147974
16:41 2.062023

Хуст зустрів перший Міжнародний театральний фестиваль

Життя 3932

Закарпатський обласний театр драми і комедії – наймолодший театр області. Відкрився від лише в 2019 році, утім уже встиг пережити непрості часи – карантинні роки, війну в державі. Незважаючи на труднощі, театр працює, проводить благодійні заходи, ставить вистави, залучає до нашого краю талановитих людей.

27 травня у Хусті вперше відбулася театральна подія міжнародного рівня – відкриття Міжнародного театрального фестивалю «Відлуння». Виступи розраховані на 6 днів – до 1 червня включно.

«Міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння» у місті над Тисою стартував уперше. Мистецька подія заснована у 1999 році і має за мету ознайомити широкий глядацький загал з кращими досягненнями в галузі світового театрального мономистецтва, спонукати розвиток цього жанру в Україні й сприяння більш активній інтеграції українського театру в європейський культурний контекст.

Протягом шести днів глядачі у різних форматах – наживо та через онлайн-показ на екрані в театрі або ж через покликання на канал YouTube – мали можливість подивитися шість вистав акторів із Іспанії, Монголії, Молдови та України», – розповіла «Карпатському об’єктиву» керівниця літературно- драматургічної частини КЗ «Закарпатський обласний театр драми та комедії» Олеся Чепелюк.

Відкрився фестиваль монодрамою «Краще би я народилася кішкою» у виконанні акторки з Києва Анни Яремчук, яка зіграла надпотужну виставу за пʼєсою Неди Неждани у постановці Володимира Завальнюка.

«Ми – незламна українська нація і попри війну маємо об’єднуватись, створювати культурні події, надихати інших, допомагати потребуючим. Маємо пам’ятати, що в цей момент десь наші відважні воїни ціною власних життів виборюють наше щасливе майбутнє. Тож у різний спосіб ми повинні підтримувати ЗСУ», – наголосила акторка.

Також вона поділилася сумною звісткою про те, що в грудні минулого року її чоловік загинув у боях під Бахмутом і закликала громадськість робити все можливе для того, аби зусилля наших бійців не були даремними.

«Вірю, що цей фестиваль, показ якого мають змогу побачити українці навіть за кордоном, скаже своє гучне слово про нашу незламність, наші незнищенні і глибокі внутрішні цінності!», – резюмувала Анна Яремчук.

Глядачі від культурної події у Хусті в захваті, адже раніше нічого подібного не бачили… і охоче відвідують вистави.

«Мала за честь бути запрошеною на моно виставу «Краще б я народилась кішкою». Дуже сподобалася гра! Майстерність виконавиці справді висока! Вона – неперевершена! І ще вразило те, що на сцені не було жодних декорацій – тільки світло і акторка! Але в той же час вона настільки влучно передала настрій, що здавалося, ніби я там… поруч із нею! На очах багатьох присутніх у залі були сльози. Емоції зашкалювали! Після вистави навіть важко було говорити, хотілося просто мовчати і думати про сюжет, відчувалося безліч емоцій: захоплення, співчуття, обурення… а ще – надія… надія на те, що все у нас неодмінно буде добре!», – поділилася думками хустянка Жанна Микитюк.

Відрадно, що Закарпатський обласний театр драми і комедії вперше став організатором культурної події не обласного і навіть не всеукраїнського масштабу. Приємно, що представники чотирьох країн одразу ж долучилися до події.

Хочеться вірити, що в майбутньому у нашому краї буде більше цікавих фестивалів і закарпатці матимуть змогу насолоджуватися кращими зразками світового театрального мистецтва.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах