149030
14:54 28.062023

По скільки продають закарпатські «лопатки» і чому ціни на квасолю досі високі

Життя 10289

На закарпатських ринках почала з’являтися молода квасоля. Продають її як гуртовики, так і самі виробники. Утім ціна покупців не дуже радує. Багато хто чекає, коли вона стане нижчою, хоча скуштувати свіжих вітамінів з городу хочеться всім, адже цей продукт на Закарпатті є дуже популярним і ґаздині вміють «пасулю», як кажуть місцеві, смачно приготувати.

Однак вартість старої минулорічної квасолі також тримається, нова ж вразила ще вищою ціною. Тож які ціни на ринках області на свіжі бобові? На які урожаї сподіваються закарпатські фермери і чи планують продавати продукцію дешевше? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Не шукайте дешевше, у всіх ціна одна

Молода квасоля у ящиках є біля багатьох продавців овочів. Переважно у гуртовиків, але поодинокі бабці із сіл також із кошиків збувають вирощену власними руками продукцію.

Знайомимось і розпитуємо вартість бобових на овочевому ринку Хуста.

«Лопатки в мене по 120 гривень, – каже «Карпатському об’єктиву» гуртовиця Марія Томишин. – Закуповую у Виноградові на складі. Дешевше ніде в області немає, навіть не шукайте. Ціна у всіх одна!»

Хочемо пересвідчитись і вирушаємо на пошуки молодої продукції.

«Пасуля у мене своя, чиста, вирощена майже в лісі, – починає нахвалювати крам літня жіночка, яка називається Оленою. Каже, що приїхала з Велятина, села, що знаходиться неподалік від Хуста. – То не магазинна, поливана всякими хімікатами! Мою можна сирою їсти! Така добра! Прошу 120 гривень за кілограм».

Справді, ціни всюди практично однакові. Утім на одному місці усе ж вдається знайти по 100.

«Засадила велике поле квасолею, маю її вдосталь, – зауважує молодиця Ірина. – Даю трохи дешевше, бо хочу швидко продати. Вдома в Горінчові у мене худоба ще є, із сіном роботи багато. Якби не поспішала, також би тримала вартість, як інші. Але, з іншого боку, і людей шкода, бо та копійчина непросто зараз усім дається. Статки в багатьох через війну стали меншими, дехто взагалі втратив роботу»

Черг до жіночок немає, але дехто усе ж купує молоду квасолю, бо хоче приготувати для родини щось вітамінне і смачне.

«У самої ні поля, ні городу немає, живу у багатоповерхівці. Квасоля дуже дорога, але кілограм купила. Зварю «лопатки» і приготую їх із частиком, діти таке дуже люблять. Та й саму потягнуло на свіжатину. Коли подешевшає ще заморожу на зиму, бо як добре витягнути пакетик і чи підбивану «пасулю» зробити, чи суп зварити», – зізналася одна з покупчинь, що представилася Ангеліною.

Тим часом дехто бере і стару квасолю. І вартість її також досі тримається високою – 80-100 гривень.

«Я ще підсатити трохи хочу, бо редиску і зелену цибулю всю повисмикувала на салат за весну, вільна ділянка залишилася. Не залишу землю пустувати. Квасоля зараз «золота» практично, буде нам на зиму хоч щось своє поїсти. Ми з чоловіком пенсіонери, намагаємося заощаджувати, на чому можна, дещо вирощуємо своїми руками, аби менше купувати. Щоправда, господарства не маємо, лише городець за будинком, але й це зараз досить вигідно. Півлітрова баночка консервованої квасолі коштує 50 гривень, а в мене з літра «зернин» далеко не одна банка виросте!» – поділилася думками Катерина Подолей.

Справді, у цьому році більше закарпатців почали вирощувати квасолю, картоплю, цибулю та моркву, які вже давно далеко не радують вартістю ні на ринках, ні в супермаркетах.

Коли впаде вартість і чи суттєво?

На жаль, через бойові дії багато площ, на яких раніше висаджували квасолю, зараз заміновані, частину ж підтопило. А лідерами з вирощування бобових завжди була Миколаївщина, Херсонщина та Запорізька область. Після підриву Каховського водосховища частину врожаїв знищила вода.   Крім того, переробні підприємства на Харківщині та на Чернігівщині були вщент знищені в результаті обстрілів. Деякі через відключення електроенергії просто збанкрутували.

У Мінагроенерго втішних прогнозів щодо цін на квасолю у цьому сезоні також не дають. Хоча ще на початку року експерти говорили про збільшення посівів та бобових та сподівалися на високу врожайність.

У той же час аналітикиня зернового ринку Марина Маринич повідомила, що фермери відчувають гостру нестачу фінансування, нарікають на підвищення вартості пального та добрив. Тому, навіть маючи добрий урожай квасолі, очікувати на значне зниження ціни на її вартість не варто.

Головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Черемісіна каже, що собівартість вирощування сільгоспкультур порівняно з минулим роком зросла на 15-20%.  А це аж ніяк не може вплинути на ціноутворчий процес.

Аграрій із Виноградівщини Василь Ормош запевняє, що на Закарпатті очікується непоганий врожай бобових, однак обвалу цін, скоріш за все, не буде.

«До осені квасоля може подешевшати на гривень 20-30, але таких цін, які були у довоєнний період, у цьому році точно не буде. І це – не примха виробників, це – реалії сьогодення. Зараз зросла вартість електроенергії, став дорожчим і бензин, і різні добрива, і саме насіння. Я вирощую більше 20 сортів квасолі, купую її у доларах, а у співвідношенні до гривні, втрачаю кошти, адже збуватиму продукцію у національній валюті. При цьому треба мати на увазі, що без підживлення урожай стає меншим у рази, тому заощаджувати на чомусь одному не можу. Але якби на щось нарікав, мав би гріх на душі, бо у фермерів у інших областях проблеми набагато серйозніші, тож сприймаю випробування спокійно», – розповів він «Карпатському об’єктиву».

Для закарпатців квасоля – другий хліб

Високі ціни на квасолю мешканці області сприймають доволі напружено, адже звикли часто вживати цей продукт. На Закарпатті існує багато унікальних рецептів із «пасулі», які не готують більше ніде в Україні. Скажімо, з бужениною, «дзьобачка», підбивана зі сметаною, з тушкованою капустою, «колочена», човлент та багато інших. Крім того, чимало краян дотримуються постів, тож у такий період обійтися без квасолі доволі таки важко.

А чим корисно вживати квасолю? Про це «Карпатський об’єктив» поцікавився в ужгородської дієтологині Олени Григоришин.

«Для закарпатців не картопля, а скоріше квасоля – другий хліб. І це – дуже навіть добре. Адже ця бобова рослина  має багатий склад корисних речовин і вітамінів. Ось кілька причин, які вказують на те, що її варто їсти і що вона приносить користь  для здоров’я:

Безцінний білок

Квасоля є відмінним джерелом рослинного білка, що робить її ідеальною альтернативою м’ясу для вегетаріанців і ваганів, а також для тих, хто з релігійних міркувань дотримується пісних днів. Білок необхідний для побудови і відновлення тканин у нашому організмі.

Високий вміст розчинних волокон

 Боби містять значну кількість розчинних волокон, які сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту. Вони допомагають контролювати рівень цукру в крові, підтримують здоров’я шлункової флори і знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Низький глікемічний індекс

 Квасоля має низький глікемічний індекс, що означає, що вона нормалізує рівень цукру в крові. Це особливо важливо для людей з діабетом або тих, хто прагне контролювати рівень цукру.

Багата на мінерали

 Цей продукт містить ряд важливих мінералів, таких як залізо, магній, фосфор і калій, які виконують ключову роль у підтримці здоров’я кісток, нервової системи і м’язів.

Знижує ризик хвороби серця

 Включення квасолі до раціону може сприяти зниженню ризику розвитку хвороби серця.

І це ще далеко не повний список корисних властивостей закарпатської «пасулі». Тому вона неодмінно має бути присутньою в раціоні!», – зазначила спеціалістка.

На жаль, через високу вартість об’їдатися купованою квасолею багато хто з наших краян не зможе, утім їсти її хоча б невеликими порціями точно буде більшість.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах