великому значенні єдності та зміцнення ідентичності. За його словами, важливо поглиблювати знання молодих угорців про свою батьківщину та їхнє відчуття національної належності. Тому раніше Товариство кожного року організовувало екскурсії визначними місцями нашого краю, пов’язані з угорською культурою. Наразі немає змоги проводити такі заходи, але районний осередок ТУКЗ-КМКС прагне створити простір для розбудови спільноти та обміну ідеями. Тож саме це й стало метою суботньої зустрічі.

«Наша невелика угорська громада намагається зберегти свою віру навіть у складних обставинах, і ми дотримуємося та дбаємо про наші традиції навіть у часи війни», – підкреслив Йожеф Шін. За його словами, місце проведення програми має велике значення, оскільки Меморіальний парк с. Тисачоми є унікальним і значущим археологічним об’єктом у регіоні, доказом присутності угорських предків у Карпатському басейні протягом тисячоліття. «Сподіваюся, що кожного року ми зможемо відвідувати це місце неодноразово, адже багато людей усе ще залишаються вдома, і нам потрібно зміцнювати їхнє відчуття національної ідентичності», – зазначив голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС.

У своєму вітальному слові Петер Ердей, консул Угорщини в Берегові, подякував організаторам традиційних заходів та виконавцям сьогоднішнього дійства за те, що вони «роблять так багато для того, щоб угорську культуру знали в сільській місцевості, щоб закарпатці плекали угорські культурні цінності та традиції, а головне – передавали їх своїм дітям».

«Адже для того щоб ми як нація могли мислити разом, перебуваючи по різні боки кордонів, крім спільної мови, нам треба передавати угорську культуру і традиції нашим дітям, продовжуючи цінності Святого Іштвана. Це також є одним із найважливіших завдань угорського уряду. Він робить усе, навіть понад власні можливості, щоб допомогти угорцям, які живуть за кордоном, процвітати на своїй батьківщині», – підкреслив дипломат.

«Мені дуже приємно, що навіть у цій складній ситуації ми проводимо такі заходи, де представлені всі – від наймолодших до найстарших представників нашої нації», – зауважив Іштван Локіта, заступник голови Берегівської районної військової адміністрації. А відтак додав: «Це потрібно для того, щоб показати, що ми тут є, ми залишимося, ми збережемо нашу культуру і національний дух».

Після промов учасники заходу поклали вінки до пам’ятника посеред парку та до монументів угорському вождю Арпаду й королю Іштвану.

Джерело: CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах