150149
10:02 23.072023

Як і чим закарпатці розважають дітей влітку та скільки це коштує

Життя 3917

Період канікул для батьків нерідко – своєрідний період головного болю, особливо коли дитину ні з ким залишити. Добре, у кого є можливість відправити своє чадо у табір чи до дідусів та бабусь, але якщо такої змоги немає, доводиться самотужки думати, чим розважити сина чи доньку.

Тож щоб дитя мало чим зайнятись, дорослі намагаються створити для цього б одай елементарні умови. Оскільки влітку більшість гуртків також не працюють, доводиться своїми силами подбати про те, щоб дитина цікаво й корисно проводила час і в той же час була у безпеці.

Тож що купують закарпатці дітям для їхнього дозвілля? Скільки це коштує? Який відпочинок пропонують дорослі власним малюкам? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Водяні розваги

Яке літо без води? Але йти без нагляду дорослих на річку чи тим більше у аквапарк дітям небезпечно. Тож частина закарпатців купують для синів та доньок домашні басейни. Звісно, вони підходять тільки для тих, хто живе у приватному секторі, бо встановити у квартирі таку конструкцію нереально.

«Ми з чоловіком купили дітям каркасний басейн. Встановили його на городі. Віддали за нього 4 тисячі гривень. Звісно, багато басейнів набагато дорожчі, але ми вибрали невеликий. Фільтр коштував 800 гривень. Також обрали середній за вартістю. Шапочки для плавання коштували 100 гривень (за штуку), нарукавники – 150, жилети – 230, комплект для пірнання (окуляри, трубка, ласти) – 700 гривень, надувні кільця – 250 гривень. Загалом на двох дітей пішла ціла моя зарплата. Зате я спокійна, що будуть вдома, проводитимуть час разом із сусідськими малюками весело та не купатимуться в якійсь калюжі!», – розповіла «Карпатському об’єктиву» ужгородка Таміла Салтай.

Загалом басейни бувають дуже багатьох видів. Їх можна купити як у закарпатських магазинах, так і на ринках, або замовити через Інтернет. Найдешевші коштують 320 гривень. Утім є й за 28-30 тисяч. Якщо робити стаціонарний мурований басейн, сума вийде у рази вищою.

Звісно, порадувати таким відпочинком своїх чад готові не всі батьки, а от придбати водяний пістолет для малечі під силу абсолютно кожному. Купити водяну зброю можна навіть за 100 гривень, дорожчі пістолети-бластери вартують до тисячі гривень.

Як би там не було, а сонце, свіже повітря і вода дуже корисні для дітей, вони загартовують молодий організм, допомагають розслабитися і поновити сили перед навчальним роком.

Активний відпочинок

Відпочинок може бути здоровим не лише завдяки купанню. Передусім дитині важливо якомога більше знаходитися не в приміщенні, а просто неба. Зараз рідко коли хлопчики та дівчатка бавляться у схованки чи в доганяли. Набагато цікавіше як дітлахам, так і молоді покататися на велосипедах.

Ціни на ровери дуже різні і залежать від віку дитини, виробника та маси інших чинників. Для малечі простенький велосипед можна придбати за 500-1000 гривень. Для підлітків – готуйтеся до серйозних витрат. Найдешевші стартують від 3,5 тисяч. Середня ціна 5-6 тисяч. Але верхня планка може бути і 15, і 20, і навіть 45 тисяч.

«Сину хрещена на 14-річчя подарувала спортивний велосипед. Йому ми раділи всі. Адже влітку має чим зайнятись. Катається переважно у парку, а деколи на вулиці. Добре, що вона у нас не надто гомінка. Шолом собі вибрав за 600 гривень, хоча були й дешевші, по 180. Також придбали велосумку за 500 гривень, захисний комплект за 750, рукавиці за 400 та за стільки ж задній ліхтар. Загалом витратила майже 3 тисячі гривень. Просить ще й велоодяг, але за нього практично таку ж суму потрібно викласти. Поки що до таких великих витрат не готова», – зізналася мукачівка Ярослава Коваленко.

Звісно, не всі діти просять ровели, комусь хочеться покататися на скейті, самокаті або ж на роликах. Дитячі скейтборди коштують від 500 гривень. Середня вартість – 1500. Крім того, потрібно придбати захисний комплект, який коштує також у межах півтори тисячі.

Дитячі ролики продають по 1100-2500 гривень. Ціни можуть коливатися, деякі коштують і 7 тисяч. На самокатах же катаються переважно менші, найдешевший можна купити за тисячу гривень.

А от підліткам більше подобаються електросамокати. Коштують вони від 10-15 тисяч, дорожчі 20-35 тисяч гривень.

Якщо така покупка батькам не по кишені, а діти ще не дуже великі, ідеально підійде палатка, у якій можна бавитися з іграшками, читати, малювати. Її можна встановити не лише біля хати, але й посеред квартири. Вартість простенької – 800 гривень, а дитячого будиночка – 3500 гривень.

Для ігор на вулиці діткам можна купити м’ячі, бадмінтон, скакалки, тенісні ракетки та інший спортивний інвентар.

Футбольний м’яч коштує від 600 гривень, баскетбольний 400-500, простий гумовий – 40-50, надувний – 40-90. Скакалка може бути й за 100 гривень, а може й за 850. Набір для бадмінтону – від 300 гривень, ракетки для великого тенісу – 1800-2600 гривень.

Можна, якщо є для цього відповідна територія, купити дитині батут. Його вартість 5-6 тисяч гривень. Якщо статки менші, вибір можна зупинити і на гойдалці. Ціни – від 200 гривень.

Загалом у цьому пункті все залежить від бажань дітей та від платоспроможності батьків.

Головне, щоб дитина не сиділа цілий день у приміщенні з телефоном у руках, або перед телевізором, а рухалася, виходила на вулицю, хоча б гуляла, або бігала.

Саморозвиток

Спорт спортом, а багатьом закарпатцям хочеться мати передусім розумних дітей і на розвиток інтелектуальних здібностей синів і доньок частина наших краян готова викласти будь-яку суму.

І тут важливий розумний баланс, аби дитя не тільки весь свій вільний час присвячувало своєму хобі, але й щоб усе ж виходило за межі квартири чи будинку, спілкувалося з друзями та відпочивало.

Отже, що саме готові профінансувати батьки своїм синам та донькам?

Хустянка Світлана Палчей придбала для доньки курс від ІТ-школи для підлітків.

«За курси я віддала 35 тисяч гривень. Після закінчення дитина матиме сертифікат. Були три безкоштовні пробні уроки, аби донька зрозуміла, чи «потягне», чи їй подобається, чи до душі така робота. Ліза сказала, що хоче спробувати. Заняття проходять онлайн, дітям дають домашні завдання, вони мають менторів, які перевіряють роботи і допомагають впоратися з труднощами. Донька має чудовий естетичний смак, планує після школи вчитися на дизайнера, тож курси їй дадуть додаткові фішки, які згодяться в майбутній професії. Багато ж дітей влітку ходять до репетиторів, вчать англійську, освоюють ази якоїсь спеціальності. Вважаю, що нормально під час канікул пробувати себе в чомусь новому. У доньки є час і для відпочинку, і для занять!», – переконує жінка.

Якщо для підлітків батьки шукають у Інтернеті цікаві навчальні програми, то для менших діток задовольняються розвиваючими іграми, наборами для творчості, пазлами та різними настільними головоломками. Вартість залежить від вподобань малюка і може коливатися від 100 гривень до кількох тисяч.

Але ще частина дорослих прагне, аби під час канікул сини та доньки хоч трохи читали художньої літератури, аби збагачували лексикон та зналися на літературних новинках. Загалом на книги більшість закарпатських батьків грошей не шкодують, хоча вони й досить дорогі. Наприклад, енциклопедії можуть коштувати й 500-600 гривень, а багатотомні видання, скажімо, з малювання, 3-5 тисяч гривень.

Як би там не було, а важливо ще й знаходити час для спілкування з сином чи донькою, адже жодні розваги не замінять батьків. Хоча б на вихідні безцінними будуть спільні походи до лісу чи до гірського озера, або просто прогулянка в парку чи біля річки.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах