147373
16:10 22.052023

Відбулася зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії вод

Життя 1488

У межах виконання двосторонньої українсько-угорської Міжурядової Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах протягом відбулася зустріч спільної робочої групи Сторін із захисту від шкідливої дії вод.

На порядку денному зустрічі було проведення планового весняного огляду водогосподарських споруд на угорській території в басейні Верхньої Тиси, взаємне інформування щодо заходів з протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх вод, вжитих протягом квітня 2022 – травня 2023 року, обговорення заходів з обводнення транскордонних меліоративних систем з річок Боржава і Тиса, стан експлуатації спільної українсько-угорської АІВС–«Тиса», реалізації спільних проектів міжнародної технічної допомоги, розробки та подання нових заявок, а також інших актуальних водогосподарських питань.

Під час огляду експерти Сторін оглянули споруди спільного інтересу протипаводкового польдера Берег, магістральних каналів Сипа та Макоча, зокрема дамби обвалування, шлюзи, донні пороги, а також насосну станцію та центр протипаводкового захисту в с. Тисасалка, правобережну дамбу р. Тиса на ділянці с. Лоня – держкордон, центр протипаводкового захисту та склад аварійних запасів в м. Вашарошнамень і розподільчий шлюз в с. Вамошотьо. Останній має визначальне значення для регулювання стоку в межах мережі каналів системи Сипа-Чаронда, завдяки затримки води в яких забезпечується належний екологічно-санітарний стан каналів у засушливі періоди. Саме з огляду на кліматичні зміни експерти звертають особливу увагу на питання обводнення транскордонних меліоративних систем спільного інтересу, зокрема можливості подачі води на Берегівську та Батарську системи з річок Боржава і Тиса. Цьогоріч вже посеред весни відчувається нестача води на меліоративних системах.

БУВР Тиси вже раніше розробило проектні документи щодо реконструкції Берегівської та Батарської меліоративних систем, у тому числі з орієнтацією на забезпечення подвійного регулювання та обводнення територій систем.

Експерти Сторін з огляду на вже виконані роботи та з урахуванням планів щодо управління нестачею води на прикордонних системах розробляють розділ спільного Порядку із захисту від шкідливої дії вод щодо управління засухами.

В рамках протокольної зустрічі сторони обговорили стан експлуатації спільної АІВС-Тиса, роботу гідрологічно-прогностичної системи DIWA та шляхи її вдосконалення. Сторони домовились про те, що і надалі забезпечуватимуть відповідні обслуговуючі, контрольні та профілактичні заходи по забезпеченню умов постійної експлуатації спільної українсько-угорської АІВС-«Тиса» і щодо обробки отриманих даних вимірювань.

Також експерти обговорили прогрес реалізації спільних проєктів міжнародної технічної допомоги та розглянули теми можливих заявок в рамках майбутніх конкурсів Програми Interreg VI-A NEXT Угорщина Словаччина Румунія Україна 2021-2027.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

Про це повідомляє БУВР.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Найближчу гру ФК «Хуст» проведе на Полтавщині 
14:25
У ПП «Чоп-Захонь» виявили незаконний імпорт на понад мільйон гривень
13:31
У «Совиному гнізді» презентували фотоальбом «Ужгород колись і нині»
13:11
29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима
12:19
Центри рекрутингу української армії запрацювали в Ужгороді та Мукачеві у приміщенні місцевих ЦНАПів
12:02
На Рахівщині трапилися дві аварії, в яких травмувалися малолітні діти
11:55
Впродовж попередньої доби вогнеборці загасили одразу дві пожежі на сміттєзвалищах
11:41
На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню
11:26
Муніципали винесли 955 повідомлення за несплату послуг із користування паркувальними майданчиками в Ужгороді
10:29
Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту
10:10
Всі новини