Чому закарпатська цибуля дорожча за банани з Еквадору
Ціни на цибулю вже протягом досить тривалого часу стало тримаються і не стають нижчими. Такої захмарної вартості цього продукту, без якого чимало страв не приготувати, закарпатці не пригадують уже досить таки давно. Якщо придбати пучок молодої цибулі може собі дозволити кожен, то стара ріпчаста ще з весни стала предметом жартів, адже її називають золотою… і не через колір лушпиння, а через ціну.
Чому ж цибуля настільки дорога? Чи варто чекати подешевшання? Якщо так, то коли саме? Що кажуть місцеві аграрії про цьогорічний врожай? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».
Банани з Африки коштують дешевше, ніж місцевий продукт
На ринках Закарпаття пучок молодої цибулі можна купити за 10-12 гривень. Це – нормально. Утім кілограм старої минулорічної вартує 45-59 гривень, а в магазинах навіть 60-63. У той же час кілограм бананів, привезених із Еквадору коштує всього 40 гривень. Як це зрозуміти? Чому продукт, вирощений у Африці, обходиться нашим краянам дешевше, ніж місцева цибуля? Трохи дивна арифметика, адже банани потрібно транспортувати з іншого континенту, а цибулю просто доставити на один із ринків… і транспорті витрати не ті, і собівартість мала б бути не такою. Але, як кажуть, маємо те, що маємо.
Покупці вже навіть дивуватись перестали, але кілограмами цибулю купують рідко.
«Купила три цибулини, розповідає «Карпатському об’єктиву» пенсіонерка з Хуста Олена Бабич. – Одна мені буде для приготування фаршу на котлети та пельмені, а дві інші – на запас. Маю невеликий город, цибулю висаджувала своїми руками, але ще вона зелена. Крім того, її не дуже багато… Утім для салату підходить ідеально. Продукт заощаджую, аби часто не купувати, бо дуже дорого обходиться. Буває, що і половинку лише використовую, адже багато страв без неї не приготувати взагалі – не матимуть смаку!»
Інша покупчиня – Ірина Ковач, також невдоволена вартістю, але сподівається, що скоро дозріє цьогорічна продукція і вона стане більш доступною.
«Зараз ціни взагалі високі. Навіть на місцеві фрукти. Таких пригадати не можу взагалі. Порівняно з минулим роком усе здорожчало відсотків на 30, а може навіть на 40. Цибуля б’є рекорди. Але вона – минулорічна, у цьому сезоні ще не вродила. Сподіваюся, що через місяць уже почне дешевшати. До речі, і картопля стара дуже дорога – по 12-16 гривень за кілограм. Хоча ще тижнів два тому купувала по 5. Купувати доводиться все одно, бо їсти щось потрібно!», – підсумувала жінка.
Справді, на ринках цінники навіть на закарпатські дари полів високі. Більшість товарів реалізовують перекупники, але в них також є своя версія щодо цін.
«Якщо раніше у нас було багато привозної цибулі, то в цьому році виникла проблема. Поля на сході України то заміновані, то були підтоплені після підриву Каховського водосховища. У деяких областях аграрії скаржаться, що все заростає бур’янами. Обробляють їх хімією, але нарікають, що не всі препарати мають у наявності, бо виникають труднощі з логістикою. Фермери зіштовхуються з різними проблемами і на високий врожай у цілому по державі розраховувати не варто, а отже і суттєвого здешевшання цибулі не буде!», – наголошує Іван Томишин, один із гуртових продавців на Хустському ринку.
У свою чергу, виробники, також мають свою позицію…
Пані Олена з Велятина вирощує цибулю вдома. Але ділянка в неї не надто велика для того, щоб робити це у промислових масштабах.
«Скільки землі пустує, – каже вона. – Чому люди перестали садити? Усі ж знали, що в державі війна, що може бути дефіцит товарів! Хоч кілька грядок цибулі біля хати міг виростити кожен, хто живе у приватному секторі! Тоді б і купувати менше довелося! І гроші можна було б із сімейного бюджету заощадити… А то звикли люди ходити на ринок і нарікати на ціни! А чому самі не вирощують?! Не кажу про всіх, бо є й хворі, але навіть ті, хто живе у багатоповерхівках, можуть взяти ділянку. Стільки не засаджених полів, як зараз, давно не було! І родюча земля заростає чагарниками та травою! Боляче на це дивитися! Старі ще щось вирощують, а молоді не хочуть навіть у селах. Добре, що вміють головами заробляти, та якщо ніхто садити не буде, де братимемо овочі та фрукти?».
А що кажуть експерти?
На жаль, чекати на цибулю по 10 гривень за кілограм у цьому році марно…
Експерт Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова запевняє, що цьогоріч не перша така криза і рекорд цін. За її словами, подібну ситуацію ми мали вже у 2019 році. Тоді цибулю продавали по 28 гривень. Зараз – по 60.
«Подорожчання цибулі викликано дефіцитом продукції, – наголошує вона. – Це в межах держави сталося через те, що частина Херсонцини, яка давала Україні 80% продукту перебуває під тимчасовою окупацією. Далося взнаки і підтоплення підконтрольних Україні територій. Крім того, не змогли зібрати повністю врожай на Одещині та Миколаївщині. Минулорічна цибуля закінчилася практично ще в січні. На ринку маємо імпортну, але вона, звісно ж, дорожча. Після збору врожаю суттєвих змін у ціні не варто очікувати!».
Про це ж заявив і виконавчий директор Економічного дискусійного клуба Олег Пендзин.
На його думку, зараз ми майже повністю вживаємо привозну із-за кордону цибулю, бо запаси власної давно вичерпалися.
«Хоч на початку сезону ми мали для фермерів привабливі ціни на продукцію і садило її чимало аграріїв, та покрити сьогоднішній дефіцит цибулі все одно не вдалося, – зазначив експерт. – Виробники зі східних та центральних регіонів не в змозі повернутися до довоєнних обсягів. І це позначилося на вартості цибулі та моркви. До того ж, маємо умови складні для вирощування. Тому чекати супер високої врожайності і надлишку продукції на ринку не варто!»
Як переконує Олег Пендзин, ціна цибулі може бути згодом ще вищою – до 100 гривень за кілограм.
А агроном ПП «Агро Юг Експорт» Ігор Сєріков запевнив що одним із критеріїв, чому не будемо мати дешевої цибулі, є те, що на Одещині в цьому році через дощі поля фермерів сильно забур’янились.
«Через бур’яни люди втрачають урожай. У декого ще й почалися проблеми з хворобами, адже не всі аграрії встигли обробити рослини фунгіцидами. До дозрівання цибулі в цьому сезоні залишилося недовго. Тому можна прогнозувати доволі низьку врожайність і, відповідно, досить високі ціни, що триматимуться й надалі!», – аргументував він.
А чи можна сподіватися на експорт, який перекриє потреби наших краян у цибулі?
«У нас були поставки з Пакистану. Але в цьому році через повені там багато врожаїв знищила стихія, – розповідає «Карпатському об’єктиву» власник однієї з закарпатських торгових мереж, що займається реалізацією продуктів Олександр Кривка. – У Європі також стрімкий стрибок цін на цибулю. Наразі дефіцит покривають продукцією з Єгипту, але вона дорога: 450-600 євро за тонну. На українських полях ситуація також не є райдужною, тому як би не хотілося опустити ціну на цибулю, адже люди і так збідніли, зробити це непросто через гострий дефіцит продукції. У мене є поставки з Тернопільської області, маю закарпатську цибулю, але все одно її недостатньо. На жаль, гадаю, що під осінь ми побачимо ще й не дуже приємну картину із цінами на буряк та картоплю».
Отже, у найближчій перспективі дешева цибуля закарпатцям «не світить». Звісно ж, ціни трохи стануть нижчими, коли почнуть збирати врожаї, але все одно довоєнної вартості продуктів не буде. У виграші, звісно ж, опиняться ті, хто висаджував продукцію бодай для власних потреб.
Марина АЛДОН
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися