149797
16:24 13.072023

Закарпатські прикордонники розповіли про правопорушення, з якими найчастіше стикаються

Життя 3605

У четвер, 13 липня, в Ужгородському прес-клубі відбувся брифінг представників управління Чопського і Мукачівського прикордонних загонів щодо результатів оперативно-службової діяльності за перше півріччя 2023 року.

Під час заходу прикордонники розповіли про кількість осіб і транспортних засобів, які перетнули державний кордон, про правопорушення, які вдалося виявити на кордоні з країнами ЄС, а також про останні зміни у законодавстві з прикордонних питань.

– З початку цього року державний кордон України перетнуло 1 млн 598 тисяч осіб. На виїзд з України – 720 тис.осіб, повернулося 750 тис. осіб. З початку 2023 року не пропущено через державний кордон, на ділянці відповідальності 94 прикордонного загону, 1600 осіб. З них саме категорія військовозобов’язаних – 1190 особа. З початку воєнного стану винесено близько 64 тис. рішень про відмову у перетині держкордону громадянами України призовного віку, – розповіла Ганна Воробець, заступник начальника штабу Чопського прикордонного загону.

Найчастіші правопорушення, які фіксують прикордонники – підроблені документи на право виїзду у військовозобов’язаних осіб. У свою чергу Владислав Шевчук, заступник начальника штабу Мукачівського прикордонного загону – начальник відділу організації прикордонного контролю підполковник розповів про те, що прикордонники також фіксують порушення вчинені через систему “Шлях”. Система “Шлях” дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон України в умовах воєнного стану. Вона була створена насамперед для усунення корупції у процесі видавання дозволів та спрощення процедури. Дозвіл перебування за кордоном одержують фактично на 2 місяці. Якщо водій-волонтер не повертається у зазначений термін, Укртрансбезпека має право заборонити перевізнику або фонду використовувати систему. А якщо мету поїздки не буде підтверджено, то Держприкордонслужба може відмовити у перетині кордону. Наразі на законодавчому рівні відповідальність не визначена, якщо військовозобов’язаний українець виїхав за базою “Шлях” за кордон і не повернувся.

https://www.youtube.com/watch?v=sQFN_djKYlQhttps://www.youtube.com/watch?v=sQFN_djKYlQ

– Багато людей користуються цією системою, щоб виїхати у своїх цілях: втекти від мобілізації чи виїхати на відпочинок. Протягом цього року на ділянці Мукачівського прикордонного загону виїхало 313 осіб по системі “Шлях”. Відмовлено у перетині кордону тільки на одному пункті перетину “Лужанка” 164 особам. Якщо брати за поданнями від Мінінфраструктури було відмовлено 1120 особам, які слідували по “Шляху”. Якщо від ОВА, то це 1950 осіб. Рішення щодо пропуску особи через держкордон приймається інспектором, який несе службу в пункті пропуску. Він вивчає документи та проводить співбесіду з особою, яка хоче перетнути кордон, – зауважив Владислав Шевчук, заступник начальника штабу Мукачівського прикордонного загону.

Варто зазначити, що станом на сьогодні в Україну не повернулося (якщо брати січень-березень) 3171 особа на ділянці Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.Що стосується заброньованих від мобілізації чоловіків, які не є держслужбовцями, то вони мають право на перетин кордону за наявності документів, що підтверджують їхнє бронювання. Такий виїзд, згідно з позицією Державної прикордонної служби України, повинен здійснюватися з метою відрядження.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах